In een recente prijspeiling van de Consumentenbond bleek dat de laagste prijsgarantie op de winkelvloer lang niet altijd opgaat.

De Laagste Prijsgarantie wekt slim de suggestie dat de prijzen ook echt altijd het laagst zijn. Maar klopt dat wel?

Hornbach en Bauhaus blijken gemiddeld 14% en 12% goedkoper (zie de vergelijking van bouwmarktprijzen van de Consumentenbond).

Daarop was Hornbach er natuurlijk als de kippen bij om de titel van Goedkoopste Bouwmarkt breeduit te communiceren. Ze benadrukken zelfs dat het prijsverschil groter is geworden ten opzichte van de vorige meting.

"Kwart van onderzochte Hornbach-producten goedkoper bij andere bouwmarkt"

Hornbach en Bauhaus niet a l t i j d goedkoper

Maar dat prijsverschil geldt alleen 'gemiddeld genomen', volgens de Consumentenbond: "Bauhaus garandeert op voorhand in zijn advertenties en op de website altijd 'de scherpste prijs' te hebben. Net als Hornbach, al noemt die het 'de laagste prijs.' Maar maken ze die belofte ook waar? Nee dus. Bauhaus is gemiddeld al niet de goedkoopste en Hornbach biedt zeker niet voor álle producten de laagste prijs. Bij Hornbach zagen we bij een kwart van de artikelen een lagere prijs bij een andere bouwmarkt en bij Bauhaus bij meer dan de helft. Hiermee maken deze bouwmarkten hun altijd-laagste-prijs-belofte verre van waar."

'Kwestie van perceptie'

Bauhaus reageert liever niet op dit bericht. Hornbach heeft wel een reactie klaar: "Dat we onze prijsbelofte verre van waar maken, is de perceptie van de schrijver van het artikel van de Consumentenbond. Wij zijn het daar niet mee eens. Nee, we kunnen niet op ieder moment van de dag, de laagste prijzen bieden in vergelijking met iedere aan bieder van gelijke producten. Prijzen fluctueren nou eenmaal en worden veel ingezet als lokkertjes. Echter, we hebben hier met een team dag in dag uit, volle focus op. We reageren niet op aanbiedingen, partij handel, of uitverkoop. En mocht er een keer een product elders goedkoper zijn, dan heeft een klant bij ons recht op de laagsteprijsgarantie. Mocht een consument een artikel toch ergens voor een lagere prijs vinden, dan krijgt hij het product tegen dezelfde prijs en ook nog eens 10% extra. Als dank voor de tip. Ook als we onze prijzen naar beneden aanpassen krijgt een klant tot 30 dagen na de aankoop, het verschil tegoed. Wij staan voor onze belofte. Zie ook de blog van onze directeur Evert de Goede over eerlijke prijzen."