Als je niet oplet, zet je Toolstation in het rijtje van professionele groothandels. Maar de Britse keten doet in Nederland ook héél veel zaken met DHZ-klussers.

De groeicijfers van Toolstation in het eerste half jaar van 2020 zijn indrukwekkend. MIXpro sprak onlangs algemeen directeur Darrin Murray en marketingdirecteur Saskia Oosterhuis van Toolstation Europe. Zij zeiden toen al dat het goed ging met de organisatie en dat de focus vól op expansie lag maar lieten niets los over exacte cijfers.

Groeibriljant van Travis Perkins

Maar... Toolstation is een dochter van het Britse Travis Perkins en die moeder publiceert netjes ieder halfjaar haar cijfers. Uit die cijfers blijkt dat bouwmarkten van Wickes even uit de etalage gehaald zijn en relatief stabiele omzetten realiseerden.
Dochter Toolstation is echter dé grote groeier in de groep waar naast Wickes ook bouwmaterialenhandels (Travis Perkins) en loodgieters- en installatiegroothandels deel van uitmaken. In de eerste zes maanden van 2020 realiseerde Toolstation een groei van £ 285 mln en een groei van 37%. Oud-op-oud (dus zonder expansie) was de groei 12.9%. Het aantal vestigingen in de Uk telde 409 winkels (400 in 2019)  en 74 in Nederland, België en Frankrijk (66 in 2019).

NL: +79%

De vestigingen in Nederland en België plusten 79%. Die groei komt deels vanuit een expansie met 8 nieuwe vestigingen. Cijferen we die nieuwe winkels weg, dan nog realiseerde Toolstation 56% meer omzet in de eerste zes maanden van 2020.

'Stickiness' óók bij particulieren

Over expansie gesproken: door Corona is het uitbeidingstempo ernstig vertraagd. Desondanks gingen er 8 winkels open en mikt de keten op een totaal van 20 nieuwe openingen in heel 2020 in Nederland, België én Frankrijk. Qua business zag Toolstation dat de combinatie van sterke multichannel digitale mogelijkheden, betrouwbare voorraden en lage prijzen zijn aantrekkingskracht bewees op de professionele bouwers én de dhz-klusser. Die toonden ook nog 'stickiness', in de zin dat ze niet alleen voor het eerst kochten, maar vaker terugkwamen.