De Belgische krant De Tijd vernam dat CRH (Van Neerbos Bouwmarkten) zou willen vertrekken bij Intergamma. Met een aandelenkapitaal van grofweg 50% en meer dan 150 winkels, is dat een kwestie die de resterende aandeelhouders samen moeten oplossen. De Tijd rept van discussie en ruzie. Intergamma bestrijdt dat desgevraagd. “Er is helemaal geen sprake van ruzie.” Volgens insiders zijn de meeste aandeelhouders het juist eens met een ingenieus overnameplan.

Bronnen rondom Intergamma melden dat 80% van de aandeelhouders in een bijzondere vergadering van aandeelhouders besloot mee te gaan met het directieplan. Dat hield in dat Intergamma de CRH-aandelen en -winkels zou overnemen voor € 140 mln. Aandeelhouders die blijven, betalen dat geld terug aan Intergamma in een periode van zeven jaar.

Stichting: invloed én grip
Volgens het plan worden de aandelen van CRH (48,9%) niet vernietigd. Dat zou de aandelen van de andere aandeelhouders sterker maken. De CRH-aandelen worden ondergebracht in een stichting met onafhankelijke bestuurders die 48,9 procent van de stemmen zouden controleren. De aandeelhouders en franchisenemers van Intergamma krijgen zeer veel invloed op die stichting doordat ze het bestuur mede kunnen aanstellen. En dat past weer mooi in de plannen van Intergamma om meer grip te krijgen op de organisatie als geheel.

Ligt Bricorama dwars?
Als 80% van de aandeelhouders het er mee eens is, waarom gebeurt het dan niet? Bricorama zou het niet met het plan eens zijn. “En als je zo’n grote wijziging doorvoert, zou het mooi zijn als je ook draagvlak hebt bij zo’n grote franchisenemer”, zegt onze bron.
Bricorama verkocht laatst zijn Spaanse en Franse winkels voor € 500 mln maar bezit nog steeds 3% van de aandelen en 75 winkels in Nederland en België. MIX zinspeelde al op een overname van de Praxis-winkels met dat geld. Maar het tegendeel kan ook het geval zijn: dat Bricorama ook de Nederlandse en Belgische winkels van de hand wil doen en dan past een overname van de winkels van CRH niet in dat plaatje. Nóg eens 75 winkels overnemen zou wel eens teveel kunnen zijn voor de resterende aandeelhouders en franchisenemers.