Bij slimme verlichting moet een consument nu nog een keuze maken uit verschillende protocollen. Maar bij Ledvance verwachten ze dat dit snel verleden tijd kan zijn. De toonaangevende aanbieder van verlichtingsoplossingen heeft ook de keuze gemaakt voor Matter, waarmee slimme verlichting en smart-home technologie moeiteloos te combineren is. Begin 2024 wordt het assortiment slimme verlichting aangevuld met Matter-producten en nog een aantal andere nieuwigheden.

“De grootste groeimarkt bij verlichting? Dat is momenteel die van WiFi”, zegt Account Manager Retail Ronald van der Reijden. “Maar slimme verlichting is niet altijd eenvoudig met elkaar te verbinden. Daarvoor is nu een nieuw protocol ontwikkeld. Al sinds 2019 hadden Apple, Google en Amazon een samenwerkingsverband onder de naam ‘CHIP’ en uit deze groep is Matter ontstaan. Inmiddels hebben al meer dan 2.000 fabrikanten deze standaard omarmd. Ook bij Ledvance hebben we er alle vertrouwen in dat deze nieuwe standaard gedragen gaat worden door veel bedrijven. Wij gaan hiervoor begin 2024 veertien producten op de markt brengen. De ontwikkeling hiervan blijven we ondersteunen en gaan we nauw volgen – om te bekijken welke mogelijkheden er nog allemaal zijn.”

Hoewel de implementatie van Matter wel wat vertraging heeft opgelopen - het kostte tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en ook corona zorgde voor vertraging - is het protocol vanaf dit najaar operationeel. Van der Reijden: “Begin volgend jaar introduceren we dan ook de eerste producten hiervoor, zoals slimme lampen. In 2024 gaan we dit verder uitbreiden met andere producten. Slimme lampen met Matter gaan we in eerste instantie aanbieden naast onze meest populaire WiFi-ledlampen, om zo voor een bredere connectiviteit te zorgen. Daar zit overigens ook een tunable white versie bij.”

Voordelen van het Matter-protocol

  • Compatibel: smart home-apparaten communiceren makkelijk met elkaar, ongeacht het merk.
  • Eenvoudige installatie: dankzij de gestandaardiseerde en gebruiksvriendelijke aanmeldings- en koppelingsprocedures is installatie en configuratie eenvoudig.
  • Veiligheid en privacy: Matter heeft moderne beveiligings­mechanismen en versleuteling.
  • Toekomstbestendig: het protocol is flexibel en kan evolueren met nieuwe technologieën en behoeften.

WiFi repeater en slimme plug

“Outdoor verlichting wordt steeds slimmer”, legt Van der Reijden uit. “In Europa heb je soms moeite om overal goede WiFi te krijgen, vooral buiten. Daarvoor hebben we een handige outdoor WiFi-repeater gemaakt; dat is een slimme plug met twee stopcontacten en een WiFi repeater ineen. Handig voor tijdens een gezellige BBQ of om niet-slimme apparaten mee aan te sturen.”

Entertainment

Kijk je alleen al naar het aantal gamers, het aantal streamers van muziek én het groeiend aantal video-on-demand-gebruikers, dan is het duidelijk dat entertainment steeds populairder wordt. “Voor die groepen biedt Ledvance een compleet aanbod aan entertainment producten, waarbij we connectiviteit en verlichting samenbrengen. Bijvoorbeeld met slimme ledstrips, die je per gedeelte kunt aansturen. Of een ledlamp met een staande voet, die je van de voet af kunt halen en deels op je muur kunt bevestigen. Verder hebben we ook fraaie lichtbollen, die van kleur veranderen. Net zoals een Mood Light Bar die je gamekamer steeds een andere aanblik geeft. Datzelfde kun je ook doen met plafondlampen en staande armaturen, de RGB-randen zorgen voor een sfeer die jij wilt.”

Duurzamer: Natureloop

Als laatste nieuwigheid brengt de verlichtingsspecialist Nature­loop op ledlampen en led-armaturen. Die bestaan voor maximaal 40% uit gerecycled kunststof. Ook bij de verpakking wordt rekening gehouden met duurzaamheid: hiervoor wordt zoveel mogelijk gerecycled karton gebruikt. “Het streven is om bij consumentenverlichting bestaande kunststof led-producten zoveel mogelijk te vervangen door dit unieke Natureloop systeem. Hierbij introduceren we een tiental ledlampen, zes waterdichte led-armaturen, een plafondlamp en een slim WiFi-stopcontact met een geïntegreerde energiemeter. Zo kun je via de app meten hoeveel stroom wordt teruggeleverd en hoeveel stroom je gebruikt. Met deze Smart+ WiFi plug kun je ook niet-intelligente apparaten slim maken. Want intelligentie, dat is de toekomst.” 

Matter: de nieuwe standaard voor smart home

Het Matter-protocol is een open, door de industrie gestandaardiseerd protocol, ontwikkeld om slimme apparaten in huis met elkaar te laten communiceren. Het doel van Matter is om de fragmentatie in de smart home-markt te verminderen, de gebruikers­ervaring te verbeteren en een eenvoudige, veilige en een compatibele omgeving te bieden voor slimme apparaten in huis.

Het Matter-protocol is gebaseerd op IP (Internet Protocol) en maakt gebruik van draadloze technologieën zoals WiFi, Ethernet en Thread om apparaten met elkaar te verbinden. Het protocol streeft naar interoperabiliteit, ofwel compatibiliteit. Dit houdt in dat apparaten van verschillende fabrikanten naadloos kunnen samenwerken, zonder dat hiervoor ‘tussenapparaten’ of lastige configuraties nodig zijn. Om een Matter-certificaat te krijgen moet een product voldoen aan een royalty-vrije standaard en compatibel zijn met HomeKit, Google Weave of Amazon Alexa. Voorbeelden van toepassingen zijn slimme lampen, videodeurbellen, deursloten en slimme speakers.

“Door de nieuwe energielabels kan het voor een consument lijken of ledlampen veel minder energiezuinig zijn geworden. Inmiddels hebben we zelfs bij onze lampen een versie ontwikkeld met een energielabel A. Met 50.000 branduren geeft dit extra vertrouwen voor de koper.”

Ledvance, Capelle a/d IJssel, +31 (0)10.750.14.14, benelux@ledvance.com, www.benelux.ledvance.com