“Wie eenmaal besmet is geraakt met deze handel, komt er niet snel van los.” Het was de meest karakteristieke en zeer autobiografische uitspraak van Frans van Miert, die afgelopen vrijdag overleed. Frans was jarenlang hét gezicht van Vakblad MIX,  de spreekbuis van de ijzerwarenbranche en later ook de dhz-sector én bedenker van bladen als Raam & Deur en Groene Markt. Een bijzondere man, die op zijn geheel eigen wijze kleur gaf aan ‘zijn’ bladen.  Een vakman in hart en nieren en daardoor voor ons beiden een uitstekende leermeester.

Als zoon van een vermaarde ijzerwarenfamilie uit ’s-Hertogenbosch koos hij na een ‘generatieconflict’, zoals hij het zelf noemde, zijn eigen weg en belandde via zijn agenturenbedrijf en diverse branche-activiteiten in de journalistiek. “Met dwangmatig aangeleerde vakidiotie stukkies schrijven voor vakgenoten. Nieuwsgierigheid en de drang voor de muziek uit te lopen”, noemde hij het in een interview in MIX naar aanleiding van zijn afscheid in 2002.

Na diverse klussen in de bouwpers en pr-activiteiten nam hij het blad IJzerwaren onder zijn hoede, dat hij kort daarna omdoopte in MIX. “Dat bekt lekker. Je kunt ermee de grens over en de branche is toch ook een mix van producten, disciplines en organisaties?” Frans zag hoe de branche zich ontwikkelde en met de voor hem kenmerkende bevlogenheid maakte hij van MIX hét vakblad voor onze branche. Van 1988 tot 2000 onder geheel eigen regie.

Ondanks het feit dat hij dertien jaar geleden een stap terug deed, bleef hij begaan met het wel en wee van MIXpress, tot aan het moment waarop zijn ziekte het won van zijn kritische en deskundige blik. Wij zijn Frans daarom ook zeer dankbaar voor de fundamenten die hij voor ons heeft gelegd en zullen hem niet snel vergeten.

Onze gedachten gaan dan ook uit naar zijn vrouw Isabelle die hem in al zijn werkzame jaren terzijde stond en hem de laatste jaren met veel liefde en toewijding heeft verzorgd.

 

Namens het MIXpress-team

 

Marc Nelissen en Bert Hoogeland