shutterstock_575991601.jpg

Column: Mestproblematiek

Het gazon van mijn vader was altijd diepgroen. Hij was varkensboer en het geheim van zijn diepgroene gazon was drijfmest. Mijn gazonnetje bood in zijn ogen altijd een armetierige aanblik. Helaas woonde ik toen al in een rijtje in een straat. Een mestkar kan niet in ons tuintje komen. Niettemin leerde mijn vader mij en mijn vrouw de kracht van mest.

Subtiel doseren was niet de sterkste kant van mijn vader. Hoefde ook niet, want in de gierkelders onder zijn stallen was het geurige goedje dat mest heet ruim voorradig. Aangezien ik mijn gazonnetje bemest met tamelijk prijzige korrels van gedroogde koemest heb ik leren doseren. Als ik op Paleis Het Loo zou wonen, zou ik het anders aanpakken. Een telefoontje met een lokale boer zou volstaan voor een diepgroene grasmat zover het oog reikt. Zowaar een win-winsituatie omdat tuinen niet onder de mestwetgeving vallen.

Mijn vrouw verwent de planten rondom het gazon met bemeste tuinaarde. Onlangs stuurde ze mij eropuit om dat spul voor de jaarlijkse stikstofboost te gaan halen. Ik dacht het gevonden te hebben bij de Karwei, maar bij thuiskomst bleek het gewone tuinaarde te zijn. Ook mooi spul, maar niet het juiste. Ik dus opnieuw naar Karwei. Hoe ik daar ook zocht, ik vond er geen bemeste tuinaarde. Wel begon het me te dagen dat de wereld van bemesten geen eenvoudige is. Als het aan marketingafdelingen ligt, verdient elke hoek in mijn tuin een andere mestsoort. Ik liep van schap naar schap om kwaliteit en, heel belangrijk, prijs van alle producten te vergelijken. Tureluurs verliet ik de winkel en reed een stukje verder, naar de Intratuin. Daar zullen ze het me minder moeilijk maken, schatte ik in, maar ik had het mis. Ik bevredigde mijn kooplust met een zak Ecotop Solide – universele organische tuinmest. Niet goedkoop, maar door toediening van het spul lever ik volgens de zeer uitgebreide tekst op de verpakking wel een ‘bijdrage aan CO2-reductie’. Dergelijke beweringen wekken mijn boerenverstand. ‘Bevat essentiële sporenelementen’: ook dat beweerde de zak. Alle mest bevat die elementen, dat weet elke boer. Mijn vrouw schudde haar hoofd toen ik de zak als een prooi aan haar voeten gooide. Ze pakte haar mobieltje erbij en toonde me even later het resultaat van haar zoektocht. Bij Hornbach betaal ik slechts 2,39 euro voor 25 liter bemeste tuinaarde, die bovendien ‘universeel toepasbaar’ is. Het boerenverstand van mijn vrouw werkt duidelijk sneller. 

Edwin Timmers

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee