Het Eurocol Waterdicht Tegelwerk Systeem, dat al zo’n 35 jaar op de markt is, bestaat uit zes overzichtelijke stappen. Met deze handleiding wordt schade aan het tegelwerk of aantasting door indringend vocht voorkomen. Eén van de meest gestelde vragen hierbij is wat het verschil is tussen pasta- en poedertegellijmen en bij welke toepassing je welk product gebruikt. In deze Close Up deelt de lijmspecialist zijn kennis. Ook gaan ze in op de verkoopkansen die er liggen, zeker nu er meer geklust wordt.

Ook bij Forbo Eurocol merken ze namelijk dat mensen tijdens de crisis aan het klussen zijn gegaan. “Waarbij veel mensen merken dat ze beter kunnen klussen dan ze vooraf dachten”, zegt accountmanager dhz Nederland Ruud Vaessen. Hij verwacht dat dit z’n vruchten gaat afwerpen voor dit jaar. “Na het toilet gaan ze nu aan de keuken of badkamer beginnen. De online oriëntatie is daarbij belangrijk, ons stappenplan helpt ze daarbij. En wanneer ze producten aanschaffen, dan kiezen ze voor kwaliteit. Die bieden wij. We hebben namelijk geen aparte lijn voor dhz, we bieden één kwaliteit.”

“Wat we zien is dat er nog veel winst valt te behalen bij het advies over het gebruik van onze pasta- en poedertegellijmen. Dus: bij welke toepassing gebruik je welk product?” Hiervoor hanteert Forbo Eurocol een overzichtelijk stappenplan, zodat je een waterdicht tegelwerk systeem krijgt. De producten die hierbij nodig zijn, hebben QR-codes op de verpakking die verwijzen naar meer uitleg. Ook schapfolders en duidelijk POS-materiaal geven informatie over een project en online is via de website, YouTube en de Eurocol Tegelklusapp veel informatie te vinden. Vaessen: “Klanten in de winkel helpen begint met het stellen van de juiste vragen, vooral welke tegels een consument gaat gebruiken en wat het type ondergrond is. Met trainingen helpen wij verkopers om hun kennis te vergroten. Dat is een doorlopend proces.”

Verantwoordelijk voor deze trainingen in de winkels is vertegenwoordiger dhz Bas Hermes. In het verleden was hij tegelzetter en werkte hij jarenlang in een grote bouwmarkt. Hij weet dus waarover hij praat. Zijn waardevolle kennis en praktijkervaring deelt hij dagelijks met verkopend personeel én online, want binnenkort organiseert Forbo Eurocol een dhz-webinar. Daarin worden de stappen van het Eurocol Waterdicht Tegelwerk Systeem gedetailleerd doorgenomen. Hij legt uit: “Vanuit een consument is het namelijk zeer aantrekkelijk om voor een pasta te kiezen. Je hoeft namelijk niets aan te maken en als je wilt stoppen, dan plaats je de deksel er weer op.”

Keuze voor pasta- of poedertegellijm

Maar toch is de keuze voor een pastategellijm niet altijd een logische keuze. Wanneer gebruik je nu wat? Het grote verschil met een poedertegellijm is dat een pastategellijm altijd het vocht kwijt moet. Daarbij zorgt een zuigende ondergrond, bijvoorbeeld een gestuukte wand, voor een optimale werking. ” Hermes geeft bij trainingen vaak het voorbeeld van een plexiglas plaatje waarop pastategellijm wordt gesmeerd en waar vervolgens nog een plaatje op wordt gelegd. “Een soort sandwich dus. Ik garandeer dan altijd dat de pastategellijm na een jaar van binnen nog steeds zacht is, alleen de buitenkant is uitgehard. Dat komt omdat het vocht er niet uit kan.” Hoe zit dat dan bij een poedertegellijm? “Die gebruikt zijn vocht in de verharding en kun je na circa 24 uur met een gerust hart voegen!

“Vanuit het oogpunt van gemak is het uitnodigend om voor pastategellijm te kiezen, maar deze is niet altijd voor alle toepassingen geschikt en al helemaal niet om tegels op de vloer te verlijmen.”

Tegel-over-tegel lijmen is volgens Vaessen in de renovatiemarkt de grootste markt. “Dat is eenvoudiger, want je hoeft niets te breken of te verwijderen. Maar hiervoor is een pastategellijm dus niet altijd geschikt. Een bestaande tegelwand is een niet-zuigende ondergrond, waardoor de pastategellijm het vocht niet kwijt kan en niet uithardt. Alleen in combinatie met kleinere wandtegels neemt de scherf voldoende vocht op om uit te harden. Bij tegel-over-tegel in combinatie met grote wandtegels of vloertegels is het dus verstandiger om een poedertegellijm te gebruiken, zoals de Eurocol 705 Speciaallijm, dat is een alleskunner. Ideaal dus bij tegel-over-tegel, voor gebruik in natte ruimtes en voor grootformaat tegels, zelfs voor buiten. Voor het lijmen van wandtegels op een zuigende ondergrond is onze superelastische pastategellijm Eurocol 682 Majolicol een goede keuze. Het is onze beste en meest flexibele pastategellijm.

Voorbereiding en onderhoud

Als voorstrijkmiddel voor wand en vloer gebruik je de Eurocol 099 Dispersieprimer. Deze is geschikt voor een zuigende ondergrond en zit in een gerecyclede verpakking. Hermes: “Hiermee vertraag je het zuigingsproces van de lijm waardoor de lijm de kans krijgt om te drogen.” Voor een niet-zuigende ondergrond, zoals bij tegel-over-tegel, raadt hij eerst een ontvetter aan, zoals de Eurocol 014 Euroclean. “Waarna je de 051 Europrimer Quartz gebruikt. Deze zorgt voor extra hechting.” 

Tijdens de trainingen legt Hermes uit dat bij de verkoop van pasta- of poedertegellijm nog winst valt te behalen. “In kennis investeren geldt ook voor avond- en hulpkrachten en ook bij personeelswisselingen. “Naast de belangrijke adviesrol moet je ook aan bijverkoop denken. Dus: haal de kruisjes van 8mm weg en hang er een mixer of wormpje voor in de plaats. Presenteer de juiste lijmkam en andere gereedschappen, zoals voegsponzen.” Hij constateert dat een tegel wat mag kosten, maar wat achter de tegel zit zo min mogelijk moet kosten. “Ook daarom is advies zo belangrijk. Bij een lekkage ben je een veelvoud van dat bedrag kwijt.”

Naast de zes stappen van het Waterdicht Tegelwerk Systeem brengt Hermes ook de afmontage, het gebruik en het onderhoud onder de aandacht. “Een douche moet een waterdicht systeem hebben, bovendien sta je daar iedere dag naar te kijken.” Toch ziet hij dat bij het afmonteren van een douchemengkraan de S-koppeling vaak niet wordt afgekit of dat er gaten in tegels worden geboord voor een planchet in de hoek. “Het water gaat er dan druppelsgewijs door, waardoor de tegels uiteindelijk loslaten.” Hetzelfde geldt bij het schoonmaken van een douche - en dan vooral de voegen. Hij raadt het gebruik van agressieve middelen af. “Daardoor ontstaat een poreuze voeg en deze trekt vuil en vet aan. Gebruik liever schoonmaakmiddelen met een minimale pH-waarde van 7 of een allesreiniger. Droog de wanden na het douchen met een trekker en neem het vocht op de kraan, glijstang en douchescherm met je handdoek af. Je behoudt zo ook je kit, een douche gaat hierdoor vele jaren langer mee.” 

Nieuw: 886 Euroseal Finisher

Nieuw in het assortiment is de kant-en-klare 886 Euroseal Finsher afwerkspray. Deze zorgt voor een snaarstrakke kitvoeg bij de 880 Euroseal Silicone, die verkrijgbaar is in dezelfde kleur als de voeg.

Forbo Eurocol Nederland B.V., Wormerveer, +31 (0)75 627 16 00, www.eurocol.nl, info.eurocol@forbo.com