Bij Soudal is geen dag hetzelfde. In een concurrerende markt weet de specialist voor voegkitten, lijmen en PU-schuimen hun naamsbekendheid en omzet verder uit te breiden. Deels omdat ze profiteren van de toegenomen vraag, maar vooral omdat ze de vruchten plukken van hun strategie. Daarbij zijn innovatie, duurzaamheid en naams­bekendheid belangrijke uitgangspunten. Tijd voor een update.

“Het is geen geheim dat Corona sommige productgroepen een omzetboost heeft gegeven”, zegt Gertjan van Dinther, countrymanager Nederland bij Soudal. “Toen we sociaal werden beperkt en consumenten vanwege geannuleerde vakanties en het vele thuiszitten massaal hun huizen gingen opknappen, profiteerde Soudal mee. Vervolgens zorgden de hoge energieprijzen voor een stormloop op energiebesparende maatregelen. Met een logische keuze voor onze purschuimen en kitten met een hoog isolerende werking.”

Groeiende naamsbekendheid

Soudal ziet steeds meer klussers kiezen voor hun producten. Dit is ook een gevolg van hun investeringen in marketing, die het merk behoorlijk op de kaart hebben gezet. “We zien in de laatste jaren dat onze directe naamsbekendheid veel beter is geworden. Het vernieuwde sponsorschap van de wielerploeg Soudal Quick-Step geeft onze bekendheid een extra impuls. Sinds januari zijn we hoofdsponsor van die ploeg.” CEO Dirk Coorevits legt uit dat deze ploeg betere renners heeft en internationalere kaarten om uit te spelen. “Zo hebben we als merk een groter bereik, wat belangrijk is gezien onze wereldwijde groeiambities.” Van Dinther vult aan: “De ratio met wielrennen is goed. Wielrennen is een toegankelijke sport, waar geen negatieve associaties zijn bij een winnaar. Omdat we wereldwijd aanwezig zijn, is wielersponsoring voor ons een goede investering.” Om de sponsoring te benadrukken staat voor de komende periode een uitgebreide campagne gepland via radio, TV, billboards in combinatie met online kanalen en social media. Ook op de winkelvloer wordt de wielersponsoring herkenbaar doorgevoerd met POS-materialen. Zo versterken alle inspanningen elkaar.

Schaprotatie en advies

Voor diezelfde winkelvloer ontwikkelde Soudal onlangs speciaal voor de schilder en voor de ijzerwarengroothandel twee nieuwe schappenplannen. Deze plannen zijn gebaseerd op de jarenlange kennis, ervaring en klantinzichten van Soudal. “Voor diezelfde winkelvloer optimaliseert Soudal regelmatig het schap, rekening houdend met de innovaties, trend en behoeftes in de markt.” Hierdoor draagt het merk bij aan een gezonde schaprotatie. Een ander belangrijk onderdeel is de adviesfunctie van winkelmedewerkers. Dat gebeurt met trainingen en het geven van demo’s aan de eindgebruiker – allebei op locatie. Van Dinther benadrukt dat winkelpersoneel voldoende kennis moet hebben om de juiste producten te kunnen adviseren. “Wil een klant bijvoorbeeld met een allround-product de winkel verlaten? Dan kan het belangrijk zijn om te vragen naar de toepassing waarvoor het gekocht wordt. Want soms kan een specialty in ons assortiment een betere oplossing zijn. Goed doorvragen leidt tot een optimaal advies, daarin trainen wij medewerkers graag.”

Innovatief: spuitbaar isolatieschuim

Een speerpunt bij Soudal is innovatie. Een voorbeeld van één van hun nieuwste producten is spuitbaar isolatieschuim. Dit verspuitbare purschuim zit gebruiksklaar in een bus en kan met hulp van een speciale nozzle zowel horizontaal als verticaal uitgespoten worden. Die nozzle kan overigens alleen op dit product gebruikt worden, het is qua veiligheid niet toe te passen op andere producten. Voor dit innovatieve spuitschuim ontwikkelde Soudal een speciale formulering die veilig is voor de gebruiker. Het schuim is volledig oplosmiddelvrij en heeft een MDI-gehalte van minder dan 0,1%. Het purschuim is geschikt voor het isoleren van alle soorten ondergronden om de thermische en akoestische isolatie te verbeteren en het risico op koudebruggen te verkleinen. Objecten en bouwmaterialen die met standaard isolatieplaten en -materialen vaak lastig in te pakken zijn, kunnen dankzij de meegeleverde innovatieve nozzle worden geïsoleerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan moeilijk bereikbare plaatsen in bouwtoepassingen en rondom leidingen en buizen, tanks en vaten en balken.

Zwarte sanitairkitten

Een ander voorbeeld van innovaties die vanaf de introductie goed lopen zijn zwarte sanitairkitten, zoals Sanitair Premium of HMX Sanitary. In badkamers en keukens wordt steeds vaker sanitair in uiteenlopende kleuren gebruikt. Om die reden zijn ook kitten in verschillende kleuren, waaronder zwart, enorm in trek. “Vanzelfsprekend zijn deze innovaties verpakt in een PCR-koker, wat minder belastend is voor het milieu”, zegt Van Dinther. “Duurzaamheid loopt als een rode draad door ons hele bedrijf. Soudal denkt duurzaam en werkt duurzaam waarbij zo breed mogelijk aan de drie P’s wordt gedacht: people, planet en prosperity. De bouw van de nieuwe fabriek voor uitbreiding van de capaciteit in Turnhout is daar een goed voorbeeld van.”

Duurzaamheid als uitgangspunt

In deze ‘fabriek van de toekomst’ gaan vanaf het derde kwartaal van dit jaar volautomatisch grote hoeveelheden kitten gemengd en afgevuld worden. De doorgedreven automatisering betekent nog minder afval en minder energieverbruik. Soudal maakt al decennialang milieuvriendelijke systemen en trekt duurzaamheid ook verder door naar de infrastructuur. Van Dinther: “Deze nieuwe fabriek zal met een BREEAM ‘outstanding’ score als voorbeeld dienen voor de ongetwijfeld nog tal van andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen. In de bouw wordt onder andere rekening gehouden met afvalreductie en verwerking, circulaire waterbehandeling, geothermie voor de verwarming, nachtkoeling om geen airco te moeten gebruiken, beperking van de CO2-uitstoot tijdens de bouw, de samenstelling van bouwmaterialen en de afstand die ze afleggen tot de werf en de impact op de omgeving. Met gebruik van energie vanuit onder andere de eigen windturbine en de enorme hoeveelheid zonnepanelen op de daken in de productie, tot aan het eindproduct bestemd voor het realiseren van energiebesparing, is de cirkel rond.” 

Om te laten zien hoe je een product op de juiste wijze verwerkt biedt Soudal talloze YouTube video’s. Deze geven ook inspiratie en laten zien hoe makkelijk het product werkt.

Soudal, Weert, 076.542.49.01, www.soudal.com/nl-nl/diy, nederland@soudal.com