Intergamma's 2019-cijfers waren stevig stabiel. Maar voor 2020 en 2021 weet CEO Harm Jan Stoter echt niet waar hij op moet rekenen. Dus bereiden ze zich op álles voor.

Intergamma’s bedrijfsresultaat (ebitda) kwam in 2019 uit op € 134 mln, een stijging van bijna 2%. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben de formules van Intergamma het klantenbezoek en marktaandeel zien toenemen. “De markt steeg in de afgelopen zes maanden ongeveer met 20%”, zegt Harm Jan Stoter. Wij zitten daarboven.” In 2019 zag hij het marktaandeel van Gamma met 0,5% afnemen, dat van Karwei met 0,4%. Of die marktaandelen nu weer terug op peil zijn, is volgens hem moeilijk in te schatten omdat de markt ook behoorlijk gegroeid is.

Groei-2020 zó weer kwijt

Enfin, de jaarcijfers hebben even op zich laten wachten vanwege de Corona-periode. Feit is dat ze in Leusden het bedrijf naar een toekomst moeten loodsen die zeer onzeker is. “Wat superbelangrijk is, is dat de voorspelbaarheid enorm is afgenomen”, klinkt het. “GfK verwacht een -5%, CBS een klein plusje”

"Eerlijk? Ik weet het niet..."

En wat verwacht Harm Jan Stoter? “Ik weet het niet, om eerlijk te zijn”, zegt hij. “De groei van dit jaar zijn we zo weer kwijt. Wij nemen sowieso 2019 als uitgangspunt voor onze verwachtingen. Werkgelegenheid in Nederland en België is belangrijk. Van de week rekende Hans de Boer voor dat zo’n 15% van de Nederlanders feitelijk werkloos thuis zit, maar dat nog niet zo voelt vanwege het steunpakket. Stel je dat eens voor: 15%. En dan de woningmarkt. Zolang huizen in waarde blijven stijgen, investeren mensen graag in verbeteringen. Dan verdien je een nieuwe keuken makkelijk terug. Maar als de markt gaat dalen, worden mensen voorzichtiger.”

Bovenop rem, en vol-gas

Daarom is het voor Stoter ook zo belangrijk om een veiligheidsplan klaar te hebben voor een tweede Corona-golf. Dus ging hij uit op noodfinanciering. “Wat kom je eigenlijk doen?”, vroegen de banken hem toen zowat. Daaruit leidt hij af dat Intergamma als een van de grotere non-food-spelers uit de Benelux er bij de banken goed op staat. “Ze zien ons als een degelijk bedrijf.” Maar regeren is vooruitzien, dus nam hij ook maatregelen op gebied van cash en kosten in deze onzekere tijden. “Stel je het eerste en tweede kwartaal voor. Eerst was Corona nog iets van China en was het onze grootste zorg of we onze spullen wel binnen zouden krijgen. Toen dook Corona ook hier op en gingen we ineens bóven op de rem. Daarna trok de vraag gigantisch aan en moesten we vól op het gas. Kun je je die achtbaan voorstellen?”

Dit is een passage uit een uitgebreid interview met Intergamma-CEO Harm Jan Stoter waarin we terugblikken op de de jaarcijfers van 2019 en vooruitklijken naar 2020 en 2012.

Check ook: