Maxeda trekt de stekker uit de Formido-formule en geeft ondernemers de kans om over te stappen naar Praxis. Het wikken en wegen is begonnen. Maxeda is een eind gevorderd met haar ronde langs Formido-ondernemers. Veel ondernemers hebben hun aanbod in overweging en samen hebben zij zich door Marshoek en AG Hart Advocaten laten informeren op een sessie van 4 oktober.

Even leek het erop dat de ondernemers uit elkaar gespeeld waren en dat ieder voor zich zijn eigen plan zou trekken. Maar in een vergadering met de Stichting Formido Franchisenemers leken de gelederen zich afgelopen woensdag opnieuw te sluiten en spraken ondernemers min of meer af om samen op te trekken, de tijd te nemen en zich bij te laten staan door een aantal adviseurs, waaronder een advocatenbureau.

Verschillende meningen
MIX sprak verschillende ondernemers. De één is enthousiast over een overstap, een ander kan niet anders dan overstappen, maar er zijn ook ondernemers voor wie een Praxis-toekomst niet loont en ondernemers die überhaupt niet over wíllen. Speculatieve inschatting: ongeveer 30 ondernemers stappen – al dan niet vrijwillig –  over naar Praxis. De andere helft wikt en weegt nog.

Maxeda: "Merendeel wil overstappen"
Volgens Maxeda verloopt het proces heel positief. “In deze periode houden we o.a. 1-op-1 winkelbezoeken, zodat we middels deze bezoeken individueel per winkel de best mogelijke optie kunnen bespreken. We zien dat het merendeel van de ondernemers geïnteresseerd is in Praxis, dus dat is positief.” Aldus een woordvoerder.

"Te vroeg voor details"
Op berichten dat de retail-organisatie sommige plannen presenteerde op basis van niet-actuele tekeningen en soms ook winkels overneemt, geeft Maxeda geen commentaar. “We willen het zorgvuldig begeleiden en het is nu nog te vroeg om in te gaan op details.”

KlusWijs en DGN op vinkentouw
Intussen nemen steeds meer werknemers afscheid van Formido’s hoofdkantoor en zitten andere retail-organisaties op het vinkentouw. Maxeda heeft namelijk gezegd dat ze een overstap naar een andere formule zullen faciliteren voor ondernemers die niet naar Praxis willen of kunnen overstappen. In dat kader organiseren KlusWijs en DGN eerdaags ieder een sessie voor Formido-ondernemers.

In MIX 2017-7 legden we de landkaarten van Formido en Praxis op elkaar. Ook maakten we de rekensom die Maxeda-CEO Guy Colleau wellicht onder de ombouw van Formido naar Praxis heeft liggen.