BSH014BR_1_samen.jpg

“Continu innoveren en voorop blijven lopen”

Buckler Boots introduceert eerste gecertificeerde instapper met enkelbescherming. Het leek lange tijd onmogelijk, maar Buckler Boots is erin geslaagd om een instapper met enkelbescherming te ontwikkelen die voldoet aan de Europese AN-normering. “Een proces dat bijna drie jaar heeft geduurd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Want behalve veilig en 100% waterdicht zijn de Buckbootz Bang Guardz zeer comfortabel”, zegt Bas van den Beukel, managing director van Buckler Boots.

Na de introductie van de Buckbootz BBZ8000 veiligheidslaars begin 2021 en de volledige range high visibility waterdichte Buckz Viz veterschoenen en instappers in 2019, presenteert Buckler Boots zich wederom als belangrijke innovator op het gebied van veiligheidsschoeisel. “We mogen dan een relatief klein familiebedrijf zijn, wij innoveren sinds de start in 1998 continu in nieuwe producten. Daarnaast verbeteren we ook ieder jaar onze bestaande assortimenten. Zo willen we voorop blijven lopen in de markt”, aldus Van den Beukel.

Elastiek was uitdaging

Hoewel enkelbescherming niet nieuw is in de protectie van professionals in bouw, GWW, agrarische sector, offshore en industrie, zijn er nog geen gecertificeerde instappers op de markt. “Dat verandert begin 2022 als we de BSH014 gaan uitleveren. Vanaf dat moment kunnen dragers optimale veiligheid en het gemak van instappers combineren.” Een van de onderdelen van de instappers die certificering tot nu toe niet mogelijk maakte, was het elastiek. Van den Beukel: “Het elastiek bood niet voldoende bescherming, zo werd continu gesteld. Daar lag dus een belangrijke uitdaging voor ons. Hoe positioneren we de enkelbescherming en het stretchgedeelte van de schoen zodat we wel kunnen voldoen aan de normering?”

Optimale bescherming

Het antwoord op die vraag was vrij snel gevonden. “Door het elastiek naar de voorzijde van de bovenkant van de instapper te verplaatsen, kan de enkelbescherming optimaal in de schoen geplaatst worden. Door vervolgens de zijkant van de schoen van leder te maken en hierin de enkelbescherming te verwerken, is de drager optimaal beschermd.” Een aanpassing die niet ten koste gaat van het gebruiksgemak van de schoenen. “We hebben daarvoor wel wat specifieke aanpassingen moeten doen, zoals het veranderen van de stiknaden. Ook aan de zijkant. Enkelbescherming is een belangrijke toevoeging, maar die mag niet betekenen dat we veel concessies moeten doen aan andere usp’s.”

Kennis in huis

Bij de ontwikkeling van de nieuwe instapper, die ook in vetervariant BSH012 op de markt komt, is dankbaar gebruik gemaakt van de kennis die de productspecialisten van Buckler Boots in huis hebben. Van den Beukel: “Die kennis en ervaringen zijn opgedaan tijdens het ontwikkeltraject van onze S5 rubber-neopreen laars BBZ8000. De eerste rubber-neopreen veiligheidslaars met EN AN enkelbescherming en de meest volledig gespecificeerde rubber-neopreen veiligheidslaars op de markt.” AN certificering vereist een impact kracht van 10J en een beschermd oppervlak met een doorsnede van 6 cm bij maat 43. “Wij hebben voor die laars uitgebreid onderzoek verricht naar het beste materiaal dat gebruikt kan worden voor de enkelbescherming in veiligheidsschoeisel.”

Maatwerk

Om de ideale positionering van de enkelbescherming in de schoenen te bepalen is geruime tijd getest. “Een concept omzetten naar een eerste sample is stap één. Maar voor je uiteindelijk de meest comfortabele schoen hebt ontwikkeld, ben je zo tien samples verder. Dat is echt maatwerk en veel en nauwkeurig contact met de professionals die de samples in de praktijk testen.” Zo kan de time to market zomaar enkele jaren duren. “Aan onze Buckbootz bANg guardz – zo schrijven ze het zelf – hebben we zo ruim twee jaar gewerkt. Maar daarmee voegen we wel twee veiligheidsschoenen toe aan ons assortiment waar de markt op zit te wachten. Bij veel bedrijfsongevallen wordt nog steeds letsel aan voeten en enkels opgelopen”, zegt Van den Beukel, die toevoegt dat de ‘AN’ in bANg verwijst naar de AN-certificering.

Draagtest wordt praktijktest

Dat de nieuwe instapper ook daadwerkelijk enkelbescherming biedt, bleek eerder dit jaar tijdens een draagtest. “Tijdens die test kreeg een drager van de nieuwe schoenen een bedrijfsongeval en vermoed werd dat hij daarbij zijn enkel had gebroken. In het ziekenhuis bleek dit echter niet het geval te zijn en de arts concludeerde dat onze veiligheidsschoenen dit voorkomen hadden. Weliswaar onbedoeld, maar het was een bevestiging dat de enkelbeschermers hun werk hadden gedaan.” Het voorval heeft een plek gekregen in de nieuwe najaar- en winterbrochure van Buckbootz. “Zo’n praktijkvoorbeeld staat dicht bij de eindgebruiker en dat overtuigt. Net als het verhaal van Sam Dixon, die vertelt hoe zijn Buckbootz Goodyear Welted instapper zijn voet beschermde tegen verbrijzeling toen daar een 7,5 ton zware heftruck overheen reed.”

Veiligheid altijd op 1

Uiteindelijk is dat ook waar het volgens Van den Beukel om draait. “Veiligheid staat altijd op de eerste plaats. Bij alles wat we ontwikkelen. Draagcomfort, gemak en uitstraling zijn zeker ook belangrijk, maar ze mogen nooit ten koste gaan van de veiligheid van onze schoenen en laarzen.” Dat de producent daarbij soms vooroploopt op de normering, neemt Van den Beukel voor lief. “Neem onze high visibility schoenen. Enorm gewild in de markt en belangrijk voor de veiligheid van de dragers, maar tot op de dag van vandaag richt de normering zich uitsluitend op de veiligheidskleding.”

Saneren om te groeien

De populariteit van de verschillende assortimenten en de continue innovatiedrang hebben Van den Beukel en zijn Schotse partner de afgelopen jaren gedwongen om te saneren in het bestaande aanbod. “We hebben geen onbeperkte productiecapaciteit dus dat betekent dat we in bestaande collecties moeten snijden om nieuwe innovaties goed op de markt te kunnen zetten. Daarbij zorgen we er natuurlijk altijd voor dat er wel goede alternatieven van modellen die we saneren overblijven.”

Kende Buckler Boots in 2020 een erg goed ‘coronajaar’ met dubbele groeicijfers, ook dit jaar blijft die groei doorzetten. “Het is vrij bizar om te zien hoe het ook in 2021 weer doorgaat. Het lijkt soms iets te snel te gaan waarbij we moeten zorgen dat we onszelf niet voorbijlopen. Maar die groei is ook de bevestiging dat we met de schoenen en laarzen die we bieden voorzien in de vraag van de professionals.” 

Toekomstbestendig en duurzaam

Buckler Boots innoveert niet alleen in nieuwe producten en concepten, ook in de toekomst van de organisatie wordt volop geïnvesteerd. Zo is vestigingsplaats Oisterwijk verruild voor een nieuw pand op industrieterrein Vossenberg in Tilburg. “Een duurzaam gebouw van 23.000 vierkante meter dat Breeam gecertificeerd is. Energieneutraal en gezond. Een plek waar we verder kunnen groeien.” Buckler Boots deelt de nieuwbouw met een logistiek dienstverlener. “Zij verzorgen ook onze warehousing en logistiek dus dat is mooi meegenomen.”

Buckler Boots, Tilburg, 013.203.24.34, info@buckbootz.nl, www.buckbootz.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee