Vier sterke franchisenemers van Praxis bundelen hun 11 winkels in een gezamenlijk retail-bedrijf: Retail24.

Van de 192 Praxis bouwmarkten zijn er 44 in handen van franchisenemers (zie 'Alles wat je moet weten over Praxis-moeder Maxeda'). Daarvan gaat een kwart nu samen in Retail24.

En het zijn niet de minste franchisenemers die bij elkaar kruipen:

  • Klaas van Halm met Praxis Woerden 
  • Sjaak de Roon met Praxis Raamsdonksveer en Praxis Oude-Tonge
  • Theo Weerens met Praxis Sliedrecht, Praxis Dordrecht, Praxis Nieuw-Vennep en Praxis Cruquius
  • Babice en Frank van de Ven met Praxis Etten-Leur, Praxis Roosendaal, Praxis Bergen op Zoom en Praxis Oudenbosch

In week 43 waren deze 11 winkels (een kwart van het totaal-aantal franchisewinkels) goed voor ongeveer 35% van de franchise-omzet van € 4,15 mln en voor ongeveer 7% van de totale Praxis-omzet in die week (€ 17,558 mln).

Continuiteit op de lange termijn

De reden van hun samenwerking omschrijven ze zelf als volgt: "Het doel is om de continuïteit van de winkels en de bijbehorende werkgelegenheid voor de lange termijn te waarborgen. Door het samenvoegen van winkels, kennis & ervaring van deze groep franchisenemers gaan we sterker de toekomst in. Daarnaast hebben onze kinderen geen interesse in overname of zijn hier nog te jong voor. We willen graag dat zij hun eigen talenten kunnen ontdekken en ontplooien."

Raad van Bestuur en twee nieuwe directeuren

Voor het gezamenlijke retailbedrijf zoeken de Praxis-franchisenemers een Operationeel directeur en een HR-directeur. Totdat ze die gevonden hebben, blijven ze zelf aanspreekpunt voor hun eigen winkels. Qua organisatie nemen ze zitting in een Raad van Bestuur waaronder de beide nieuwe directeuren de 11 winkels met ieder hun eigen winkelmanager en winkelteam aansturen.

Gevolgen voor Praxis Aangesloten Bedrijven (PAB)

Volgens de franchisenemers heeft Praxis zijn goedkeuring gegeven aan deze samenwerking. Saillant detail is dat drie van de vier zitting hebben in het bestuur van de PAB (een 'franchiseraad' van Praxis Aangesloten Bedrijven). Om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden stellen zij tussentijds die bestuursfuncties ter beschikking tijdens de eerstvolgende ALV. Als de ALV dat wil, blijven ze alledrie wel beschikbaar om de bestuursfuncties te blijven bekleden conform het rooster van aftreden.

MIX publiceerde laatst nog een interview met Praxis-franchisenemers Frank en Babice van de Ven.

Veeleisende franchisenemers binnen Praxis

Praxis is een formule van Maxeda DIY, Maxeda-CEO Guy Colleau sprak in juni 2022 een interview met MIX over franchisenemers binnen Praxis:

Sinds de integratie van Formido heeft Praxis meer franchisenemers dan voorheen. Ziet Colleau verschillen? “Nou, dat is lastig. We hebben zoveel verschillende formats en zoveel verschillende afmetingen. Hoe kan ik die dan precies met elkaar vergelijken? In België runnen de franchisenemers bijvoorbeeld de kleinere winkels. Hoe kan ik die vergelijken met onze eigen large-scale-winkels daar?”
De groep franchisenemers is voor Colleau ‘very demanding’. “Ze zijn kritisch en veeleisend en pushen ons om te verbeteren, op alle vlakken, denk aan de supply-chain en de inkoop. En dat is goed. Eigen vestigingen nemen verbeterpunten weleens voor lief omdat ze geen gedoe willen, maar een franchisenemer pakt meteen de telefoon en vraagt om een oplossing. Je zou kunnen zeggen dat ze voor ons een groep van ‘internal auditors’ zijn. Dat helpt ons. We willen niet altijd hetzelfde, maar we discussiëren en worden er zelf ook steeds beter van.”