Pas maakte ik kans op €100 shoptegoed. Een loze belofte in een reviewmail over een aankoop. Ik had twee ledjes in de webshop van een bouwmarkt gekocht. Maar het meest ergerde ik me aan de ontzettend knullige onderwerpregel van die mail. Let op, komt ‘ie: “Hoe bevalt de Philips LED afzuigkaplamp E14 15W mat niet dimbaar?”

Deze regel is niet door een mens geschreven. Zo gaan mensen namelijk niet met elkaar om. Ik heb een gruwelijke hekel aan reviewmail. Hoog tijd dat bedrijven gaan inzien dat dergelijke spam hun geloofwaardigheid aantast. Gelukkig ben ik een goeie vent. Ik ging opnieuw naar hun webshop en bestelde een bats. Per omgaande kreeg ik een mailtje met de mededeling dat ik mijn bestelling dezelfde dag tussen 14:56 en 15:56 kon komen ophalen. En toen trilde mijn telefoon. Het was de bouwmarkt.

Een vriendelijke vrouwenstem vroeg me hoe laat ik de bestelling op wilde komen halen. “Euhm, tussen 14:56 en 15:56 of zo?” antwoordde ik ietwat onzeker. Ze vond het een prima tijd, ofschoon een tikje specifiek. “Ik herhaal gewoon wat er in de bevestigingsmail staat,” reageerde ik. “O die,” zei ze. “Die is automatisch gegenereerd en checken we voor de zekerheid even.” Leuk, dacht ik, mensen die hun eigen computersysteem checken. We spraken af tussen 14:56 en 15:56. Net voordat ze me wegdrukte, riep ik: “Mag ik nog wat zeggen?” Natuurlijk mocht ik dat.

“Ik krijg weleens een reviewmail,” begon ik.

“En die vindt u irritant?” reageerde ze sympathiek.

“Nou nee, of ja eigenlijk,” pruttelde ik. “Maar ik vind de aanhef tamelijk absurd. Zal ik ‘m voorlezen?”

“Laat maar komen!”

“Hoe bevalt de Philips LED afzuigkaplamp E14 15W mat niet dimbaar?”

Even leek het erop dat ze me had weggedrukt, maar ze was er nog.

“Oe,” zei ze, “dat is wel heel specifiek.”

Om 14:57 sta ik voor de afhaalbalie. Achter de balie staat niet de vrouw van de telefoon. Wel een man die ook vriendelijk is. Hij toetst mijn afhaalcode in. “Ah, de bats!” zegt hij blij verrast. We maken een praatje en ondertussen legt hij de bats op de balie. Ik vraag hem of ik nu weer kans maak op €100 shoptegoed! Hij denkt dat ik een grapje maak en lacht vrolijk met me mee.

Edwin Timmers