DGN Retail, het moederbedrijf van de franchiseformules Hubo en Multimate, heeft uit handen van SVEG-voorzitter Rob de Koning de Recycle Power Award 2020 ontvangen. Het is de tweede keer dat de SVEG deze prijs uitreikt aan inzamelpartners die een buitengewone bijdrage leveren aan de inzameling en daarmee hoogwaardige recycling van afgedankt elektrisch  (tuin)gereedschap.

De SVEG (Stichting Verwijdering Elektrisch Gereedschap) besloot de tweede editie van de Power Award aan DGN Retail uit te reiken omdat ze al jaren uitstekend samenwerkt met het bedrijf. En het dankzij een landelijke dekking, met inzamelbakken in nagenoeg alle vestigingen ook al jaren relatief veel elektrisch gereedschap inzamelt. “We zien DGN Retail als een voorbeeldige en vooral ook enthousiaste partner, aldus SVEG-voorzitter Rob de Koning. “We kunnen altijd rekenen op de betrokken retailers tijdens onze on- en offline campagnes, waarbij opvalt dat men echt proactief met ons meedenkt.”

SVEG + Wecycle = recycling e-gereedschap

De Recycle Power Award moet bedrijven aanmoedigen meer afgedankt elektrisch (tuin)gereedschap in te zamelen bij alle schakels in de keten, van producent tot consument en professioneel gebruiker. De SVEG is in Nederland verantwoordelijk voor het organiseren van de inzameling en verwerking van elektrisch en elektronisch (tuin) gereedschap. De SVEG is opdrachtgever van Wecycle, die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste organiseert.

DGN wil vooroplopen

Volgens Bert-Jan Keizer die als group categorymanager, samen met algemeen directeur Gertjo Janssen en mede namens de 200 Hubo- en Multimate-ondernemers, de award in ontvangst nam, probeert DGN Retail voorop te lopen op het thema verduurzaming. Keizer verwacht dat de inzameling nog verder kan stijgen omdat de bij DGN Retail aangesloten retailers sinds enige tijd ook Premium Pick-up Partner zijn. “Klanten die online een apparaat bestellen kunnen ervoor kiezen dit op te halen in de winkel, of het thuis te laten bezorgen. In dat geval kunnen we het oude apparaat direct meenemen. En dat mogen dus nu ook branchevreemde producten zijn.”

Lage drempel

SVEG-voorzitter Rob de Koning vult aan: “Het is prima om de drempel zo laag mogelijk te maken, want bij consumenten thuis ligt een onzichtbare afvalberg aan e-waste verstopt in allerlei lades en kelders. Door organisaties die uitzonderlijke prestaties op dat vlak leveren in het zonnetje te zetten, willen wij ze stimuleren om in nauwe samenwerking met hun klanten zoveel mogelijk afgedankt elektrisch (tuin)gereedschap via de inleverpunten te verzamelen.”

Jaarlijks wordt ruim 40 miljoen kilo kleine elektrische apparaten ingezameld, waaronder ook elektrisch (tuin)gereedschap. Van alle ingezamelde apparaten is vormt klein e-waste  de grootste stroom.