Is verfspuiten alleen weggelegd voor de door­gewinterde professional? Niet als het aan de Zwitserse fabrikant van verfspuitmachines Wagner ligt. “Met de nieuwe Control 150 kan de doe-het-zelver of serieuze klusser snel en eenvoudig verfspuiten met een egaal en professioneel resultaat”, zegt Christoph Vermeiren, Account Manager Wagner, onderdeel van PGZ International.

Wagner biedt een breed scala aan verfspuitmachines. Een serie lagedruk machines, meestal bestemd voor de doe-het-zelver en hogedruk machines voor de gevorderde klusser of professional. Het werktempo van de HVLP-machines gaat tot zo’n 3 m2 per minuut, terwijl de Airless-machines 6 tot 15 m2 per minuut aankunnen.

Airless
“De pistonpomp bouwt druk op in de machine en zorgt ervoor dat de verf onder hoge druk via de slang naar het spuitpistool wordt getransporteerd. In het spuitpistool bevindt zich een spuittip waarin de verf, lak of beits wordt verstoven”, legt Vermeiren uit. 
“Deze verstuiving laat zich het best omschrijven als het verdelen van de verf in kleine verfdeeltjes die onder hoge druk uit het pistool worden verspoten. Hierdoor kan de gebruiker snel, strak en met een uiterst glad resultaat verf aanbrengen.”

High Efficiency Airless
In 2017 evolueert Wagner zijn Airless-technologie tot High Efficiency Airless (HEA) waarbij een innovatieve spuitkoptechnologie gecombineerd wordt met een zeer efficiënte pomp. “Die werkt volgens hetzelfde principe, alleen is er maar ongeveer de helft van de druk nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. Maar het echte geheim van HEA zit eigenlijk in de spuittip. Vermeiren: “In de spuittip is een extra ruimte ontworpen waarin de verf voor een tweede keer wordt verstoven. Dit zorgt voor een zeer strak resultaat en een verminderde spuitnevel (tot -55%). Door de lagere druk zijn de toestellen ook zeer makkelijk te controleren en worden de componenten minder zwaar belast, wat tot een langere levensduur leidt. De dubbele verstuiving maakt een zacht uitlopende spuitstraal mogelijk, zodat de gebruiker steeds een streepvrij en perfect dekkend resultaat bereikt.”

Doe-het-zelfprijs
Het grote gebruiksgemak in combinatie met de vele mogelijkheden is voor Wagner aanleiding om de High Efficiency Airless-technologie ook richting de doe-het-zelfklant te vermarkten. “Binnen de assortimenten wordt een good-better-best-programma aangehouden. Hierbij vormt het instapmodel de basis en groeit het aanbod van daaruit. Omdat al snel duidelijk werd dat spuiten met de HEA-technologie weinig vakkennis vereist, is de Control 150 ontwikkeld, als instapmodel binnen de HEA-productlijn. Een verfspuitmachine voor consumenten die we nu naar de bouwmarkt brengen. Tegen een doe-het-zelfprijs en bewust exclusief aangeboden in het doe-het-zelfassortiment.” 

Gebruiksgemak
In de communicatie richting de consument zal Wagner onder meer inzetten op het gebruiksgemak van de nieuwe verfspuitmachine. “Vooral onder doe-het-zelvers leeft het idee dat het moeilijk is en dat je echt professional moet zijn om er goed mee te werken. Dat was vroeger misschien wel het geval met de hogedruk machines, maar met onze HEA-techniek is dat echt verleden tijd. De gebruiker kan rustig aan het werk beginnen, het werktempo voelt zeer natuurlijk aan. En dankzij de fijne verfnevel kun je eenvoudig banen deels overlappen. Doordat alleen de verf contact maakt met het oppervlak wordt het resultaat een stuk gladder dan bijvoorbeeld bij een roller”, besluit Vermeiren.  

Wagner Control 150• Hoogwaardige HEA-technologie voor de doe-het-zelver• Een reservoir voor 5,5 liter verf, beits of lak bovenop de pomp• Werktempo van 6 m2 per minuut• Slechts twee bedieningsknoppen (aan/uit en prime/spray)• Door lagedruk en iets lager werktempo dan ‘zwaardere broertjes’ kan gebruiker zonder ervaring zeer eenvoudig een professioneel resultaat behalen

  Voordelen van High Efficiency Airless • Werktempo blijft gelijk met slechts de helft van de druk • Gebruiker heeft meer controle dankzij lagere druk • Minder slijtage van de verfspuitmachine • Ruim 50 procent minder spuitnevel  • Dubbele verstuiving zorgt voor fijnere verfdeeltjes die zorgen voor een nog strakker resultaat • Gebruiker krijgt gevederde randen wat een zacht uitlopende spuitstraal mogelijk maakt en hij dus makkelijk kan overlappen • Voorkomt ‘landingsbanen’ op muren (strepen die op de muur zichtbaar blijven)