Grootste overname ooit zorgt voor nog meer synergie: Met hun duurzame, innoverende producten scoort Soudal wereldwijd in een concurrerende markt. Al heel wat jaren geleden maakte het familiebedrijf de keuze om duurzaam te groeien en om nog meer synergievoordeel te behalen namen ze onlangs Durante Adesivi over. Tegelijkertijd blijft het merk inzetten op duurzame alternatieven, zoals het nieuwe Healthy House Concept.

In het Belgische Turnhout nam Soudal in het afgelopen najaar de ‘fabriek van de toekomst’ in gebruik. Daarmee trekt het merk duurzaamheid ook verder door naar hun infrastructuur. Gertjan van Dinther, countrymanager Nederland bij Soudal: “Deze nieuwe fabriek heeft een Breeam ‘outstanding’ score en is een voorbeeld voor de ongetwijfeld nog tal van andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen. In de bouw is onder andere rekening gehouden met afvalreductie en verwerking, circulaire waterbehandeling, geothermie voor de verwarming, nachtkoeling om geen airco te hoeven gebruiken, beperking van de CO2-uitstoot tijdens de bouw, de samenstelling van bouwmaterialen en de afstand die ze afleggen tot de werf en de impact op de omgeving. Met gebruik van energie vanuit onder andere de eigen windturbine en de enorme hoeveelheid zonnepanelen op de daken in de productie, tot aan het eindproduct bestemd voor het realiseren van energiebesparing, is de cirkel rond.”

Nieuw: Healthy House Concept

Ook bij hun producten heeft Soudal duurzaamheid hoog op de agenda staan. Dat geldt in de breedste zin van het woord. Want zowel bij de formulering, de productie en de verpakkingen kijken ze hoe de levensduur van hun producten verlengd kan worden, of er milieuvriendelijkere alternatieven zijn en hoe de ecologische voetafdruk verder beperkt kan worden. Daarbij kijken ze ook naar de veiligheid van de eindgebruiker: zowel bij de professional als bij de klusser. Nieuw hierbij is de introductie van het Healthy House Concept. Deze productlijn van voegkitten, lijm en purschuim is namelijk een duurzamere keuze voor zowel mens als milieu. Van Dinther: “We zien dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar duurzaamheid in het algemeen, zoals bij voeding, labels en verpakkingen. Er is steeds meer bewustwording. Dus bij renovaties of het uitvoeren van doe-het-zelf-projecten in en rond huizen, hoe kunnen ze dan keuzes maken die niet alleen handig zijn, maar ook echt nuttig? Om aan deze vraag te voldoen introduceren we het Healthy House Concept. Deze duurzame producten zijn kwalitatief minstens vergelijkbaar en qua prijspeil zeker niet duurder dan gangbare producten. Het mooie van deze nieuwe productlijn is bovendien dat (professionele) eindgebruikers vrijgesteld zijn van verplichte PU-opleidingen, ofwel het mogen werken met polyurethaan-­producten. Elke klus kan nu worden aangepakt met minder impact op het milieu, maar met de vertrouwde Soudal-kwaliteit.”

Overname zorgt voor uitbreiding portfolio

Daarnaast zit het merk van kitten, lijmen en pur op strategisch vlak bepaald niet stil. Zo werd recent een meerderheidsbelang verworven in het Italiaanse Durante Adesivi, een toonaangevende fabrikant in lijmen voor de houtbewerkings-, montage- en verpakkingsindustrie. Met deze overname breidt Soudal hun portfolio flink uit, waarbij de productie van smeltlijmen nu ook in eigen beheer wordt gedaan. Van Dinther: “Dit is een mooie toevoeging om totaalleverancier te zijn – naast onze fabrieken van bijvoorbeeld houtlijmen, siliconen, aerosols, zwelbanden, hybrides, pur schuimen en beglazing.” De nieuwe combinatie biedt volgens hem talloze mogelijkheden voor (losmaakbare) complementaire oplossingen en technologieën wereldwijd. Vooralsnog behoudt Durante zijn identiteit, merknaam en marktpositie.

Over Durante Adesivi

  • Meer dan 60 jaar ervaring in lijmen houtbewerkings-, montage-, textiel- en verpakkingstoepassingen
  • Knowhow op het gebied van PUR- en EVA/PO-hotmelt- en PVAc-lijmen
  • Hoog niveau van klantenondersteuning om betrouwbare toepassingen te garanderen
  • Sterke internationale marktpositie door verkoop in meer dan 50 landen
  • 114 mensen met een verwachte uitbreiding door de ambitieuze groeiplannen
  • De productiefaciliteiten in Italië zijn voor Soudal de 27e en 28e wereldwijd

Samen inzetten op groei en synergievoordelen

Soudal is van plan om met deze overname de productie- en verkoopactiviteiten op het gebied van lijmen en de industriële toepassingen verder uit te breiden. Luigi Durante, voorzitter van Durante Adesivi: “We zijn blij dat we een sterke partner gevonden hebben om de toekomst van onze familietraditie veilig te stellen. We delen dezelfde ambitie, familiegeest en bedrijfsethiek. We zullen de internationale voetafdruk van de Soudal Groep kunnen benutten, terwijl we onze eigen identiteit en industriële focus behouden. De familie Durante en Soudal zullen samen investeren in verdere groei en marktdiversificatie.”

Van Dinther geeft hierbij aan dat Soudal met deze overname inzet op synergievoordelen. “We hebben momenteel veel expertise op onze verschillende locaties. Daar komt nu nieuwe kennis en expertise van onderzoek bij, omdat Durante veel ervaring heeft met hun smeltlijmen. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst, omdat we nog meer een totaalaanbieder van kitten, lijmen en pur zijn geworden. Bovendien stijgt met deze integratie onze inkoopkracht, waardoor we concurrerende prijzen aan kunnen blijven bieden. Ook wanneer grondstofprijzen fors muteren, zoals in de afgelopen tijd het geval was. Uiteindelijk moet de overname leiden tot meer afzet en meer groei.” 

Online doe-het-zelf store locator

Soudal lijmt flink aan de weg. Het merk is heel actief om nog meer merkbekendheid te krijgen. Van Dinther: “Daardoor hebben we flink meer vraag gecreëerd en dat leidt tot meer winkelbezoek. Om consumenten daarbij te helpen kunnen zij op de Soudal-website gemakkelijk een bouwmarkt in de buurt vinden die de producten van Soudal verkoopt. Hierbij is een indeling gemaakt van Platinum, Premium en Basis dealers. Zo is de laatste schakel in het aankoopproces compleet gemaakt.”

Soudal, Weert, +31 (0)76 542 49 01, www.soudal.com/nl-nl/diy, nederland@soudal.com