Louis van Welie en zijn zoon Jard lopen Vakwinkel De Schuur uit. Jard heeft zijn handen vol aan een zestal oranje spanbanden en Louis houdt een paar leren klompen in zijn rechterhand. Veel tijd voor een praatje hebben ze niet, want het thuisfront wacht op hen. Ze gaan zometeen op vakantie.

Vooruit, heel even dan. “Deze klompen hebben een verhaal”, zegt Louis, eigenaar van Welietech Metaal & Techniek. “In mei hebben we brand gehad in ons bedrijf. Een grote brand. De jongetjes die de brand hadden veroorzaakt, zamelden geld in met onder meer een flessenactie. Daarvan heb ik deze klompen gekocht.” Na de brand hebben hij en zijn gezin veel steun ondervonden van de gemeenschap van Kootwijkerbroek. “Het meest ondernemende dorp van Nederland”, zegt Louis niet zonder trots. En Vakwinkel De Schuur staat middenin die gemeenschap.

Louis: “Het is een beetje een ons-kent-ons-winkel. Ze kennen hun klanten en de klanten kennen hen.” Klandizie volop in ieder geval. Een moeder op een bakfiets, kind in de bak, komt een pakket afleveren, een oudere man loopt met een bussel latten de deur uit, een jonge vrouw bekijkt haar nieuwe leren broekriem terwijl ze naar haar auto loopt en een man in bouwvakkersoutfit stapt op zijn fiets met een ramenwisser in zijn rechterhand. De spanbanden die Jard nog immer vasthoudt, zijn voor de vakantie. “Voor het karretje achter de auto”, zegt Louis, “voor het vastzetten van de fietsen.”

  • Klussers Louis van Welie
  • Locatie Vakwinkel De Schuur in Kootwijkerbroek
  • Tijdstip Maandag, even voor het middaguur
  • ‘De Schuur is een ons-kent-ons-winkel’