Reind Wolthers, de voormslig directeur van de Stichting Franchisenemers Formido, is veroordeeld tot terugbetaling van € 88.000 aan de Stichting. Dst meldde RTL-Z.

Volgens RTL-Z gebruikte Wolthers jarenlang duizenden euro's van de franchisevereniging voor zichzelf. Hij gaf de accountant, de penningmeester en zijn dochter de schuld, maar van de rechter moet hij nu 88.000 euro terugbetalen.

In 2017 werd de directeur echter op staande voet ontslagen, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij jarenlang geld van de stichting had gebruikt voor privédoeleinden. Wolthers claimde een ontslagvergoeding van in totaal 570.000 euro, maar verloor zijn ontslagzaken. Zowel de kantonrechter als het gerechtshof vonden dat hij terecht op straat was gezet. Het hof in Leeuwarden oordeelde dat er sprake was van een 'jarenlang, verregaande en ernstig verwijtbare nonchalance op het gebied van de financiële verantwoording' waarbij hij geld van de franchiseclub voor zichzelf had gebruikt. Volgens de rechters kan de man zich daarbij niet achter zijn dochter verschuilen. Na het winnen van de ontslagzaken stapte de franchisevereniging naar de rechter met een financiële claim van 88.000 euro, deels als terugbetaling van de privé-uitgaven en een uitstaande lening en deels ter vergoeding van de kosten van het onderzoek.