Om aan de groeiende vraag naar betonlook vloeren te kunnen voldoen, maakt Forbo Eurocol deze vloeren met FloorDesign bereikbaar voor de particuliere klusser. Deze decoratieve, slijtvaste en unieke vloeivloeren zijn vanaf eind vorig jaar verkrijgbaar in bouwmarkten. Het is een zorgvuldig afgestemd kwaliteitsconcept dat gemakkelijk toe te passen is door de ervaren klusser. Bovendien biedt het extra verkoopkansen voor de retail.

In DHZ-retail is Forbo Eurocol vooral bekend van tegellijmen, voegen en kitten. “Voor ons is dit product nu echt anders, omdat we normaal gesproken producten verkopen die na het verwerken niet meer zichtbaar zijn, zoals tegellijm. FloorDesign is een zichtbaar product”, zegt Account Manager DHZ Ruud Vaessen. “Het product staat sinds kort in de schappen en de eerste reacties zijn zeer positief.”

Vaessen: “Gietvloeren zijn absoluut trendy, zeker in betonlook. We zien dat er behoefte is aan een vloeivloer met een betonlook-uitstraling voor binnen, zoals in woon- en slaapkamers en hobbyruimten. Met onze expertise en ervaring in het professionele segment hebben we een concept ontwikkeld dat dit type vloeren toegankelijk maakt voor de particuliere klusser.”

Eenvoudig en uniek

Het concept is eenvoudig en bestaat uit vier zorgvuldig op elkaar afgestemde producten. Dat is belangrijk voor het beste resultaat. Een heldere instructievideo leidt de gebruiker stap voor stap door het proces. Poeder aanmaken met water, kleurpigment toevoegen, mengen en over de vloer laten vloeien. Na drie uur is de vloeivloer voorzichtig beloopbaar met schoenhoesjes. Na 24 uur is hij gereed voor de afwerking, dan kan de impregnerende basiscoating erop. Die zorgt voor de hechting van de finish­coating. De vloer is 12 uur na het aanbrengen beloopbaar en na 8 dagen op eindsterkte.

“Het is een goed vloeiende egalisatie, iedereen die kan egaliseren kan ermee werken. Door het verspreiden krijg je slag in je vloer. En omdat je zelf bepaalt hoeveel zwart, wit of bruin kleurpigment je toevoegt, krijg je nooit dezelfde vloer als je buurman”, zegt Vaessen enthousiast. Enige voorwaarde is dat de vloer zandcementgebonden is. “Je maakt op een eenvoudige manier je eigen vloer op een bijna ambachtelijke manier.”

Gegarandeerd succes

Waar Forbo Eurocol zich vooral richt op de professionele markt, zien ze ook de verschuiving naar zzp’ers en klussers. “Steeds meer zzp’ers kopen bij de bouwmarkten. We hadden al een sterke positie in egalisatie waardoor we gemakkelijk de overstap konden maken naar FloorDesign. Het is een verbreding van ons assortiment, waarbij we al veel vertrouwen hadden vanuit de profmarkt. En het is ook prijstechnisch interessant, vergelijkbaar met pvc-vloeren of soortgelijke elastische vlakke vloeren.”

De eerste reacties uit de winkels zijn positief. Vaessen: “We horen dat het concept klopt, van primer tot onderhoud. Ook de ondersteuning vanuit het schap, de verpakking, de brochures en de video. Het biedt bouwmarkten de kans om de consument met deze populaire vloeren te laten werken. Wat we wel zien is dat de klant zich eerst moet oriënteren. Het is een nieuw product, waarvan het nadenken over de toepassingen en het gebruik ervan soms nog even de tijd nodig hebben.”

Voor retailers is het extra aantrekkelijk, omdat het concept mogelijkheden biedt voor bijverkoop. Bijvoorbeeld een spaan, rollers, handschoenen, schoenslofjes, een roerijzer of zelfs een mixer. Vaessen: “Bij retailers is er al interesse om FloorDesign aan hun klus-service toe te voegen. Dan kan de consument kiezen: doe-het-zelf of doe-het-voor-mij.”

Boodschappenlijstje voor een huiskamer van 50 m2

• 044 Europrimer Multi: 4 cans

• 395 FloorDesign: 13 emmers

• 390 FloorColouring: afhankelijk van kleurintensiteit 1-3 potjes per emmer 395

• 300 BaseCoat: 2 cans

• 310 FinishCoat: 1 can