“De kracht van Bouwcenter zit in de langetermijnvisie van de aandeelhouders, onze sterke regionale verankering en flexibiliteit, maar vooral ook in de teams in de vestigingen. De saamhorigheid voor collega’s en klanten is in alle vestigingen enorm groot. Daarmee onderscheiden we ons van veel andere bouwmaterialengroothandels”, aldus directeur Lex Hemels van Bouwcenter tijdens [Bouwgroothandel Bijeen].

Met 82 vestigingen verspreid over Nederland vormt Bouwcenter een hecht samenwerkingsverband van zelfstandig opererende familiebedrijven die allemaal ook aandeelhouder zijn. “Gezamenlijk bepalen we het. Die samenwerking van zelfstandige familiebedrijven geeft Bouwcenter ook haar eigen identiteit. En die is echt anders dan van veel concurrenten.”

Als voorbeeld noemt Hemels een klant die zich vrijdag aan het eind van de middag nog meldt met een bestelling die dezelfde avond nog geleverd moet worden. "Er zijn niet veel andere bouwmaterialengroothandels die dat zonder morren doen, maar onze aandeelhouders weten hoe belangrijk dergelijke service is.”

Dynamiek van autonomie

Met 23 aandeelhouders is het niet altijd eenvoudig om de koers bij te sturen. “Die dynamiek van de autonomie binnen de groep is soms uitdagend. Je wilt het liefst alle kikkers in de kruiwagen houden en vaak lukt dat ook wel. Uiteindelijk is de besluitvorming zo ingericht dat 70 procent van de aandeelhouders vóór moet stemmen.”

Hemels merkt dat er binnen de groep aandeelhouders inmiddels wel het besef is dat het ‘clubbelang’ soms boven het individuele belang staat. “Dat is waar je uiteindelijk ook naartoe wilt. In de samenwerking heb je gezamenlijke doelen. Dat besef is zeker aanwezig en dat zorgt er ook voor dat we voor de toekomst mooie plannen kunnen maken.”

Drie onderscheidende thema’s

Bouwcenter heeft voor de komende jaren een strategie ontwikkeld waarin drie thema’s centraal staan. Hemels: “We introduceren een totaalconcept voor de afbouw, waarmee we onze klanten in de aannemerij willen ontzorgen. De mate waarin ze ontzorgd worden kunnen ze zelf bepalen; we komen met een brons, zilver en goud-concept. Daarnaast willen we ons imago als meest persoonlijke bouwmaterialengroothandel versterken. Dat zit in het DNA van al onze aandeelhouders en willen we nog meer benadrukken.”

Het derde thema is Bouwgroen. “Dat wordt een aparte positionering – een soort start-up – met een duurzame bedrijfsvoering en louter duurzame bouwmaterialen. We gaan dit bewust op één plek uitwerken zodat we het in de jaren daarna naar de andere Bouwcenters kunnen uitrollen. Vergroenen moet, daarvan zijn we ons allemaal bewust. Om het zo goed mogelijk te organiseren, willen we ons echt op één plek op die verduurzaming gaan richten en het niet naast de bestaande business er even bij doen.” Doel is om die vergroening binnen vijf jaar af te ronden.

Overnames

Dagvoorzitter Maarten Bouwhhuis wilde van Hemels nog weten of hij vreest dat Bouwcenter meer aandeelhouders gaat verliezen na de overname van Bouwcenter Nelemans door BME. “Bouwcenter Nelemans was een zeer gewaardeerd lid van Bouwcenter en serviceorganisatie Veris. We hebben zeker pogingen gedaan om ze binnen onze samenwerking te houden, maar het is uiteindelijk aan de familie om daarover een besluit te nemen.”