werkkleding3

Werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen in de lift

 Het ‘gevaar’ bij droge afbouw bestaat dat iedere zzp’er denkt er verstand van de hebben, terwijl de verwerking professioneel moet gebeuren. “Het is belangrijk dat medewerkers van verkooppunten weten welk product past bij welk risico en welke werkzaamheden.”

Goed nieuws voor de categorie werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): de belangstelling zit stevig in de lift. Deels valt dat te danken aan arbowetgeving – belangrijker nog zijn de trends van nu: bouwprofessionals willen comfortabele kleding, liefst aangevuld met een persoonlijke touch als bedrijfslogo. Paskamers zijn inmiddels een geaccepteerd fenomeen bij bouw­materialenhandels en ijzerwarenspeciaalzaken.

Marleen Peters, Vereniging Veilig & Gezond Werken, brancheorganisatie van fabrikanten en distributeurs van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) en beroepskleding

“Wat afgelopen jaren duidelijk viel te zien, is dat er meer aandacht komt voor persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding. Het belang hiervan wordt steeds meer helder en duidelijk. Ging het vroeger vooral om een noodzaak, nu is er een combinatie van verwachtingen ontstaan: de kleding moet comfortabel zijn, er goed uitzien en mogelijk de corporate identity onderstrepen. Dat is ook te danken nieuwe materialen, zoals stretch in broeken, zodat er meer aandacht is voor comfort. Werknemers zijn nu niet alleen goed beschermd, maar voelen zich ook prettiger in hun werkkleding. Op zich is dat zeker belangrijk: werkkleding die niet lekker zit, wordt waarschijnlijk minder gedragen, wat ook de veiligheid in gevaar kan brengen.”

Verschuiving naar duurzaamheid

“Verder zie je een verschuiving richting duurzaamheid. Dat zie je op verschillende vlakken terug, zoals toepassing van hergebruikt polyester en biologisch katoen. Ook de productieprocessen zelf worden onder de loep genomen, waarbij er wordt gelet op CO2-uitstoot en water- en energieverbruik. Fabrikanten van werkkleding hebben sinds vorig jaar een verplichting om producten weer in te zamelen voor hergebruik. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid niet alleen bij de gebruiker ligt, maar ook bij de producent. Deze verplichting zorgt ervoor dat fabrikanten bewuster omgaan met hun productieprocessen en materialen, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van de ecologische voet­afdruk.

Wat je verder vooral bij grotere bedrijven in de bouw en industrie ziet, is dat de belangstelling voor duurzamere producten toeneemt. Grotere bouwbedrijven hebben vaak duurzaamheidsdoelstellingen die ze willen halen. Ook werkkleding maakt daar deel van uit. Uiteindelijk is het een gezamenlijke inspanning in de hele keten, van producent tot eindgebruiker. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de impact op het milieu te verminderen. Dit betekent dat bedrijven niet alleen moeten nadenken over de materialen die ze gebruiken, maar ook over hoe ze hun producten distribueren en wat er gebeurt aan het einde van de levenscyclus van hun producten. Het is wel zo dat duurzaamheid niet bij iedereen top of mind is. Ook omdat er een wat duurder prijskaartje aan hangt. Je ziet echter dat opdrachtgevers steeds meer eisen stellen aan duurzaamheid. Bedrijven die niet meegaan in deze trend lopen het risico om klanten te verliezen aan concurrenten die wel duurzaam bezig zijn. Ook duurzame bedrijfskleding is daar onderdeel van.

Ook Arbowetgeving heeft invloed op ontwikkeling van deze categorie, maar in mindere mate dan duurzaamheid. De wet schrijft voor dat werkgevers eerst de bron van het risico moeten aanpakken. Dus als eerste bijvoorbeeld het geluidsniveau van machines moeten beperken. Daarna zijn collectieve en individuele maatregelen aan de orde, en pas daarna het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Bedrijven zijn niet alleen verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de juiste beschermingsmiddelen, maar ook voor het creëren van een veilige werkomgeving waarin de risico’s zo veel mogelijk worden beperkt.”

Veiligheid én looks

“Bij zzp’ers is er vaak meer keuzevrijheid en een hoger budget per medewerker. Zij kiezen vaak voor mooie, nette kleding met uitstraling, die comfortabel is en veilig werkt. In loondienst zijn werknemers vaker gebonden aan de keuzes van de werkgever, maar bij zzp’ers speelt presentatie ook een belangrijke rol. Voor zzp’ers is het belangrijk dat ze er professioneel uitzien, omdat ze vaak direct contact hebben met hun klanten. Dit betekent dat ze bereid zijn om te investeren in kwalitatief goede werkkleding die niet alleen functioneel is, maar er ook goed uitziet.”

Kennis in de handel

“De bouwmaterialenhandel en ijzerwarenspeciaalzaken hebben over het algemeen voldoende kennis en kunde in huis over wettelijke eisen en normeringen. Het is in ieder geval belangrijk dat medewerkers van verkooppunten weten welk product past bij welk risico en welke werkzaamheden. Dit betekent dat bedrijven moeten investeren in training en opleiding van hun personeel, zodat ze hun klanten goed kunnen adviseren over de juiste beschermingsmiddelen en werkkleding. Dit is een belangrijk aspect van klantenservice en kan het verschil maken tussen een eenmalige verkoop en een trouwe klant.

De categorie werkkleding en PBM heeft zich afgelopen jaren aantoonbaar ontwikkeld in zijn presentatie. Waar vroeger de focus lag op de technische kwaliteiten, spelen nu ook het comfort en het modische aspect een rol. Sommige winkels hebben zelfs paskamers en aparte afdelingen. Werkkleding is niet langer iets wat je erbij doet, maar een volwaardig onderdeel van het assortiment.”

Bewustzijn

“De markt groeit in ieder geval structureel en wordt steeds belangrijker. Uiteindelijk gaat het erom dat werknemers en zzp’ers zich bewust zijn van de risico’s en de juiste maatregelen nemen om veilig te werken. De verantwoordelijkheid ligt bij zowel de werkgever als de werknemer om te zorgen voor een veilige werkomgeving en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit is een gezamenlijke inspanning die begint bij de producent en eindigt bij de gebruiker. Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen veilig en verantwoord kan werken.”

De zzp’er wil bij consumenten over de vloer netjes voor de dag komen

Jim Mertens, Destil Breda

“Ik mag wel stellen dat we een gewaardeerd verkooppunt zijn van werkkleding en PBM. Deze locatie is voor veel klanten het primaire aankooppunt wat dat betreft. Ze komen bij wijze van spreken eerder voor kleding en schoenen dan voor ijzerwaren. Dat is wat overdreven natuurlijk, maar dat geeft wel aan dat deze categorie stevig in ontwikkeling is, waarbij we vrijwel alle disciplines in de bouw bedienen. De Arbowetgeving en veiligheid op de bouwwerkplaats zijn een belangrijke impuls geweest voor verdere popularisering van dit aanbod, terwijl de behoefte om representatief voor de dag te komen net zo goed een rol speelt. Wie als bouwprofessional bij klanten op bezoek komt, wil dat niet doen in een oud T-shirt, maar in nette werkkleding, het liefst met herkenbare opdruk.”

Berni Keijzer, Bouwmaat Dordrecht

“Vroeger kende Nederland nog tal van vakspeciaalzaken voor werkkleding, vaak gevestigd in de binnenstad. Had je een werkbroek nodig, moest je eerste een parkeerplek zoeken om je gading te vinden in een dergelijk verkooppunt. Dat werkt nu niet meer. Aanschaf van werkkleding wordt in hetzelfde kooptraject meegenomen als aankoop van gereedschappen of bouwmaterialen. Wat ik opvallend vind, is dat het aanbod zich in de loop der jaren heeft aangepast naar de smaak van gebruikers. Werkkleding is duidelijk eigentijdser en modischer geworden. Een zzp’er die als professional wil overkomen, wil zich ook als zodanig presenteren. Dat merk je ook aan de toegenomen vraag naar logomateriaal op werkkleding. Ik begrijp dat wel: als je op een bouwplaats rondloopt met een bedrijfsnaam op je kleding, en je wordt door andere bouwprofessionals gewaardeerd om de kwaliteit van je werk, dan maak je in feite reclame voor jezelf.”

Edward Jongepier, BMN Middelburg

“Ons assortiment werkkleding is beslist uitgebreid. We hebben genoeg. Het landelijk beleid is erop gericht om assortiment te brengen waar regionaal behoefte aan is. En dat betekent voor ons dat we vrijwel het hele pakket brengen minus kleding voor de vakschilder. Wat mij betreft is het volkomen logisch dat de bouwmaterialenhandel hierin voorziet, temeer omdat er behoefte bestaat aan one-stop-shopping. Als klusprofessional koop je je bouwmaterialen, de aanschaf van werkkleding gaat in datzelfde traject mee. Dat geldt voor zowel kleding als werkschoenen. Wat ik merk, is dat bouwprofessionals er netjes bij willen lopen. Dat geldt zeker voor de zzp’er die over de vloer van consumenten komt. Wat je daarbij ook ziet, is dat logo’s van het bouwbedrijf op de werkkleding worden afgedrukt. Logisch natuurlijk, zo maak je als klusprofessional reclame voor jezelf.”

Jan Peter Rienstra, Regts | Isero, Sneek

“Werkkleding werd voorheen vooral gekocht om zijn functionele kwaliteiten. Deze beschermende factor speelt uiteraard nog altijd een rol van betekenis, maar gezien de introductie van nieuwe materialen in combinatie met aanvullende functionaliteit, is er meer aandacht ontstaan voor de presentatie van werkkleding. Er zijn speciale, beschermende sneakers geïntroduceerd met een modische uitstraling, die toch ook afdoende bescherming bieden. Nieuwe kleurtjes, snelsluitingen, het is eigenlijk allemaal stadaard geworden daar waar je vroeger vooral van doen had met onverwoestbare modellen.

Wat ik merk bij grotere partijen als aannemers is dat aankoopbeslissingen met zorgvuldigheid worden genomen. Als je eenmaal voor een bepaalde uitstraling hebt gekozen, wil je die graag komende jaren blijven vasthouden. Bij grotere partijen zie je bovendien dat er draagvlak moet bestaan bij medewerkers. Personeel moet zich in de gekozen werkkleding kunnen thuis voelen.

De categorie blijft in ontwikkeling. Zo bestaat er nu veel aandacht voor veiligheidsschoenen met laddergrip. Die extra aandacht is vooral bedoeld om veilig werken op ladder een extra impuls te geven. Dit is een recent voorbeeld, terwijl er zo wel meer ontwikkelingen zijn die de veiligheid op de bouwlocatie een extra impuls moeten geven.”

Aandacht voor veiligheid op de bouwplek en het modische aspect van werkkleding hebben beide invloed op de ontwikkeling van het assortiment.

Marcel Zaal, Jongeneel Apeldoorn

“Vanuit de one-stop-shopping-gedachte vind ik het volkomen logisch dat de vakman voor al zijn aankopen op één plek terecht kan. En dat betekent dus inclusief werkkleding en PBM. Arbeidsomstandigheden zijn een veelbesproken aandachtspunt op de werkplek, ook bouwmaterialenleveranciers hebben daarin hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat geldt ook voor mezelf: ik draag moderne, nette schoenen, maar wel uitgevoerd in de vorm van werkschoenen met een metalen neus. Dat is een duidelijke vereiste als je op een werkplek moet zijn. Het signaal dat bouwmensen attent moeten zijn op eigen veiligheid proberen we zeker ook onder aandacht te brengen van klanten. Dat gebeurt in verkoopgesprekken, maar ook met communicatiemateriaal op de winkelvloer, bijvoorbeeld met posters waarop dat signaal duidelijk staat afgebeeld. Bij de ene klant landt dat duidelijker dan bij de volgende. Grote aannemers hebben daar hun eigen beleid op gemaakt, terwijl zzp’ers daar hun eigen afweging in maken.”

Geert Molenaar, BMN IJzerwaren Den Helder

“Als BMN IJzerwaren zitten we pal tegenover onze zustervestiging BMN Bouwmaterialen. Die heeft weliswaar ook verkoop van werkkleding, maar wij kennen wat dat betreft een breder assortiment. We zijn een echte speciaalzaak, inclusief werkschoenen en PBM. Wat opvalt, is dat het assortiment in de loop der jaren steeds modieuzer is geworden. De zzp’er die over de vloer komt van consumenten wil er gewoon goed verzorgd en bij de tijd uit zien. Ook opdrukken met logo’s van eigen bedrijven raken almaar meer gewild. Dat doen we niet zelf, maar kunnen we wel laten verzorgen. Klanten komen uiteraard voor aanschaf van ijzerwaren naar onze vestiging, maar velen komen zeker ook doelgericht voor aanschaf van werkkleding. Als er iets nodig is, zijn wij het eerstaangewezen adres.”

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee