Jongere bouw-zzp'ers besteden gemiddeld minder online dan oudere zzp'ers. Maar als het gaat over aankopen bij pure players, kopen jonge zzp'ers daar juist méér in.

Huh, hoe zit dan dan precies? Bouwkennis ondervroeg zzp'ers over hun aankoopgedrag en vond uit dat jongere zzp'ers (tot 35 jaar) tot 20% van hun totale aankopen online doen. Terwijl de groep zzp'ers boven de 35 jaar ruim boven de 25% van hun aankopen online doet. Zo gezien, kun je zeggen dat oudere zzp'ers juist meer (groter deel van hun inkoop) online kopen.

Jongeren kopen vaker bij nieuwe online kanalen

Maar als je de online aankopen opsplitst in aankopen bij bestaande kanalen of aankopen bij pure players (nieuwe spelers, webshop-only), is het juist andersom. Bouwkennis: "Als we de inkoopwaarde bij pure online aanbieder delen door de totale online inkoopwaarde, krijgen we een indruk van het belang van de pure online inkoop per leeftijdsgroep. In de groep tot 35 jaar vindt 38% van de totale online inkoopwaarde plaats via pure online aanbieders (8%/38%), terwijl dat bij 65-plussers slechts 5% is. De conclusie is dus dat oudere zzp’ers veel vaker online via de ‘traditionele online kanalen’ zoals een webshop van een groothandel of fabrikant inkopen dan jongere zzp’ers. Dit toont aan dat er een andere generatie in de bouw aan het opstaan is, wat in de nabije toekomst zal leiden tot een radicaal andere manier van inkopen."

Check het Bouwkennis-bericht over hun ZZP-onderzoek.