Aquaplan biedt kwalitatieve producten voor het verbeteren en beschermen van huis en tuin. Vochtbestrijding, dakbedekking en isolatie zijn de belangrijkste productgroepen voor het bedrijf dat deel uitmaakt van de Canadese IKO-group. Door de introductie van Repair & Seal producten wordt het voor doe-het-zelvers makkelijker om kleine gebreken die kunnen leiden tot vochtproblemen te repareren. Tegelijkertijd introduceert Aquaplan Gevelimpregneer Crème, een bescherming tegen regendoorslag, waarbij één laag volstaat.

Aquaplan ontwikkelde in de afgelopen 35 jaar veel producten om elk vochtprobleem efficiënt aan te pakken. Daarbij kregen ze steeds vaker de vraag van consumenten en doe-het-zelvers naar producten voor dak- en gootreparaties én voor bescherming van gevels tegen regendoorslag. Voorwaarden: eenvoudig om te verwerken en verkrijgbaar in een minimale verpakking. Met dit verzoek ging de R&D-afdeling aan de slag, met als resultaat dat deze nieuwe producten vanaf april in bouwmarkten en dhz-winkels verkrijgbaar zijn.

Peggy Boeykens is de commercieel verantwoordelijke bij Aquaplan: “We bieden voor ieder vochtprobleem een oplossing. Bijvoorbeeld bij opstijgend vocht, condensatie, hinder van grondwater of opstijgend vocht. Daarnaast zijn we sterk in dakbedekkingen. Onze producten worden overal toegepast, van buitenmuur tot aanbouw en van tuinhuis tot konijnenhok. Deze nieuwe producten zijn een verbreding van ons assortiment.”

Nieuw: Repair & Seal

Repair & Seal – repareren en afdichten – is een nieuwe productcategorie bij Aquaplan. De producten zijn te gebruiken op bitumineuze ondergronden en de meest voorkomende bouwmaterialen zoals beton, steen, hout, staal, aluminium, cementbepleistering en polyester. Boeykens legt uit dat ze daarmee zeer geschikt zijn voor kleine reparaties waarbij snel afgedicht wordt. “Door de goede vloeibaarheid is de coating makkelijk aan te brengen. De categorie bestaat uit drie producten: een rubber afdichtingscoating van 750ml, een rubber afdichtingskit en verstevigingsband.”

Repair & Seal (R&S) Rubber afdichtingscoating heeft een goede elasticiteit waardoor deze ideaal is voor het verbinden van verschillende soorten materialen, zoals een verluchtingspijp op het dak, een dakraam of een hemelwaterafvoer. Met als enorm pluspunt dat ze makkelijk te verwerken zijn: ze hebben een goede vloeibaarheid en zijn eenvoudig uitsmeerbaar. Boeykens zegt dat de R&S Rubber afdichtingscoating met alleen een borstel als gereedschap aangebracht kan worden. “Dankzij de eenvoudige laagopbouw heb je geen ander gereedschap nodig.” Deze coating op rubberbasis is blijvend elastisch, ook bij verschillende temperaturen. Aquaplan biedt ook een R&S Rubber afdichtingskit, die naast de coating ook een roerstaafje, borstel, schuurvezel en het R&S verstevigingsband bevat. De laatste is een polyester band die geschikt is voor dakreparaties en de waterdichting verzekert door onderlinge spanningen tussen de materialen op te vangen. Volgens Boeykens zijn dit bijkomende producten die Aquaplan nog niet eerder in het assortiment had. “Ze komen naast onze andere producten. Alle producten in deze productcategorie vallen straks onder Rain & Seal. Het zijn producten met dezelfde functie.”

Gevelimpregneer Crème

Vanaf dit voorjaar kunnen consumenten hun gevel in één beweging waterwerend en vuilafstotend maken. Hiervoor introduceert Aquaplan hun Gevelimpregneer Crème. Dit nieuwe product valt onder de Rain & Protect categorie en beschermt buitenmuren tegen waterindringing en vervuiling. Boeykens legt uit dat het beschermen van een gevel tegen regendoorslag één van de meest gebruikte toepassingen is. “Producenten van gevelstenen raden namelijk aan om deze één keer in de 5 tot 10 jaar te hydrofoberen. We hadden hiervoor al een vloeibare variant en nu ook een crèmeproduct. Deze is door de hoge concentratie actieve stoffen, ook heel gemakkelijk te verwerken.”

Aquaplan Gevelimpregneer Crème geeft bescherming aan niet geschilderde buitenmuren tegen regendoorslag en vervuiling. Bovendien dringt het product in op poreuze ondergronden. Boeykens: “Het aanbrengen van slechts één laag geeft een duurzaam en dampdoorlatend vochtscherm waardoor ook vorstschade en mosvorming wordt voorkomen. Het is bovendien kleurloos en dampdoorlaatbaar.” Gevelimpregneer Crème is beschikbaar in een 2,5 liter en een 5 liter verpakking. Andere producten in de productserie Rain & Protect zijn Transparant, Hydro-Flex, Aqua-Resist en Gevelimpregneer. Al deze producten maken bouwmaterialen waterwerend.

Profiteren van eeuw ervaring

In Antwerpen heeft Aquaplan een eigen Research & Development-afdeling. “Bij de ontwikkeling van deze producten hebben we ervoor gekozen om door te ontwikkelen op bestaande technologieën; met grondstoffen die we al kennen. Hierdoor hadden we een korter ontwikkeltraject. Net als bij onze andere producten maken we minder of geen gebruik van gevaarlijke stoffen. Dat is milieuvriendelijker, ook omdat we solventen weren. Dat geldt bij zowel onze bitumen- als bij hybride technologieën.”

Bij Repair & Seal ontstond een uniek product, omdat de verwerkbaarheid sneller moest zijn en de vloeibaarheid belangrijk is. “En ook elastischer, dit product is het meest elastisch zonder toevoegingen dat we in huis hebben”, stelt Boeykens trots. “Het is scheuroverbruggend en heeft een andere bewegelijkheid.” Aquaplan test dit zowel op een dak als in een oven, met verschillende temperaturen. “Daar doen we een aantal maanden over, waarbij we steeds de formulatie aanpassen. Als deze klaar is, dan zijn we nog een half jaar bezig met de inkoop en de marketing, zoals de verpakkingen en de naamgeving.”

Introductie en duurzaamheid

De producten van Repair & Seal komen begin april in de winkels. Op alle Aquaplan verpakkingen staat een praktische uitleg voor consumenten. “We geven daarbij ook ondersteuning voor de gebruikers in de vorm van video’s, handleidingen en productspecificaties.” In de winkels komt er ook een leaflet beschikbaar. “In mei lanceren we een social mediacampagne. Bij Aquaplan gaan we sowieso meer digitale marketing inzetten.” Om winkelpersoneel te ondersteunen kunnen opleidingen en trainingen aangevraagd worden. Ook is het merk straks weer aanwezig bij huisbeurzen en bij bijeenkomsten van de grote ketens. “De juiste informatie doorgeven is belangrijk, bij Aquaplan trainen we onze mensen daar ook op.”

“In de toekomst willen we naar nog meer kleinere verpakkingen gaan”, sluit Boeykens af. “Het is namelijk zonde wanneer het niet gebruikte product en de grote verpakking restafval wordt. Op die manier stemmen we onze producten af op maat van de consument. Het is ook met die reden dat voor onze vloeibare stoffen, zoals Repair & Seal, een recyclebare, metalen verpakking wordt gebruikt. Dit past mooi binnen ‘IKO Sustainability’ en is een mooie differentiatie met plastic verpakkingen.” 

Aqua-pan Smooth

Een andere introductie zijn de metalen dakpanplaten ‘Aquaplan Smooth’. Deze verzinkte metalen platen zijn stevig en een vierkante meter groot. Ze kunnen eenvoudig aangepast worden aan de grootte van een gebouw of een dak door ze onder elkaar te schuiven. Afsnijden is daarbij niet nodig. Aquaplan levert daarvoor meerdere modellen in een 7-op-5 of een 6-op-4 variant. Het voordeel is dat een paar platen op het hele dakoppervlak passen, omdat deze overlappend zijn. Oude dakbedekking kan zelfs blijven liggen. En, ook bijzonder: dakplaten waren altijd in een geluiddempende granulaat uitvoering, maar de Aqua-pan Smooth heeft een vlakke coating. Dit is iets minder geluiddempend, maar wel fraaier en uniek.

Aquaplan, Antwerpen, +32 (0)3 248 30 00, www.aquaplan.com, info@aquaplan.com