Waar veel merken pas in de laatste jaren inzetten op duurzaamheid, is dat bij Soudal een weloverwogen bedrijfsstrategie die al veel langer loopt. Daarbij streven ze ernaar om alle elementen in de keten zo duurzaam mogelijk te maken, zowel bij de productie als bij hun producten. “Bij Soudal zijn we continu gericht op het aanpassen en verduurzamen van ons bedrijf.”

In het jaarverslag van de specialist voor voegkitten, lijmen en PU-schuimen loopt duurzaamheid als een rode draad door het verhaal. Het is een weloverwogen keuze die het bedrijf geen windeieren legt: in 2021 behaalde Soudal een omzet van maar liefst 1,1 miljard euro. Dat is ruim 20% meer dan het jaar ervoor. Succesfactoren zijn hun innovatieve producten, internationale expansie en daarnaast ziet Soudal dat hun bestaande klanten meer zijn gaan kopen. “Dat doen zowel de professionele klanten, de industrie en de doe-het-zelf”, zegt Gertjan van Dinther, countrymanager Nederland bij Soudal. “We zitten in de markt van isolatieproducten. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, zijn onze producten heel geschikt om energie en geld te besparen.”

Vanwege de omzetgroei en hun doelen timmert het bedrijf hard aan de weg om hun productiefaciliteiten mee te laten groeien. Op dit moment heeft Soudal wereldwijd in twaalf van hun 23 productievestigingen bouwprojecten lopen. Dat zijn vooral investeringen in extra productie- en opslagcapaciteit. Het meest aansprekend daarbij is de bouw van een nieuwe, hypermoderne fabriek in Turnhout, de zogenaamde Plant 5. Daarbij wordt hun productiecapaciteit op die locatie verdubbeld. “Soudal heeft één eigenaar, waardoor onze winsten niet uit het bedrijf worden genomen. We gebruiken ze om te blijven investeren in ons bedrijf”, legt Van Dinther uit.

Fabriek van de toekomst 

“Die uitbreidingen zijn hoognodig wegens onze jarenlange, continue groei van gemiddeld meer dan 10% jaarlijks”, vult managing director Dirk Coorevits aan. “Plant 5 is zonder meer het bouwproject dat qua investering, ambitie en innovatie daar bovenuit steekt. In deze ‘fabriek van de toekomst’ zullen nagenoeg volautomatisch grote hoeveelheden kitten gemengd en afgevuld worden. De vergevorderde automatisering betekent nog minder afval en minder energieverbruik. We maken al decennialang milieuvriendelijke systemen en willen onze groene filosofie ook verder doortrekken naar onze infrastructuur. Plant 5 zal met een BREEAM outstanding score als voorbeeld dienen voor de andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen.” Bij de nieuwe fabriek wordt onder andere gebruik gemaakt van geothermie, waarbij warmte op één kilometer diepte op wordt gepompt. “Dit is techniek voor de toekomst die we nu al gebruiken.” Zodra de nieuwe fabriek operationeel is, zal hier in een eerste fase de productie van hybride kitten plaats gaan vinden.

Nieuw: Easy voegkit

Ook op productniveau werkt Soudal actief aan nieuwe producten en technologieën, het verbeteren van prestaties en het zoeken naar innovatieve oplossingen. Deze aanpak resulteerde al in hoogwaardige oplossingen en unieke ecologische verbeteringen. Hun nieuwste innovatie voor de doe-het-zelver is Easy voegkit. Deze is gebaseerd op een volledig nieuwe technologie die kitwerk heel eenvoudig maakt, zodat iedereen kan afkitten als een pro. De kit is makkelijk aan te brengen door de soepele formulering en is met een klein beetje zuiver water gemakkelijk af te werken. Bovendien heeft deze voegkit een lagere milieu-­impact in vergelijking met andere technologieën, in dezelfde toepassing. 

 • Speciaal ontwikkeld voor gebruik in badkamers en keukens
 • Schimmelbestendig
 • Zeer goede hechting op veel materialen
 • Overschilderbaar

Uniek: verspuitbaar isolatieschuim 

Soudal Spray insulation is een verspuitbaar purschuim dat gebruiksklaar in de bus zit. Soudal ontwikkelde hiervoor een speciale formulering die veilig is voor de gebruiker: volledig oplosmiddelvrij en een MDI-gehalte van nog minder dan 0,1%. Het purschuim is geschikt voor het isoleren van alle soorten ondergronden om de thermische en akoestische isolatie te verbeteren en het risico op koudebruggen te verkleinen. Objecten en bouwmaterialen die met standaard isolatieplaten en -materialen vaak lastig in te pakken zijn kunnen dankzij de innovatieve sproeikop ook worden geïsoleerd. Denk hierbij aan moeilijk bereikbare plaatsen in bouwtoepassingen en rondom leidingen en buizen, tanks en vaten en balken.

 • Vooral geschikt in kleine ruimtes, zoals kelders, balkons, garages of op zolder
 • Voor zowel horizontale als verticale toepassingen bruikbaar
 • Ook geschikt om naden en randen van andere isolatie­materialen af te werken
 • Uitstekende hechting op alle veel voorkomende materialen

Soudal Compact: Groots in de kleine klus

Dit klein formaat Soudal vulschuim wordt uitgerust met de gebruiksvriendelijke nieuwe ‘Compact’ kop. De innovatieve Compact spuitkop, gemaakt uit gerecycled plastic (PCR), zorgt ervoor dat het vulschuim gedoseerd kan worden aangebracht. Hierdoor blijven je handen en vingers schoon en vrij van schuim.

 • Dankzij lange spuitmond makkelijk toegang tot kleine ruimtes
 • Eenvoudig met één hand te bedienen
 • Ideaal voor kleine klusjes waarbij slechts een kleine hoeveelheid purschuim nodig is zoals het opvullen van kleine spleten en kieren.  

Duurzaamheid

Bij het streven naar een circulaire economie hebben verpakkingen prioriteit bij Soudal. Van Dinther legt uit dat ze daarbij toewerken naar minder verpakkingen en dat ze maximaal werken met gerecyclede materialen of op basis van gerecyclede grondstoffen. “Dit doen we in samenspraak met kokerfabrikanten. We besparen op zogenaamde virgin plastics, waarbij we dezelfde kwaliteit – of zelfs betere willen bieden. Dat is een uitdaging, omdat de performantie ook bij dunwandige kokers minimaal moet zijn. Ofwel: er mag geen lucht bijkomen. Daarbij moeten we soms keuzes maken, want er zijn niet voldoende grondstoffen voorhanden om de huidige verpakkingen naar PCR om te schakelen. De beschikbaarheid was namelijk zeker tijdens het eerste kwartaal een issue. Oorzaken waren de gevolgen van coronamaatregelen, maar ook de schaarste van pallets en karton. Inmiddels is de beschikbaarheid gelukkig verbeterd.”

De omschakeling wordt de komende tijd ook zichtbaar in het schap. “De witte kokers van de Fix ALL referenties zijn nu aan de beurt. Deze worden vervangen door grijze PCR-kokers. En de switch naar zwarte PCR doppen op onze handschuimen wordt ook zichtbaar op de winkelvloer. Straks gaan ook de lijmverpakkingen om naar gerecyclede varianten. Leuk om daarbij te vermelden is dat we met de T-Rex Green finalist zijn bij de Innovation Award ‘22. Deze montagelijm is voor 80% vervaardigd uit gerecyclede grondstoffen, waarvan 35% biobases en zit in een PCR-koker. En dat allemaal zonder in te leveren op kwaliteit en hechting.” 

De keuze voor duurzaamheid is een heel logische, omdat kitten en purschuim isolerende – en daarmee energiebesparende – producten zijn.

Soudal, Weert, +31 (0)76 542 49 01, www.soudal.com, nederland@soudal.com