Bij DGN zagen ze enorme flexibiliteit bij Hubo- en Multimate-ondernemers. "Hoe de situatie binnen 12 uur omslaat in enorme veerkracht, dat is echt geweldig."

Dat zegt communicatiemanager Miriam de Bruin. "We waren in de bijzondere omstandigheid dat we maandagavond al een digitale ledenvergadering hadden ingepland. Die begon misschien een beetje vreemd met een keurig opgenomen filmpje. Dat hadden we niet meer kunnen veranderen en was dus meteen achterhaald, maar daarna in digitale sta-sessies met ondernemers ontvingen we zóveel flexibiliteit."

"Gaaf om te zien hoe de situatie binnen 12 uur omslaat in enorme veerkracht"

Platgebeld

DGN werd maandag de hele dag al platgebeld door bezorgde ondernemers. "We hadden al weken een draaiboek klaarliggen voor plaatselijke lock-downs. Daardoor waren we goed voorbereid, maar moesten we toch ineens heel snel schakelen. Praktisch nadenken over alles dat je in gang hebt gezet dat nu niet meer passend is, bijvoorbeeld een folder uit de verspreiding halen." Ondernemers zelf waren 's avonds al balies aan het timmeren en zich aan het voorbereiden op afhaal- en bezorgdiensten. "We gáán er voor", die mentaliteit heerst onder onze ondernemers."

Lokaal schakelen

DGN gaat nu lokaal schakelen. De Bruin: "Da's bij een franchise-organisatie natuurlijk andres dan bij een centraal geleid filiaalbedrijf. Wij zijn sowieso 'ster in lokaal-specifieke ondersteuning'. Dus starten we nu een belronde om te zien wat ondernemers willen. Sommigen zullen misschien kiezen om nu even dicht te gaan en de achterstanden van de afgelopen weken in te lopen, anderen willen nu vól door. En we kregen deze week natuurlijk ineens heel veel aanvragen voor een koppeling met de webshop. Gelukkig zijn er al zo'n 120 winkels aangesloten. Die kunnen nu vooruit."

Tel je zegeningen

De Bruin stelt gerust: “Uiteraard is het erg vervelend dat ook onze winkels moeten sluiten tot in ieder geval 19 januari 2021. Echter hebben onze ondernemers een goed jaar achter de rug en mogen ze nu nog open blijven voor afhalen. Als we zien hoe andere branches geraakt zijn het afgelopen jaar, dan tellen we echt onze zegeningen.”