Al meer dan drie decennia levert Eltra hoogwaardige kabels, van huishoudelijke snoeren tot installatiekabels. Dankzij hun verregaande kennis van klantbehoeften en voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling, heeft Eltra een uitgebreid assortiment kabelproducten ontwikkeld. Daarbij bieden ze drie opties: A brands, het eigen merk Profile, en op maat gemaakte oplossingen onder de vorm van private labels.

Het assortiment van Eltra bestaat uit twaalf verschillende productgroepen, waarbij de productgroep kabel maar liefst een kwart van de omzet vertegenwoordigt. “We differentiëren ons van andere spelers op de markten, waarbij we ook op de Nederlandse markt goed vertegenwoordigd zijn. Zo vind je onze kabelproducten bij vrijwel alle grote doe-het-zelfketens, aangezien we marktleider zijn in deze productgroep”, zegt Category Management Director Kevin Kiekens. “Het belangrijkste argument om zaken met ons te doen? Dat is ons uitgebreide assortiment en onze expertise op het vlak van aankoop, herconditionering en het opzetten van concepten in dialoog met de klant. We gaan veel verder dan enkel de broodjes van de bakker aanbieden.”

Productielijnen zelf gebouwd

“Begin jaren ’90 zijn we gestart met de productie en de verkoop van rolletjes kabel”, legt productiemanager Rudy de Geus uit. Zelf maakte hij de ontwikkeling nauwgezet mee; hij is al sinds 1991 bij Eltra in dienst. “Toen produceerden we er zo’n honderdduizend per jaar, onder andere voor Makro. Van VD-draad tot standaard soepele elektriciteitskabeltjes. Alles ging toen in kartonnen doosjes en dat is nu – vanwege onze duurzame ambities – weer helemaal teruggekomen”. De machine hiervoor werd destijds in een garage aan huis ontwikkeld en vervolgens naar Eltra overgebracht. “Daar lag onze oorsprong. Vandaag de dag hebben we zeven grote productielijnen, waarvan we er vier zelf hebben gebouwd. Dat zelf bouwen doen we echt vanaf nul helemaal zelf in huis. Iedere lijn verschilt in functie van het soort kabel, de verpakking en de volumes. Bepaalde cruciale onderdelen worden bijvoorbeeld in-house 3D-geprint. Volgens De Geus komt een groot deel van hun technologische voorsprong voort uit hun eigen ontwikkelde machinepark. “Het draait om evolutie waarbij we in blijven zetten op technicitiet. Een super­efficiënt proces. ”

Flexibiliteit bij verschillende eisen

Volgens Kiekens zijn er grote verschillen tussen de landen wat betreft type kabels en de keuringsmerken. “In België wordt bijvoorbeeld hoofdzakelijk gebruikgemaakt van voorbedrade buizen, terwijl in Nederland de draad traditioneel pas later in het buizensysteem wordt doorgetrokken.” Ook bij de commercialisatie houdt Eltra scherp rekening met de verschillende behoeften van klanten. Naast hun eigen merk Profile, bieden ze ook private labels aan voor vrijwel alle dhz-ketens. Overigens krijgen klanten aankoopafspraken voor de lange termijn. “Daarmee komen we klanten tegemoet. Zo ondervinden zij geen hinder van de sterk schommelende prijzen van koper. Aangezien we de hele herproductie en verpakking in huis doen – en dit door onze technologie op een heel efficiënte manier aanpakken – hebben we een sterk aanbod in de markt.”

Kiekens legt uit dat ze zowel bij hun assortiment, de productie als bij hun verpakkingen de dialoog aangaan met hun klanten om in te spelen op hun wensen en behoeften. Die uitgangspunten worden gebruikt om de productie en de verpakking op af te stemmen. “We helpen en adviseren, waarbij klanten worden ondersteund met category management voor deze productgroep. Klanten krijgen hiervoor een aparte manager en marketeer aangewezen. Zij bewaken het schap en geven advies. Daarbij kunnen klanten kiezen uit onze drie artikelsoorten waarmee ze een volledige categorie kunnen aanbieden.

Ambitieuze doelen bij duurzaamheid

Eltra focust op Corporate Social Responsibility (CSR), ofwel duurzaam ondernemen. Die filosofie voeren ze door in hun hele bedrijf en bedrijfsvoering, waarbij ze ambitieuze doelen hebben voor de periode 2022-2030. Hun nieuwe magazijn en productiefaciliteit is hier een goed voorbeeld van: het heeft het BREEAM Excellent­-keurmerk en het dak ligt vol met zonnepanelen. Door de centralisatie van de verschillende magazijnen en productielocaties zijn minder vervoersbewegingen nodig. Eltra wil de slag rond duurzaamheid niet alleen maken: ze betrekken hun partners en stakeholders om samen doelstellingen te bereiken. Zo stapten ze recent al over van blisterverpakking naar kartonverpakking voor hun installatie- en schakelmateriaal. De Geus: “We kijken naar de meest duurzame manieren om kabel te verdelen in de dhz-­branche. Maar liefst 90% van ons aanbod bij kabels bestaat uit 100% gerecycled polypropyleen, waarbij de verpakking uit één soort materiaal bestaat.”

Inspelen op trends

Het feit dat ze marktleider zijn, betekent niet dat de groeiambities van Eltra op een lager pitje staan. Kiekens ziet nog kansen op de Nederlandse markt en Eltra wil het assortiment verder verruimen. Hij ziet daarbij een aantal trends waarop ze gaan inspelen. “De afname van losse rollen ontwikkelt zich ten gunste van voorverpakte eenheden. Dat is gemakkelijk werken in de winkels, ook vanwege de personeelstekorten. Voorbedrade buizen kennen nu ook een opmars in Nederland en er worden belangrijke stappen genomen voor meer veiligheid waarbij brandveiligere versies in opkomst zijn. De doe-het-zelfbranche kan op het vlak van een verhoogde brandveiligheid nog meer stappen zetten. Het zou een gezamenlijke stap voorwaarts kunnen zijn in social responsability naar de eindconsumenten toe.”

“Als laatste trend zien we de verregaande elektrificatie. De vraag naar kabels en bijbehorend koper neemt toe, waardoor productiecapaciteiten tegen hun limieten aanbotsen. Bijgevolg zijn leadtimes lang en de flexibiliteit van de producenten laag, het aanhouden van voorraad is dus key. Eltra wil de productie en de toelevering verzekeren door vooraf goed te plannen. Wij leveren service door het nauwkeurig afstemmen van de voorraden op de klantenbehoefte, waardoor het voorraadrisico van klanten afvlakt.” 

Eltra kabels in cijfers

  • 7 productielijnen
  • 6 medewerkers in een tweeploegensysteem
  • 40.000 kilometer kabel per jaar, dat is de volledige aardbol rond
  • 1.350.000 rolletjes kabel per jaar
  • Van 2,5 tot 50 meter lengte
  • 210.000 meter zwaarder Xmvk
  • 750.000 meter voor de losse verkoop
  • 166 vrachtwagens per jaar
  • 450 referenties, waarbij ook veel private labels

Eltra nv, Temse (B), +32.3.780.67.30, info@eltra.be, www.eltra.be