Directeur Casper Meijer ziet mogelijkheden voor de combi van Welkoop-winkels met bouwmarkten.

In MIX 2022-3 publiceren we een uitgebreid interview met Welkoop-directeur Casper Meijer. De topman werkte voorheen onder andere bij Blokker en Ahold en is met Welkoop onderweg van € 300 mln naar € 500 mln.

Combi met Karwei in praktijk

Op dat groeipad ziet hij een combinatie met bouwmarkten wel zitten. In Apeldoorn-Noord zien we die combi in de praktijk in een deel van het pand van de Karwei-vestiging die een paar jaar geleden afbrandde. Bourrelier Groep herbouwde de winkel, maar verkleinde hem aanzienlijk waardoor er ruimte overbleef voor deze Welkoop. Meijer: “Wij kunnen met 1.000 tot 1.500 m2 uit de voeten en zien zulke mogelijkheden vaker. In een branche als DHZ-retail was schaalvergroting de laatste jaren aan de orde van de dag. Maar nu ook die sector – net als andere non-food-retail – onder druk komt van e-commerce kunnen veel winkels best een maatje kleiner. Wij zijn dan vaak een goede buurman omdat we elkaar mooi aanvullen qua positionering en klantenkring.

Geen Raad van State

Nu al zijn 93 van de 155 Welkoop-winkels in handen van franchisenemers. Een stuk of twintig winkels zijn in handen van drie multi-franchisers met 8 tot 10 winkels, de rest is van franchisenemers met één winkel. Meijer: “Waar het om een nieuw gebied gaat, doen we dat het liefste zelf. Het zou niet eerlijk zijn om zo’n gebied te laten ontginnen door een franchisenemer gezien de aanloop-investeringen. In aangrenzende gebieden aan die van een franchisenemer, krijgt de franchisenemer de gelegenheid.” Bij de Raad van State zie je Welkoop nooit. Terwijl bouwmarktketens elkaar regelmatig voor de rechter dagen om expansie te blokkeren, heeft Welkoop daar geen last van. “Door onze unieke positionering zijn we wellicht eerder aanvullend dan concurrerend.  Of misschien staan we ‘gewoon’ nog niet op het lijstje.”

Dit is een fragment uit een uitgebreid interview met Welkoop-directeur Casper Meijer dat in MIX 2022-3 zal verschijnen.