Van jarenlang trouwe medewerker tot nieuwe eigenaar: in de doe-het-zelfbranche zien we het regelmatig gebeuren. Ondernemers die na jarenlange ervaring binnen het bedrijf de kans krijgen om de zaak over te nemen. Of als bekende van het bedrijf, omdat ze daar klant zijn of een familielid in dienst is. MIX sprak met drie nieuwe ondernemers. Wat drijft hen om de stap te maken? Hoe verliep het overnameproces? En welke kansen zien zij in de dhz-branche?
Ferry Schenk (37) en Jan-Willem Vening (42) zagen hun toekomst als ondernemer vorm krijgen bij de winkel waar ze al jaren werkten. Jesper Zonneveld (37) hoorde dat de dhz-winkel waar zijn vader werkt naar een overnamekandidaat zocht. Hij verruilde 1 april 2024 zijn baan in de bouw voor het eigenaarschap van Heymans IJzerwaren in Voorschoten. “We zijn gaan praten en nadat ik een weekje heb meegelopen, was ik om. Dit is zo leuk.”
“Ik werk hier al vanaf mijn zestiende jaar als zaterdaghulp”, zegt Ferry Schenk die Van der Toorn en Stolp DHZ in Den Haag heeft overgenomen. “Ik ken de winkel en de buurt dus heel goed. Dit jaar vieren we ons 130-jarig bestaan, dat is een bijzondere mijlpaal. Dat ik de winkel nu heb overgenomen? Dat heeft denk ik zo moeten zijn.” Jan-Willem startte als jonge medewerker bij Hamminga Bouw- en Tuinmarkt in Uithuizen en werd later bedrijfsleider. In oktober 2024 nam hij het bedrijf over. Jesper Zonneveld nam een andere route. Hij werkte hiervoor twintig jaar in de bouw, wat hem naar eigen zeggen veel stress opleverde. “Daarna heb ik twee jaar voor mijzelf gewerkt. Ik had het goed, maar wilde iets anders en toen kwam dit op mijn pad. Het scheelde natuurlijk dat mijn vader hier al werkte. Daardoor kende ik de winkel én de gunfactor ervan.”
"Het scheelde natuurlijk dat mijn vader hier al werkte"
De winkels in Den Haag en Voorschoten zijn doe-het-zelfwinkels met een breed assortiment, die voornamelijk particulieren uit de buurt als klant hebben. “Goede reviews, daar doe je het voor. Daar komen mensen op binnen”, legt Schenk uit. “We verkopen voor 80 procent aan particulieren, maar een merk als Festool verkopen we ook veel aan profs”. Hamminga Bouw- en Tuinmarkt is met maar liefst 3.000m2 groter en begon ooit als een draineerbedrijf, waarbij het klantenbestand behouden bleef. Inmiddels is het aanbod gegroeid: van tuin en park tot decoratief en bestrating, waarbij ook een houtafdeling en een bouwmarkt te vinden zijn. “We zitten in een gebied waar veel gebeurt, zoals aardbevingen, het aanpassen van huizen en de inrichting, zowel binnen als de tuin. Ons verzorgingsgebied gaat van de Hornbach in Groningen tot Lauwersoog”, legt Jan-Willem Vening uit. “De klanten van onze bouwmarkt bestaan voor 70 procent uit particulieren, bij de houtafdeling is dat 70 procent zakelijk. Hoe we onderscheidend zijn ten opzichte van de concurrentie? Dat doen we met service, zoals met eigen transport, retourbeleid en een eigen montage- en reparatieafdeling. We denken mee met onze klanten en daarvoor hebben we goede kennis op de werkvloer.”
De vorige eigenaren bij van der Toorn en Stolp DHZ waren twee broers, waarbij Schenk hun enige werknemer was. “Zo’n tien jaar geleden hebben we het over bedrijfsovername gehad en in de jaren erna hebben we daarnaartoe gewerkt. Op inkoopgebied en financiën ben ik klaargestoomd om het bedrijf – dat ooit van hun vader was – over te nemen.” Bij Hamminga had de vorige eigenaar altijd aangegeven de bouwmarkt te willen verkopen wanneer hij de leeftijd van 60 jaar zou bereiken. Vening: “Het doel hierbij was om alles zoveel mogelijk in stand te houden, zodat de bouwmarkt kon blijven bestaan met al het personeel dat in dienst is. Begin 2024 hebben we verkennende gesprekken gehad, in eerste instantie alleen voor het voorste gedeelte, met de bouwmarkt, dier en tuin. Toen de koper voor het achterste gedeelte afhaakte, namen mijn vrouw en ik het hele bedrijf over. Zij werkt in de administratie en voor haar was de bouwmarkt nieuw, behalve de cijfers. Ze heeft een frisse blik en dat is leuk om te zien. Bovendien: als wij het niet zouden doen, wie ging het dan wel doen? Bij een overname door een grote partij moesten we maar afwachten wat het zou worden.”
“Het doel was om alles zoveel mogelijk in stand te houden, zodat de bouwmarkt kon blijven bestaan met al het personeel"
In Voorschoten hoorde Zonneveld dat de oud-eigenaar van Heymans IJzerwaren ging stoppen en een opvolger zocht. “We zijn gaan praten en nadat ik een weekje heb meegelopen was ik om, dit is zo leuk. Bovendien zou het zonde zijn als Heymans weg gaat. We kregen nu al angstige berichten van klanten die dat vreesden.” Er waren drie geïnteresseerden voor de overname, waarbij de vorige eigenaar vooral wilde dat de winkel in deze vorm zou blijven. Uiteindelijk viel de keuze op Zonneveld die ook zoveel mogelijk wilde behouden. “Ik heb nooit naar andere branches gekeken. Ik wist hoe de winkel bekend stond: als een Winkel van Sinkel. Ik vond het een eer om deze over te nemen.” Ook Schenk keek niet naar andere branches. “Deze branche is leuk, waarbij je handig en creatief moet zijn. Daarbij vind ik het leuk om mensen te helpen en vooral te verrassen.”
“Ik heb nooit naar andere branches gekeken"
Bij alle drie de nieuwe ondernemers verliep de overname soepel. Schenk hoefde naar eigen zeggen alleen de voorraad te financieren, inclusief een beetje goodwill en de aandelen van Nicovij over te nemen. “De financiering heb ik bij Qredits gedaan, de cijfers spraken voor zich. Zonneveld nam Heymans IJzerwaren over met een adviseur, die ook de rol van investeerder vervulde. “Hij kende de winkel al langer. Ik heb een inventarisatie gedaan en onderhandeld over de prijs. Daarbij werd de goodwill bepaald en gaven de jaarcijfers van de afgelopen vijf jaar mij een goed beeld wat wel en niet haalbaar zou zijn.” Vening betrok een begeleider bij de overname, die achteraf ‘kort maar krachtig’ zou zijn. “Als een personeelslid een bedrijf over kan nemen, dan is dat bijzonder. Iedereen zag dat het een goede overname zou zijn, waarbij alle partijen gebaat zouden zijn.” Ondanks de snelle overeenkomst had Vening de nodige twijfels. “We hebben in totaal 21 man personeel in dienst. Wilde ik die stress wel aan en zou ik het redden? Daar zat wel wat onzekerheid bij, maar bij de oud-eigenaar kan ik nog terecht voor advies. Hij heeft het twintig jaar gedaan, zodat ik er niet alleen voor zou staan.” Ook Schenk kan de vorige eigenaren nog steeds bellen. “Daarnaast hebben we een ondernemersportaal in Den Haag, waar gepensioneerden en oud-ondernemers hun ervaringen delen en adviezen geven. Dat verliep heel soepel, maar toch ben ik daarmee gestopt. Het gaf te veel onrust.”
"Ik heb een inventarisatie gedaan en onderhandeld over de prijs"
Op alle overnames volgden goede reacties van medewerkers, waarbij Schenk doordeweeks zijn winkel alleen runt, met op de zaterdagen een parttimer. “Ik moest nog wel veel leren over de detailhandel”, zegt Zonneveld eerlijk, wiens vader de boekhouding van het bedrijf deed. “Maar ik heb goed personeel, zij hebben veel kennis. Ze waren direct enthousiast, want ze hielden hun hart vast wat er met de winkel ging gebeuren.” Daarbij vindt hij wel dat het noodzakelijk is om zelf een technische achtergrond te hebben wanneer je een bouwmarkt wilt beginnen of overnemen. Lachend: ”Soms is het net Lingo, je moet maar raden waar klanten het over hebben.” Vening vertelt hoe de medewerkers ‘van alles’ hadden verwacht, maar dit niet. “De gesprekken moesten geheim blijven, maar toen we het bekendmaakten, waren ze met stomheid geslagen. Bij iedereen moest het even landen, daarna waren ze positief. Nu konden we lekker zo doorgaan. Bij een andere organisatie was het afwachten wat het zou worden en of ze in dienst konden blijven.”
"Medewerkers hielden hun hart vast wat er met de winkel ging gebeuren"
Bij de leveranciers is de één verrast en de ander zegt ‘gefeliciteerd’, vervolgt Vening, “Maar ik ben niet nieuw voor hen, het is een ander poppetje en we gaan weer verder”, zegt hij nuchter. Zonneveld maakte na de overname assortimentskeuzes, zo bracht hij het elektrisch gereedschap terug naar één merk. ”Door onze keuze voor één platform is de verkoop enorm gestegen. De accu hebben klanten nu vaak al, waardoor ze alleen een machine hoeven te kopen.” Tegelijkertijd merkt hij op dat er ook leveranciers zijn die er niet meer in komen en plaatsmaken voor nieuwe leveranciers. “Je moet ook opletten dat je genoeg verdient, ik vind dat je als kleine winkel te weinig geholpen wordt door de grote merken.”
Met name voor de slagkracht bij de inkoop en het regelwerk eromheen zijn alle winkels aangesloten bij een inkoopclub. Zowel Van der Toorn & Stolp DHZ als Hamminga Bouw- en Tuinmarkt zijn Nicovij-lid, terwijl Heymans IJzerwaren aangesloten is bij Groene Vakwinkel.
Het was een no-brainer om bij Nicovij te blijven”, zegt Schenk. Ze zijn servicegericht, leveren per stuk en communiceren makkelijk. Mijn winkeloppervlakte bedraagt slechts honderd vierkante meter, maar als je de cijfers zou zien dan zijn die wel bijzonder. Bovendien zijn we sinds Blokker gestopt is net een kleine huishoudwinkel geworden. Ik noem het gekscherend m’n Blokker-hoekje.” Vening merkt vooral de voordelen van de samenwerking van Nicovij met 4plus: “Hun inkoopvolume is heel handig voor ons.” Heymans IJzerwaren was al aangesloten bij Groene Vakwinkel en blijft dat ook. “Vooral voor het inkoopvoordeel en het netwerken. Daarbij leer ik dat iedere winkel en omgeving anders is, dat heeft te maken met vraag en aanbod”, legt Zonneveld uit.
Gevraagd naar hun verdere plannen ziet Zonneveld vooral kansen bij een buitendienst. “Zeker onder oudere mensen is er veel vraag bij kleine klussen, zoals het monteren van een lamp, rookmelder of een kraan. Daarmee krijg je een klant voor het leven, want ze komen altijd terug met nieuwe klussen. Dat is voor ons de belangrijkste kant om uit te breiden.”
"Vooral ‘lekker doorgaan’ zoals het nu gaat"
Vening ziet ook dat mensen geen tijd hebben en dat er geen professionals te vinden zijn. “Daarnaast hebben we plannen om onze online vindbaarheid beter te maken. Concreet: de website moderniseren met een webshop voor met name zakelijke bestellingen, waarbij ze hun verhuurmodule online willen zetten. Schenk wil vooral ‘lekker doorgaan’ zoals het nu gaat. Wel maakt hij zich zorgen over de regeldruk van buitenaf, zoals chemische producten die niet meer verkocht mogen worden en waarvoor hij geen alternatieven kan aanbieden. “Maar het mooie van onze buurt is dat er veel studenten en expats wonen en er veel horeca te vinden is. De buurt is wat de winkel maakt”.
Ten slotte: hoe bevalt het ondernemerschap in de doe-het-zelfbranche deze drie nieuwe ondernemers? Schenk antwoordt dat het vooral leuk is dat iedere klant anders is. “Ze komen de winkel binnen met een probleem en gaan met een oplossing naar buiten. Dat geeft een goed gevoel, waarbij je niet alleen mensen helpt, maar ook een beetje aan jezelf moet denken.”
Leuke klanten helpen noemt Zonneveld ook als pluspunt. “Het minste? Dat kun je zelf dan wel invullen, maar dat hoort erbij. Net zoals de zorgen voor personeel. En dat ik gebonden zou zijn aan openingstijden, dat besef heb ik in het begin niet gehad.” Vening vindt het leukste dat hij nu als eindverantwoordelijke zelf de richting mag bepalen waar ze met het bedrijf heen gaan. “En wat betreft personeel, daar moet ik nog in groeien. De mensen op werkvloer zijn door de overname weer wakker geschud, ze zijn enthousiast. Ik heb er geen spijt van.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl