tuin9

Beweegt het tuinassortiment eigenlijk voldoende mee met de seizoenen?

Stelling: “Of de klant nu in de winter of in de zomer bij de bouwmarkt komt, het assortiment tuinmaterialen blijft min of meer identiek. Weliswaar worden er geen sneeuwscheppen in de zomer aangeboden, maar het assortiment grasmaaiers in de winter blijft op niveau. Als de bouwmarkt zijn assortiment tuinmateriaal met de seizoenen zou laten meebewegen, valt er meer omzet te halen uit de categorie.” 

Gerrit Geels, KlusWijs Bennekom

“Wat betreft je genoemde stelling: daar zit zeker een kern van waarheid in. In ieder geval proberen wij om voldoende met de seizoenen mee te bewegen. In de praktijk betekent dat ruimtewisselingen voor seizoensgebonden producten: sneeuwscheppen en een pallet strooizout in de winter en in het voorjaar meer nadruk op tuinbenodigdheden. Het is ook zo dat onze winkelvloerruimte beperkter is in vergelijking tot grotere ketenvestigingen, hetgeen betekent dat we onze voorraden kleiner houden en dus meer flexibel met het aanbod omgaan. In het najaar hebben we bijvoorbeeld een flink assortiment kerstverlichting. Die ruimte creëren we door minder nadruk te leggen op het tuinassortiment. Wat in de winkel ligt, laten we uitlopen, de restanten gaan naar het magazijn om het volgende seizoen weer terug te keren op de winkelvloer.”

Bas Mulder, Hubo Hoevelaken

“Als medewerker van de Hubo in Hoevelaken zou ik zeggen dat er een kern van waarheid in de stelling zit, maar dat de praktijk genuanceerder is. Het assortiment tuinmaterialen is inderdaad grotendeels constant, omdat bepaalde producten zoals tuingereedschappen het hele jaar door verkocht kunnen worden. Tegelijkertijd spelen seizoensgebonden producten een belangrijke rol in het omzetpotentieel.

Door sterker in te spelen op de seizoenen, bijvoorbeeld door in het voorjaar meer tuinmeubelen, barbecues en bewatering te promoten en in de herfst bladblazers en wintervoorbereiding, kan er mogelijk meer omzet worden behaald. Aan de andere kant brengen grote assortimentswisselingen ook kosten en logistieke uitdagingen met zich mee. Een strategische middenweg, waarbij het basisassortiment grotendeels behouden blijft, maar seizoenartikelen slim worden toegevoegd of gepromoot, lijkt daarom het meest rendabel.”

Annelies Melis, marketingmanager Hornbach Bouwmarkt

“HORNBACH past het assortiment continu aan op de behoeften van de klant en speelt zowel in op de seizoenen als op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Zo ook voor het tuinassortiment. In onze vestigingen werken we daarnaast met speciale ‘wissellocaties’. Op deze plekken wisselen we producten op basis van de verschillende seizoensinvloeden. Zo zorgen we ervoor dat klanten altijd in voldoende aantallen vinden wat ze nodig hebben. Als de projectbouwmarkt van Nederland kan de klant bij ons terecht voor elk project. Onze focus ligt dan ook op een compleet en relevant aanbod, het hele jaar door.”
 
Er is geen mens die zijn tuin in de winter gaat maaien – dus waarom zou je ze dan in de koude winterperiode in het schap moeten hebben?

Monique Thoonen, Dave Noorlander, Intergamma

“We spelen uiteraard juist wel in op de seizoenen. In de winter kom je in onze bouwmarkten dan ook niet het grote aanbod van barbecues tegen”, zeggen Monique Thoonen en Dave Noorlander, bij Intergamma verantwoordelijk voor de inkoop van tuin- en buitenartikelen, ijzerwaren en (tuin)gereedschap.

“We bewegen bij zowel GAMMA als Karwei in de bouwmarkten natuurlijk mee met de vraag van onze klanten, en die beweegt voor een groot deel mee met de seizoenen”, zegt Thoonen. “Bij bijvoorbeeld Karwei zie je nu het echt onderscheidende decoratieve tuinassortiment de winkels in komen, zoals tuinmeubelen, parasols en ’barbecues, waarin elk jaar weer veel vernieuwing zit. En ook bij GAMMA, waar bijvoorbeeld watervasthoudende bodembedekkers en duurzamere vormen van tuinbewatering goede voorbeelden zijn van opkomende trends en behoeften van klanten die met het seizoen meebewegen.”

Naast een basisassortiment in de bouwmarkt vind je online een veel breder assortiment, zegt Noorlander. “Met accugereedschap zijn er tegenwoordig zoveel mogelijkheden, dat brede assortiment wil je de klant liefst zo volledig mogelijk laten zien binnen de ecosystemen van de verschillende merken. Dat vraagt om flexibiliteit met de ruimte in de bouwmarktenen online kun je het assortiment dan in z’n volledigheid laten zien. En ook daarin zijn de seizoenen dan leidend in wat je presenteert in de bouwmarkt om aan te sluiten op de klantvraag, dus zetten we in op hogedrukreinigers in het voorjaar en bladblazers in het najaar.”

Alwin van der Pluym, Marketing, Communicatie & PR, Gardena

“Wij hebben niet het idee dat het zo werkt! Het vaste assortiment mag dan misschien niet zo veel wijzigen, maar het aanbod in de rest van de winkel wijzigt wel. De seizoenhandel vindt plaats op ‘second placement’ (kopstellingen, displays in de paden). Daar wisselen de seizoenproducten elkaar geregeld af.

De omloopsnelheid van ons vaste assortiment is in het voorjaar, zomer en najaar natuurlijk heel anders dan in de winter. De retailers spelen daar goed op in door te fluctueren in de voorraadaantallen die aangehouden worden in de verschillende periodes. Daar zijn de afgelopen jaren echt hele grote stappen in genomen.

Ik denk dat onze retailers hier bovenop zitten en goed in de gaten houden hoe ze hun omzet kunnen maximaliseren. Uiteraard adviseren wij hen waar mogelijk met een passend assortiment in de verschillende periodes.”

Kenneth Wagtmans, Teamlead Product Management, afdeling Marketing, Kärcher Nederland

“In de basis ben ik het hiermee eens en denk ik dat het altijd belangrijk en het beste is om zo relevant mogelijk te zijn voor de consument door in een passend aanbod te voorzien én de klant te verrassen met items/oplossingen waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden. Wel kunnen er praktische (‘achter de schermen’) hindernissen zijn die dit bemoeilijken. In ons geval zou je verwachten dat er een wissel wordt gemaakt tussen indoor en outdoor reinigingsitems en in de zomer juist ook producten gericht op ‘water’. Dit laatste kan zowel het wegpompen bij te veel water (dompelpompen) als het bevochtigen/besproeien bij te weinig water (tuinpompen/bewatering) betekenen. Soms zijn echter verschillende category managers verantwoordelijk voor deze subgroepen. 

Hetzelfde speelt bijvoorbeeld bij het toevoegen van vloerreinigingsoplossingen bij de vloerenafdeling. In de ogen van de consument heel logisch en relevant, maar organisatorisch twee gescheiden stromen, waardoor in de basis iedereen de kansen ziet en onderschrijft, maar we met z’n allen toch ‘gevangen zitten’ in organisatorische belemmeringen.”

Michaël Bol, commercieel directeur Outside Living Industries Nederland

“Het tuinseizoen bestaat uit verschillende seizoenen en bij elk seizoen past een ander assortiment. Een bouwmarkt zou een tuinjaar bijvoorbeeld in vier kwartalen kunnen verdelen. Zo zal men zich in het eerste kwartaal van het jaar meer kunnen focussen op het aanleggen (gazon, borders, bestrating en een vijver) en klaarmaken van de tuin (snoeien, gazononderhoud, terras reinigen). Maar ook het populaire thema ‘zelf kweken’ start al in het begin van het jaar met het opstarten van kweekgoed, waarbij de vervolgstappen in het volgende kwartaal weer interessant kunnen zijn.

In het tweede kwartaal zou het onderhouden van de tuin de focus kunnen hebben (wateropvang, plantondersteuning, tuindecoratie, buiten kweken, maaien en bemesten). Het derde kwartaal zijn de categorieën bewatering, maaien en snoeien belangrijke focusgroepen, maar ook zeker het genieten in de tuin (barbecues, zwembaden, parasols). Uit het vierde tuinkwartaal is meer omzet te genereren als het de juiste aandacht krijgt met bijvoorbeeld het opruimen van de tuin en het beschermen van planten en meubelen in de winterperiode (tuinafvalzakken, composteren, winterbescherming voor planten en tuinmeubelhoezen).

Dat er bij bepaalde bouwmarktketens meer omzet gegenereerd kan worden, is niet onbekend, maar er zitten flink wat haken en ogen aan om meerdere malen per jaar de afdeling om te bouwen.

Het klinkt misschien eenvoudig, maar dit betekent dat bijvoorbeeld de voorraadposities laag gehouden moeten worden om te voorkomen dat er bij een ombouw van assortimenten geen extreme voorraden aanwezig zijn waar men na een ombouw mee blijft zitten. Daarnaast ligt er ook nog een uitdaging wie de ombouw moet realiseren. In deze tijden van personeelstekort kan dit een probleem geven bij de uitvoering van het plan.

Niets is onmogelijk en de bouwmarkten zouden deze kans gezamenlijk met tuinleveranciers toch een keer in een aantal winkels moeten testen. Uiteraard met een compleet en duidelijk jaarplan, waarbij de focus niet alleen op de winkelvloer verandert, maar ook promotioneel on- en offline wordt ondersteund. Maar in de afgelopen 34 jaar heb ik ook wel geleerd dat geen tuinseizoen hetzelfde verloopt en het weer toch nog altijd de belangrijkste factor is voor een optimaal tuinseizoen.”

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee