Metabo.jpg

Metabo's LiHD

Quantum Leap in accu-technologie Met een nieuwe accu-techniek doet Metabo een reuzensprong in de gereedschapwereld. De LiHD-technologie geeft meer power, groter uithoudingsvermogen en langere levensduur. Daardoor kunnen ook haakse slijpers, zware boor- en breekhamers en cirkel- en sloopzagen nu probleemloos op accu werken. Op naar de snoerloze bouw- en werkplaats.

“Toekomst heeft visioenen nodig”, zegt Horst Garbrecht, CEO van Metabo. “Je hebt visie nodig om een noodzakelijke sprong te maken die een sector echt op een ander niveau brengt. En moed om die sprong ook echt te wagen.” Metabo waagt die sprong en slaagde er in een compleet nieuwe standaardte zetten in accu-technologie. De LiHD-accu heeft 87% meer uithoudingsvermogen, levert 67% meer kracht en geeft een 100% langere levensduur, aldus de fabrikant.
Accu is de toekomst
Op een internationale presentatie aan pers en klanten toonde Metabo een paar haakse slijpers en een tafelcirkelzaag die werkelijke indrukwekkende prestaties neerzetten voor accugereedschap.
“Dit zijn de eerste gereedschappen die in niets onderdoen voor gesnoerde machines”, aldus Garbrecht. In Metabo’s visie zijn de werkplaats en bouwplaats van de toekomst ook volledig snoerloos. In 2009 zei Garbrecht al: “We weten nog niet hoe de accugedreven grote haakse slijper er uitziet, maar wij willen de eerste zijn die er eentje maakt.” En dat is nu gelukt.
Logisch ook als je de markt van e-gereedschap bekijkt. Voorheen gebruikte de eindgebruiker diverse merken door elkaar heen. Maar sinds de komst van de accumachines kiezen ze steeds meer voor één platform, voor één merk. Daarom is het voor merken belangrijk om een totaalassortiment aan te bieden op accu. Want accu is de groeimarkt: in het tweede halfjaar van 2014 was de afzet van accugereedschap al even groot als die van gesnoerd gereedschap (totale markt € 1,4 mrd per jaar).
Garbrecht: “En als je kijkt welke machines er nog met snoer verkocht worden, zie je vooral gereedschap voor extreem gebruik als grote haakse slijpers, sloopzagen en zware breek- en boorhamers. Tools voor toepassingen die echt heel serieuze stroomafgifte vereisen. En precies voor die tools hebben wij met LiHD nu de oplossing.”
Véél meer power
Even een korte accu-inleiding. De meeste fabrikanten werken met li-ion accu’s. 4.0 of 5.2 Ah is de standaard. Maar die accu’s geven niet voldoende stroom af voor zwaar boor, sloop- of slijpwerk. Je kunt wel meerdere cellen koppelen, maar dan heb je weer het probleem dat de accu’s zo snel heet worden dat de machine uitgeschakeld moet worden voor hij de gewenste stroom-output geeft. Daardoor scoort een li-ion 6.0-accu soms minder goed dan een 5.2-variant. Bovendien geldt: hoe meer stroom, hoe meer cellen. En des te meer cellen, des te groter en zwaarder de accu. En dat werkt weer niet lekker.
Precies daarom ging Metabo, samen met haar accucellenleverancier in het Verre Oosten op zoek naar een andere accutechniek. En die vonden ze in LiHD. Gebaseerd op de lithium-ion-chemie werken de LiHD-cellen anders, maar het LiHD-concept gaat verder dan de cellen alleen. Het hele accupack werd opnieuw ontworpen om zo klein mogelijk te blijven en tegelijkertijd zo min mogelijk interne weerstand te bieden en een zo hoog mogelijke stroom af te kunnen geven aan de machine. En dat is Metabo gelukt. Meer power uit een compactere accu met een hoger uithoudingsvermogen.
Voor zwaar én licht werk
Garbrecht: “We zijn nu in staat om het bastion van de gesnoerde machines op te rollen en daarmee ligt de helft van een markt van € 1,4 mrd aan onze voeten.” De LiHD-accupacks bieden diverse mogelijkheden. Per 18V-stuk kunnen ze makkelijk prestaties aan van 700 tot 800W gesnoerde machines.
Koppel je twee LiHD-packs, dan krijg je prestaties die je kunt vergelijken met machines van 2.400 tot 2.500 Watt. De nieuwe packs kunnen namelijk wel 60 tot 70A aan output leveren. Hoe hoger de prestatie die gevraagd wordt, des te groter het verschil dat je met de LiHD kunt maken ten
opzichte van de conventionele Li-ion-accu’s. Maar… ook voor het lichtere werk heeft de LiHD-techniek voordelen. Standaard schroef- en boormachines hebben al die power niet nodig. Maar met de nieuwe LiHD-techniek kun je deze machines uitrusten met kleinere accupacks en
dat werkt weer prettiger.
Snoerloze bouwplaats
Op het podium toonde Hoofd Ontwikkeling Volker Siegle dat de nieuwe haakse slijper met gesealde koolborstelloze motor en LiHD-accupack gemakkelijk dwars door een vangrailprofiel heen slijpt. En in andere tests staafde Metabo dat de tafelcirkelzaag sneller zaagt dan de gesnoerde variant. Of dat de
accu haakse slijper sneller door een staalplaat heen zaagt dan de eigen gesnoerde topmodellen en die van concurrentie. Garbrecht: “We zijn er dus in geslaagd om bestaande apparaten kleiner te maken. Industriële inzet van accugereedschap mogelijk te maken en volledig nieuwe toepassingen in de praktijk te brengen. Dat noemen wij nu een Quantum sprong. Die is misschien zelfs groter dan die van NiCad naar Li-ion destijds.
Onder LiHD is er nu een grote haakse slijper, snel volgen 5- en 10-kilohamers en een cirkelzaagmachine. En het mooie: ook de nieuwe accu-techniek is voor- en achterwaarts compatibel. Dat wil zeggen dat de nieuwe accu’s ook werken op oudere machines en de nieuwe machines ook op de oude accu’s. “Dat is een belofte die Metabo al langer geleden afl egde en we nu ook gestand blijven doen.” En ook al gebruiken sommige machines 18V en andere 36V-accu’s, met een adapter kun je een 36V-machine aandrijven met twee gekoppelde 18V-accu’s. “Zo houdt de eindgebruiker één samenhangend systeem”, aldus Garbrecht. Een multicharger met plek voor 8 – desnoods verschillende typen - accu’s die je gelijktijdig kunt laden, hoort bij het visioen van de snoerloze bouw- en werkplaats.
Pas het begin
Overigens hoopt en verwacht Metabo dat de cellentechniek ook door andere fabrikanten opgepakt zal worden. “We hebben de naam LiHD wel beschermd, maar staan graag toe dat anderen hem ook gebruiken. De cellentechniek staat in ieder geval open voor derden.” De techniek van het pack, minstens zo belangrijk , blijft wel voorbehouden aan Metabo zelf.
Daarmee gaat de fabrikant de komende tijd in hoog tempo diverse machines voor zware toepassingen ontwikkelen. Maar, zoals gezegd, zullen ook de lichtere machines met LiHD worden uitgerust. “Dat maakt ze sterker, maar vooral ook lichter en misschien zelfs goedkoper”, klinkt het intrigerend.
METABO PRESTEERT GOED
In 2014 realiseerde Metabo met een omzet van € 382 mln een groei van 10% na correctie van valutaverschillen. Het zoveelste jaar met een dikke plus op rij. En ook in het eerste kwartaal van 2015 staat de teller alweer op +9%. Een knappe prestatie na het extreem goede eerste kwartaal van vorig jaar. 
Als CEO Garbrecht Metabocijfers met de jaarverslagen van concurrenten vergelijkt, groeide het merk – als relatief klein familiebedrijf – met 10% harder dan vrijwel alle concurrenten. Dat betekent dat Metabo marktaandeel wint. Een van de mogelijke oorzaken: de innovatiekracht is terug bij Metabo. En daar gaat de fabrikant mee door. Op de laatste Bouwbeurs vulde hij bijvoorbeeld enkele hiaten in het portfolio voor de bouw in. En met de nieuwe LiHD-producten ziet hij de toekomst alleen nog maar zonniger in.
DEALERTROUW
Qua distributie is Metabo Nederland trots op de relatie met de handel. Directeur Bas van der Veer: “Als familiebedrijf gaan we voor innovatieve producten van de hoogste kwaliteit voor een acceptabele prijs die de eindgebruiker een goed gevoel geven. En we zoeken dealers die daar bij aan kunnen sluiten. Dat zijn niet de dealers die voor de snelle cash gaan, maar dealers die verankerd zijn in hun regionale omgeving, veel direct klantcontact hebben en hoogwaardige techniek kunnen en willen verkopen.” Met diverse dealers heeft Metabo in Nederland al meer dan 20 jaar zo’n partnership. “En wie net als wij gelooft in de toekomst van een snoerloze bouw- en werkplaats, kan bijna niet om Metabo heen.”
Bij de introductie van innovaties zet Metabo zwaar in op communicatie, training en advies. Die communicatie gaat soms over de dealers heen, direct naar de eindgebruikers, maar staat altijd in dienst van tra c voor die dealers. Zeker bij LiHD zal Metabo het trainingscentrum in Breukelen, de 4 Nederlandse demobussen en de container- roadshow intensief inzetten.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee