Spuitlijm voor efficiënt en gezonder verlijmen: als eerste lijmproducent brengt Tec7 een spuitlijm voor volvlaksverlijming op basis van hybride polymeren op de markt. Spraytec biedt verwerkers volgens de producent zowel efficiencyvoordelen als gezondere werkomstandigheden. Zo kunnen de te verlijmen materialen na het aanbrengen nauwkeurig gepositioneerd worden en bevat de spuitlijm geen solventen, ftalaten en isocyanaten. Dit zorgt ervoor dat Spraytec veilig toegepast kan worden zonder gezondheidsrisico’s.

Aan de ontwikkeling van de nieuwe spuitlijm is jaren gewerkt, zegt Bram Starckx van Tec7. “Het gebruik van hybride polymeren was lange tijd een struikelblok omdat ze niet vloeibaar genoeg zijn. We hebben daar een oplossing voor gevonden, waardoor ze nu wel toepasbaar zijn in spuitbare vorm. Vervolgens hebben we de nieuwe lijm uitgebreid getest in de praktijk zodat we zeker weten dat we de verwerkers met Spraytec een flexibele en sterke spuitlijm bieden.”

Veelzijdige toepassing

De spuitlijm kan zowel buiten als binnen gebruikt worden voor de verlijming van talloze materialen. “Verschillende soorten dakbedekking bijvoorbeeld, waaronder EPDM en PVC dakbedekking, maar ook voor de isolatie en folie onder de dakbedekking. Voor dergelijke grote oppervlakten is spuitlijm een snelle oplossing en de toepasbaarheid op verschillende daklagen maakt Spraytec tot een efficiënte keuze.”

Ook voor de verlijming van vloerisolatie, waterdichtingsmembranen en winddichtingsmembranen is de spuitlijm geschikt. Starckx: “Vloerbedekking is eveneens een categorie waarvoor Spraytec ingezet kan worden. Tapijt, parket, kurk, linoleum en vinyl, voor al deze materialen biedt het een sterke hechting. Dat geldt ook voor HPL, sandwichpanelen en fineer.”

Beter positioneren

Na het aanbrengen van de lijm bouwt de hechting van Spraytec geleidelijk op. Starckx: “Een belangrijk voordeel want dat geeft de verwerker de gelegenheid om de geplaatste materialen zorgvuldig te positioneren. Bij de reguliere spuitlijmen is die mogelijkheid er vaak niet en is de onmiddellijke hechting bij het plaatsen te sterk om nog te herpositioneren. Die flexibiliteit verkleint daarmee de kans op fouten tijdens de verlijming.”

“Door de geleidelijke opbouw van kleefkracht is Spraytec voornamelijk geschikt voor horizontale toepassingen. “Voor verticale toepassingen is het belangrijk om rekening te houden met een wachttijd alvorens de hechting hoog genoeg is. Bij 18°C is dat bijvoorbeeld 45 tot 60 minuten.”

Weerbestendig

Voor de verwerking van Spraytec in vochtige omstandigheden hoeft de ondergrond niet droog te zijn om een optimale hechting te krijgen. Zo kan dakbedekking ook verlijmd worden als er nog ochtenddauw op de ondergrond ligt. “Dat is het voordeel van de polymeren in de spuitlijm, die niet onder invloed van vocht uitharden. Daardoor kan een dakdekker gewoon doorwerken, ook bij vochtige omstandigheden.”

Een ander voordeel van de lijm op basis van hybride polymeren is de hogere temperatuurbestendigheid. Heeft de gemiddelde spuitlijm een temperatuurbestendigheid van 75 tot 90 graden Celsius, bij Spraytec ligt die grens op 150 graden Celsius. “Dat zorgt voor een langdurige sterke hechting onder alle omstandigheden.”

Enkelzijdig aanbrengen

Groot verschil met de traditionele spuitlijmen is dat Spraytec enkelzijdig aangebracht wordt. “Om voldoende kleefkracht te krijgen kan de ondergrond of het te verlijmen materiaal van lijm worden voorzien. Dubbelzijdig aanbrengen is niet langer nodig en dat betekent dat je twee keer zoveel oppervlakte kunt verlijmen met een spuitbus.” Volgens Starckx kan met een spuitbus Spraytec van 750ml bij het aanbrengen van een standaard dikte tot vijf vierkante meter verlijmd worden.

“Dubbelzijdig aanbrengen is niet langer nodig en dat betekent dat je twee keer zoveel oppervlakte kunt verlijmen met een spuitbus”

Tec7 benadrukt dat Spraytec bovendien uit 100% vaste stoffen bestaat. “Dat betekent dat de verwerker meer voor zijn geld krijgt, want er verdampt niets. Doorgaans worden andere spuitlijmen in grote, zware drukvaten geleverd waar een veel lager percentage vaste stoffen in aangetroffen wordt. Dat betekent dat het grootste deel van het product dat je verspuit meteen verdampt.”

Gezonder werken

Naast alle kwaliteitseigenschappen en efficiencyvoordelen biedt Spraytec volgens Tec7 de verwerker ook gezondheidsvoordelen. “Hoewel PU-lijm zeer sterke lijm is, bevat het schadelijke stoffen. Het is niet voor niets dat sinds augustus 2023
professionals het pas mogen toepassen nadat ze een opleiding voor de verwerking ervan hebben doorlopen. Solventen en isocyanaten kunnen voor ademhalingsproblemen of andere lichamelijke klachten zorgen met alle gevolgen van dien. Net als ftalaten bevat Spraytec deze stoffen niet waardoor de uitstoot van vluchtige stoffen wordt beperkt. Daarmee maken we de werkplek voor de verwerker gezonder. Die verminderde uitstoot zorgt er bovendien voor dat Spraytec milieuvriendelijker is.”

Door de solventvrije samenstelling en het gebruik van milieuvriendelijker DME als drijfgas, heeft Spraytec geen gevaren voor de gebruiker en vermindert het de CO2-impact met 50 à 60% in vergelijking met traditionele contactlijmen. Dit komt neer op 1,5 à 2 ton CO2 per ton spuitbare lijm. “Gezien er in Europa jaarlijks meer dan 1 miljoen ton aan contactlijm wordt gebruikt, heeft Spraytec een significant lagere milieu-impact.”

Kwetsbare oppervlakten

De samenstelling van de nieuwe spuitlijm heeft als bijkomend voordeel dat het veilig gebruikt kan worden voor de verlijming van onder andere EPS, XPS en polystyreen. “Sommige lijmen vreten zich in en beschadigen daarmee het materiaal. Spraytec vreet zich niet in en kan veilig toegepast worden, ook op meer kwetsbare oppervlakten.

De nieuwe spuitlijm is sinds januari van dit jaar op de markt en wordt via het dealernetwerk van Tec7 aan de verwerkers verkocht. 

Tec7, Breda, 076.201.92.87, info@tec7.nl, www.tec7.com/nl