In drukke tijden wikken en wegen ondernemers en organisaties om DHZ-winkels open te houden of te sluiten.

Kunnen we nog wel open blijven? Het wordt nergens met zoveel woorden gezegd, maar de media-uitingen van winkelketens zijn veelzeggend. Praxis en Intergamma (Gamma en Karwei) drukken klanten in paginagrote krantenadvertenties en op social media op het hart om zich serieus aan de maatregelen te houden. Kom alleen, houd afstand, blijf thuis als je je ziek voelt, shop zoveel mogelijk online.

"We blijven open", zegt Praxis. "Maar alleen zolang dat kan. Zolang het verantwoord blijft." Ondertussen sluit Praxis de winkels wel gedurende de avonden. Intergamma vraagt klanten om op rustige tijden naar de bouwmarkt te komen, alleen te komen, contactloos te betalen en weg te blijven in het geval van ziekteverschijnselen. "We wijzen op onze webshops als de beste en meest veilige manier om je klusspullen in huis te halen. We roepen iedereen, dus onze klanten en collega’s in de winkels, op om rekening te houden met elkaar. Deze klus moeten we met z’n allen klaren, dat is waar het nu om draait."

De wereld verandert razendsnel. En beslissingen waar we vorige week niet aan twijfelden, daar denken we vandaag misschien wel heel anders over. Zo zagen we een discussie op Linkedin ontstaan over een bericht van MIX over de 'helden van de bouwmarkt'. MIX toonde de advertentie-uitingen van maatregelen die bouwmarktketens troffen en maakte een buiging voor alle bouwmarktmedewerkers. Maar er kwamen ook felle reacties van mensen die het onverantwoord vonden om de winkels open te houden.

Twijfel alom. En een divers beeld. MIX zag veel beelden van goede maatregelen voorbijkomen, maar bezocht zelf een bouwmarkt die zó in het Journaal zou kunnen. Als praktijk-argument vóór een complete lock-down. Geen beveiligers bij de deur. Geen medewerkers die klanten aanspraken op afstandhouden. En klanten die liever de korte kassa-rij kozen, ook al was daar geen ruimte voor. Eigenlijk 'gewoon' een supperdrukke winkel, alsof er niets aan de hand was. Ook bij ondernemers zelf zien we een verschillend beeld. De één hanteert en strikt deurbeleid en verplicht winkelwagens om automatisch afstand te houden. Een ander kan het minder dwingend af. Een Brabantse ondernemer hoopt eigenlijk dat zijn organisatie besluit om alle vestigingen te sluiten en overweegt anders zelf de stap te zetten. Weer een ander - elders in het land - kan de situatie goed in de hand te houden, beleeft gouden tijden en hoopt dat de winkels nog lang open mogen blijven.

Zie het statement van Intergamma (23 maart).