afbeelding2

Legrand en Netatmo bieden samen brede totaaloplossing

Van slim apparaat naar geconnecteerd smart home. Een groeiende groep consumenten is zich ervan bewust dat smart producten meer bieden dan alleen gemak. Zo kan een slimme thermostaat helpen bij het besparen op energie en vergroot een binnen- en buitencamera het gevoel van veiligheid. Toch blijven het volgens Legrand, producent van (slim) elektronisch schakelmateriaal, en Netatmo, producent van smart producten, vaak individuele oplossingen. Door ze samen te brengen in een smart-home-­omgeving en ze echt met elkaar te laten communiceren, ontstaat een volwaardig smart home.

Netatmo begon in 2011 als smart-home startup en bracht een plug & play digitaal weerstation op de markt dat via WiFi op een smartphone te raadplegen was. Later volgden onder meer een slimme camera met gezichtsherkenning, een slimme rookmelder en thermostaat. In 2018 werd Netatmo overgenomen door de Franse Legrand Group. Producent van onder meer elektronisch schakelmateriaal en stopcontacten.

Voordat het in 2018 werd overgenomen door Legrand, werd door beide bedrijven al wel samengewerkt. Bijvoorbeeld aan systemen voor slimme elektronische installaties in nieuwbouwwoningen. Door toepassing van slimme schakelaars en stopcontacten kunnen apparaten in de woning bediend worden met Alexa of Apple Home of Google Home.

Strategische overname

Na de overname bleven beide merken naast elkaar bestaan. Een strategische keuze. Netatmo had in de retailmarkt naam gemaakt als innovatieve ontwikkelaar van smart-homeproducten. Legrand was vooral actief in de professionele handel en in die b2b-omgeving werd heel anders over smart home gedacht dan in de b2c-markt waarin Netatmo actief was.

Om te onderzoeken hoe beide merken in combinatie met elkaar smart home naar een hoger niveau konden brengen, is de afgelopen jaren gewerkt aan een toekomstvisie. Die is inmiddels uitgewerkt in een roadmap. Daarin staat beschreven waar beide merken nu staan en in welke richting smart home zich volgens Legrand en Netatmo optimaal kan ontwikkelen. Vervolgens is ook bepaald welke rol Legrand en Netatmo in die ontwikkeling willen hebben en wat hun gezamenlijke bijdrage kan zijn.

Drie hoofdthema’s

Vanuit de overtuiging dat slimme woningen en gebouwen kunnen bijdragen aan een betere en duurzamere wereld richten Legrand en Netatmo zich met hun oplossingen en producten op drie hoofd­thema’s. Energiebesparing, beveiliging en wooncomfort.

laptop

Binnen elk thema worden verschillende slimme producten geleverd die via de eigen Home+ Security en Home+ Control apps ingeregeld en bediend kunnen worden. Dat kan overigens ook met het slimme schakelmateriaal van Legrand, waarin scenario’s voor camera’s, thermostaat of verlichting gemaakt kunnen worden. Door die producten vervolgens met elkaar te laten communiceren, ontstaat een ‘smart connected’ huishouden, dat bovendien zelflerend is. In die onderlinge communicatie kruisen de werelden van Legrand en Netatmo elkaar.

Snelle besparing

Zo kan het Slimme Weerstation informatie delen met de Slimme Thermostaat en zorgen voor een continu aangename binnen­temperatuur. Ook als het weer ineens onverwacht omslaat. De Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor meet onder andere het CO2-gehalte in de ruimte en geeft een seintje als het tijd wordt om te ventileren. Overigens communiceren de slimme producten van Netatmo ook met de platforms van Velux en Somfy dus dakramen en gordijnen kunnen eveneens smart bediend worden en onderdeel uitmaken van het slimme geheel. Met enkele simpele aanpassingen kan zo volgens Legrand en Netatmo al snel bespaard worden op de energiekosten.

Met het slimme schakelmateriaal van Legrand kunnen ook eenvoudig smart functionaliteiten aan apparaten toegevoegd worden. Zoals het dimmen of timen van verlichting, waardoor de consument geen aparte dimmer of timer meer hoeft te kopen. Het slimme schakelmateriaal werkt op de kinetische energie die vrijkomt bij het bedienen van de drukknop. Daardoor is geen batterij of andere stroomvoorziening nodig.

Veelzijdige beveiliging

Op het gebied van beveiliging biedt Netatmo een ruim assortiment slimme binnen- en buitencamera’s met en zonder sirene. Conform Europese regelgeving wordt alle data van de betreffende camera’s lokaal opgeslagen, dus niet in de cloud. De consument blijft daarmee eigenaar van de data zonder enige vorm van abonnementskosten. Ook introduceerde Netatmo onlangs een Slim Deurslot.

Al deze slimme beveiligings-items kunnen volgens de fabrikanten ook heel andere voordelen bieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het verlenen van zorg op afstand en het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Bewegingssensoren en camera’s kunnen beweging detecteren en via een videoverbinding kunnen zorgverleners in contact komen met bewoners.

Niet als eiland zien

Legrand en Netatmo zijn ervan overtuigd dat de komende jaren smart steeds meer geïntegreerd gaat worden in het dagelijks leven. Daarbij is het van belang dat de verschillende partijen in de keten samen met elkaar optrekken. Nog belangrijker is het om smart home vanuit een helikopterview te benaderen en zowel in de retail als de vakhandel cross-category te organiseren. Smart moet niet als eiland worden gezien, maar als onderdeel van een groot geheel.

Legrand en Netatmo zien in beide kanalen goede initiatieven, maar die zitten vaak klem tussen ambities enerzijds en snelle handel aan de andere kant. Om de handelspartners te ondersteunen, bieden beide producenten trainingen, POS-materiaal en is online veel aanvullende informatie te vinden. Om te onderzoeken wat voor de vestigingsvloeren de beste presentatiewijze van het slimme schakelmateriaal en de slimme producten is, gaan de producenten graag in gesprek met handelspartners.

Kansrijke markt

De voordelen die de smart-home-oplossingen kunnen bieden, sluiten naadloos aan op enkele thema’s waaraan ook de landelijke overheid grote waarde hecht, zoals energiebesparing en veiligheid. Dat maakt smart home ook een interessant en kansrijk assortiment voor de bouwmarkten en groothandel.

Netatmo en Legrand merken dat door een deel van de retailmarkt en professionele handel smart home nog als ‘spannende ontwikkeling’ ervaren wordt. Het wordt echter meer en meer onderdeel van de Nederlandse huishoudens. De slimme zelflerende oplossingen die beide producenten leveren en de meerwaarde die hun onderlinge connectie kan bieden, zorgen voor een continue verbetering van het wooncomfort, de veiligheid en de energiehuishouding. Zowel in de retail als de vakhandel moet smart cross-category georganiseerd worden.

Legrand Nederland, Boxtel, 0411-65 31 11, info@legrand.nl, www.legrand.nl. Netatmo Benelux, Kantoor Parijs, www.netatmo.com/nl

 

 

 


 

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee