Cotap: “Onze trainingen moeten vooral waardevol zijn.” In steeds meer branches daalt het aantal vakmensen. Vergrijzing aan de bovenkant en amper instroom van onderaf uit de opleidingen zorgt ook in de vloerenbranche voor een teruglopend aantal professionele vloerenleggers. Met algemene trainingen, demonstraties en maatwerktrainingen wil Cotap Academy het kennisniveau van vloerenleggers en verkopers verbeteren en op scholen het vak promoten.
Willem van der Dussen is binnen Cotap verantwoordelijk voor de Academy. “We zijn in september 2023 gestart met de eerste trainingen en nu dus een jaar onderweg”, zegt Van der Dussen, die zelf sinds zijn zeventiende vloerenlegger is. Behalve verantwoordelijk voor de Academy, verzorgt hij zelf ook de trainingen en demonstraties die gegeven worden.
Met de opleidingen voorziet Cotap in een duidelijke behoefte. “Er is veel vraag naar de trainingen en demonstraties. Zowel onder onze dealers verspreid over het land als andere partners is de behoefte aan productkennis en verwerkingstips groot. Om in die vraag te kunnen blijven voorzien, zoeken we uitbreiding zodat we straks met twee vaste trainers onze klanten kunnen bedienen.
Het aanbod van Cotap Academy bestaat uit eendaagse trainingen, demonstraties en maatwerktrainingen. “Het uitgangspunt van onze trainingen is simpel: zorgen dat het morgen beter gaat. Dat doen we door de trainingen heel praktisch in te steken met veel verwerkingstips en productinformatie. Die informatie is minstens zo belangrijk, want verwerkers, maar ook verkopers moeten weten met welke producten ze te maken hebben. Wat zijn specifieke kenmerken van pvc, vinyl en tapijt? Met die kennis kun je betere keuzes maken”, aldus Van der Dussen.
Het programma van Cotap Academy wordt deels aangepast aan de vraag van de markt. “We peilen regelmatig waar behoefte aan is. Zo is momenteel veel vraag naar een training traprenovatie met pvc. Pvc is als vloerbedekking momenteel enorm booming dus het is aan ons om de verwerkers zo goed mogelijk te informeren en instrueren.”
Voor veel jonge stoffeerders geldt dat ze zichzelf door de jaren heen het vak hebben aangeleerd. “Daardoor merken we dat de echte kennis over de technieken van het leggen beter kan en daar richten we ons vooral op tijdens de trainingen voor de vaklieden. We zien sinds de start van de Academy dat vooral veel zzp’ers geïnteresseerd zijn en hun vaardigheden willen verbeteren.”
Met de maatwerktrainingen biedt Van der Dussen een training die antwoord geeft op de vraag van de klant. “Dat varieert van grote vloerenbedrijven die tips en trucs willen om verschillende soorten vloerbedekking efficiënter te kunnen leggen tot trainingen voor verkopers van onze vloerbedekkingen. Onderwerpen als hoe ziet het productieproces eruit, welke eigenschappen zijn belangrijk en wat moet je tijdens een verkoopgesprek met een eindklant zeker niet vergeten. Het is de gerichte kennis die nu te vaak nog ontbreekt bij deze groep.”
Bij het vergroten van de kennis beperkt Cotap zich niet alleen tot de trainingen, ook productdemonstraties worden gebruikt om de vakkennis te delen. “Die demonstraties kunnen we op locatie bij een dealer geven, maar ook op onze eigen locatie laten we zien hoe je onze verschillende soorten vloerbedekkingen het beste kunt aanbrengen. Dat geldt ook voor de lijmen en egalines. Daarbij geldt dat het eerste resultaat en de ervaring van groot belang is voor het uiteindelijk succesvol verwerken van onze materialen.”
Voor Cotap zelf zijn de demonstraties ook belangrijk. “Het feit dat je tijdens een demonstratie samen met verwerkers aan de slag gaat, zorgt ervoor dat de informatie die je deelt beter beklijft. Wil je onze Co-Pro egaliseermiddelen een keer proberen? Dan komen we graag bij je langs.
“We bieden de gerichte kennis die nu te vaak nog ontbreekt bij deze groep”
Cotap Academy richt zich niet alleen op de bestaande vloerenleggers, ook het beroepsonderwijs vormt een belangrijke doelgroep. “Het vak is een beetje aan de aandacht van het beroepsonderwijs ontschoten en verdient wel wat aandacht. Wij willen jongeren weer in contact brengen met het vloerenleggen. Wij leveren en verkopen met ons assortiment een halffabricaat. Tapijt of vinyl heeft de handen van een vakman nodig om dienst te doen als volwaardige vloerbedekking. Het leggen van vloeren is mooi werk waarmee je bijdraagt aan de uitstraling van een nieuw interieur.”
Zo heeft Van der Dussen al contacten gelegd met meerdere scholen. “We gaan in november demonstraties verzorgen tijdens techniekdagen om de jeugd zo hernieuwd en goed kennis te laten maken met onze branche. Het is voor de toekomst van groot belang dat er vanuit de opleidingen weer instroom komt zodat het aantal vloerenleggers op peil blijft.”
Toekomstgericht is Cotap ook als het gaat om de producten en bedrijfsvoering. “We werken het liefst circulair of op z’n minst dichtbij circulair. Tijdens onze dealerdagen dit najaar laten we de laatste ontwikkelingen op dat gebied zien. Daarnaast hebben we twee jaar geleden Vloerretour opgezet. Dat is een recyclesysteem voor onze pvc vloeren waarbij we oude pvc vloeren innemen en samen met het snijafval verwerken tot grondstoffen voor nieuwe vloeren.” Zo introduceren we dit jaar onze evc collectie waarin meer dan 50% van ons eigen gerecycled materiaal in verwerkt is. We voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze aarde en willen zorgvuldig omgaan met alles wat zij ons biedt. Om zoveel mogelijk groene impact te maken is Vloerretour er voor de gehele vloerenbranche: van vloerenspecialisten tot consumenten. We halen kosteloos oude vloeren en snijafval op, recyclen dit tot grondstoffen en maken er nieuwe vloeren van!
Cotap Academy is hét Nederlandse kennis- en trainingscentrum voor de vloerenvakman (m/v) en is onderdeel van Cotap B.V. Het trainingscentrum bevindt zich in het distributiecentrum van Cotap aan de Mindenstraat 3 in Zwolle. Aanmelden kan via de website www.cotapacademy.nl
Cotap B.V., Zwolle, 038.385.15.15, info@cotapacademy.nl, www.cotapacademy.nl
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl