Onderzoek van Praxis wijst uit dat 90% van de Nederlanders zelf in en om het huis klust. En als we dan klussen, klussen wij vooral samen met anderen. 

Ruim 50% krijgt namelijk hulp van familie en vrienden. Om klus skills bij te spijkeren, volgen 1 op 5 makers een workshop. Dit blijkt uit onderzoek dat Praxis hield onder 200 respondenten hoe zij hun huis voorbereiden op de herfst en winter.

Een beetje van mezelf en een beetje bijspijkeren
Steeds minder mensen schakelen een vakman in voor klussen in en om het huis. Slechts 10% van de Nederlanders besteed de klus uit, blijkt uit onderzoek. Oorzaken laten zich raden. Inschakelen van professionals is een flinke kostenpost en velen hebben wachttijden zodat niet meteen met de klus kan worden gestart. Wel kijken de tegenwoordige klussers online voor tips & tricks of schakelen ze hulp in van familie en vrienden. En voor degenen die niet beschikken over handige familie of vrienden, is het volgen van een workshop ook steeds populairder. Tijdens een workshop wordt kennis bijgespijkerd en worden basisvaardigheden van de meest voorkomende klussen van een vakman geleerd. Zo worden de kleinere klussen lucratiever en sneller opgelost door het zelf te doen, al dan niet met hulp uit de omgeving.

Top 3 binnen- en buitenklussen
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de meeste binnen- en buitenklussen al gepland staan voor deze herfst en winter. Hieronder de top 3 binnen- en buitenklussen voor dit najaar.

Top 3 buitenklussen
1. Opruimen van de tuin of balkon (70%)
2. Tuinmeubelen opbergen (40%)
3. Schoonmaken van de dakgoten (28%)

Top 3 binnenklussen
1. Verwarming en/of CV ontluchten (32%)
2. Raamdecoratie ophangen (25%)
3. Laminaat leggen (10%)