De grote run op bouwmarkten lijkt over. Er lijkt weer voldoende ruimte voor afstand in de winkels. MIX zag het zelf zaterdag, zondag en maandag in winkels en ook Hornbach-directeur Evert de Goede bevestigt dat beeld.

Het beeld is divers. In winkels in Limburg en Brabant is het anders dan in de Randstad of in Friesland. We schreven eerder al over de drukke taferelen in de bouwmarkten en afwegingen van bouwmarkt-ondernemers en organisaties.

Klanten wennen aan maatregelen

Als je zelf een winkelrondje doet, zie je heel verschillende situaties. In een dorpswinkel zag MIX zaterdag bijvoorbeeld discipline en rust onder klanten en personeel. Iedereen nam de maatregelen in acht, de situatie leek veilig. Zondag nam MIX een kijkje (zéker niet representatief) in een grote bouwmarkt in de stad. Daar was het zó druk dat die winkel één-op-één op het NOS-Journaal had kunnen dienen als argument voor een complete lock-down. En maandag was het bij een andere bouwmarkt in diezelfde stad heel goed te doen. Goed geïnstrueerde medewerkers, de juiste maatregelen en discipline bij de klanten. Ook van ondernemers uit den lande hoort MIX dat het NL Alert, de persconferenties van boze ministers en de maatregelen die supermarkten en drogisterijen nemen zorgen dat klanten zich bijna allemaal aan de maatregelen houden. Hornbach, Gamma en Praxis riepen klanten daar in grote krantenadvertenties ook indringend toe op.

"Afstand? Met gemak"

Hornbach-directeur Evert de Goede zegt dat het best meevalt met de drukte in de bouwmarkten. "Ik zie die beelden van drukke parkeerplaatsen en lange rijen ook. Maar met een gemiddelde oppervlakte van 15.000 vierkante meter zijn onze bouwmarkten groter dan twee voetbalvelden", zegt hij. “Daarmee wil ik benadrukken dat we ruimte genoeg hebben in onze vestigingen en dat het beeld dat is ontstaan over drukte in de bouwmarkt onjuist is. Natuurlijk begrijp ik de zorgen van het publiek met betrekking tot het aantal klanten, maar de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten staat altijd voorop. Voorbijgangers hebben wellicht de indruk dat het druk is door een volle parkeerplaats en een rij voor de ingang. Maar die rij buiten, waarin ook de 1,5 meter afstand in acht wordt genomen en die daardoor vrij lang is, zorgt voor ruimte binnen. De gangpaden zijn breed en lang, dus consumenten kunnen zich gegarandeerd aan de verplichte 1,5 meter afstand houden. We monitoren de maatregelen continue, scherpen aan daar waar mogelijk en staan in contact met de lokale overheden.”