In Tiel ontwikkelt Intergamma een nieuw DC van 95.000 m2. Deze duurzame logistieke hub wordt één van de grootste van Nederland

Het gebouw gaat, met minimaal een BREEAM Excellent certificering, behoren tot de 10% meest duurzame nieuwbouwontwikkelingen. Het betreft de herontwikkeling van het oude industrieterrein van glasfabriek AGC naar een duurzame logistieke hub. Vanuit het nieuwe distributiecentrum worden vanaf midden 2025 alle 360 bouwmarkten van Gamma en Karwei in Nederland en België bevoorraad.

Duurzame keuzes

Intergamma-CEO Joost de Beijer: “Dit is een heel belangrijke stap voor de toekomst van onze organisatie. We investeren de komende jaren stevig in onze supply-chain. Dat doen we om de toenemende vraag efficiënter te kunnen beleveren én dat doen we bovendien duurzaam. Wie elke dag zijn klanten helpt met het verduurzamen van hun huis, moet natuurlijk ook kijken naar de duurzaamheid in eigen huis. De keuze om te centraliseren met een volledig nieuw en duurzaam gebouw, dat zowel in aanbouw als gebruik energiezuinig en milieuvriendelijk is, past in onze toekomstvisie.”

Van vijf naar één

Voor het nieuwe distributiecentrum wordt geen nieuwe locatie ontwikkeld, maar wordt schaarse ruimte hergebruikt. Op de plek waar tot 2015 de AGC Glasfabriek gevestigd was, verrijst tien jaar later dit duurzame distributiecentrum. Het heeft geen gasaansluiting en de 22.000 geplande zonnepanelen zullen naar verwachting circa 9.000 MWh aan elektriciteit leveren per jaar. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die 3.600 huishoudens gemiddeld gebruiken per jaar. Er wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan milieu-impact, waterverbruik, duurzaam transport en afval. Door het samenvoegen van de vijf huidige vestigingen in één groot distributiecentrum neemt bovendien het aantal vervoersbewegingen sterk af.

Minder afhankelijk en sneller

In het nieuwe DC kan een breder assortiment worden opgenomen, zodat er minder afhankelijkheid is van derden en doorlooptijd tussen bestellen en leveren korter wordt. Conform de recente keuze voor mechanisatie met Autostore bij de webshopbelevering in het e-commercie DC in Antwerpen, wordt ook voor deze locatie gezocht naar de modernste mechanisatieoplossingen. 

Intergamma is sinds 2001 op meerdere locaties in Tiel gevestigd waar op dit moment 200 mensen werkzaam zijn. Deze banen blijven op deze manier behouden. “Dat we deze nieuwbouw in Tiel kunnen realiseren, met onze vertrouwde medewerkers en partners, is voor ons een bewuste keuze. Tiel is centraal gelegen en goed bereikbaar en daarmee uiterst geschikt voor distributie naar ons uitgebreide winkelnetwerk.” aldus Joost de Beijer. “Bovendien vinden wij het passend om niet te kiezen voor nieuwbouw op een nieuw, leeg stuk grond, maar voor herontwikkeling op een bestaand industrieterrein.”

Enkele jaren geleden was MIX al eens te gast in Tiel. Toen leidde Rob Klifman ons rond in het DC van Intergamma