Collage-producten-ecodim.jpg

Ecodim is klaar voor smart dimmen in doe-het-zelfkanaal

Het directe lijntje dat ondernemer Nick Vriese met consumenten heeft, bezorgt hem naar eigen zeggen waardevolle informatie waarmee hij zijn assortiment dimmers continu kan doorontwikkelen en verbeteren. “Dankzij die gerichte terugkoppeling op onze producten weten we precies waar gebruikers behoefte aan hebben. Dat maakt ons assortiment en onze kennis zeer interessant voor de handel, ook voor bouwmarkten.”

Vriese is eigenaar van Ecodim, leverancier van LED-dimmers. “Wij zijn een groothandel en leveren alleen aan B2B groothandels en webshops en B2C retail en etail. Omdat wij van oorsprong aan de consumentenzijde zijn gestart kennen wij de specifieke behoeften en vragen van consumenten. Dat biedt ons echt een voorsprong, ook in de service die we verlenen.”

Logische vervolgstap

Ecodim bestaat sinds 2014 en is volgens eigenaar Nick Vriese ‘een logische vervolgstap op Ecobright’. “Ik ben in 2012 gestart met een bedrijf in LED-verlichting. In die tijd waren net de tweede generatie LED-verlichting op de markt, bekend van de blauwkleurige powerleds (lichtbolletjes). Mijn ouders hadden toen op deze locatie een eigen muziekhandel en we hadden het pand een jaar daarvoor helemaal voorzien van LED-verlichting. Toen na een jaar ineens de energieleverancier kwam controleren hoe het toch mogelijk was dat we ineens zo weinig elektriciteit verbruikten, was dat een trigger om me verder in LED te verdiepen.”

Snelle ontwikkeling

In die jaren ontwikkelt LED-verlichting zich hard. “Al snel kwamen LED-lampen met chips op de markt waarmee meer kleuren mogelijk waren. Ik ben toen naar China gegaan om me dicht bij de bron te oriënteren op de mogelijkheden. Wat is er te koop en hoe wordt het daar in de markt gezet? Vervolgens ben ik gestart met een eigen platform Ecobright en via dat platform verkocht ik de LED-verlichting aan consumenten”, zegt Vriese. Door de snelle ontwikkeling van de LED-markt krijgt Vriese na ruim een jaar al de eerste vragen van klanten naar de mogelijkheden om de LED-verlichting te kunnen dimmen. “Die dimbare lichtbronnen waren al op de markt, maar een goede en betaalbare LED-dimmer was eigenlijk niet te vinden. Ook niet toen wij daarnaar op zoek gingen. Daar lag dus een groot gat, maar ook een grote kans.”

Brommen en knipperen

Na lang zoeken vindt Vriese een basismodel dat volgens hem ‘redelijk goed’ is. “In ieder geval goed genoeg om op voort te borduren.” Na die eerste verfijning zet de Doetinchemse ondernemer de LED-dimmer in de markt. “Daarop kregen we veel reacties van consumenten. Bijvoorbeeld over het knipperen van de verlichting en het brommen van de dimmer.” Maar ook over maatvoering en het al dan niet passen op bestaande afdekmaterialen krijgt Vriese reacties. “Het was in die beginperiode veel zoeken naar de juiste afstelling van de dimmers, maar daar waren we ons bij de introductie van de eerste dimmers ook van bewust.”

Input voor doorontwikkeling

De terugkoppeling van klanten hebben Vriese en zijn team altijd gebruikt als input voor de verdere doorontwikkeling van de dimmers. “Dat doen we nu nog steeds. Wij hebben hier een eigen werkplaats waar we snel kunnen aanpassen en testen. Bovendien werken we al sinds de start met drie vaste leveranciers waarmee we bijzonder goed samenwerken. Zo hebben we samen ons assortiment dimmers iedere keer kunnen verfijnen en uitbreiden.” In 2014 besluit Vriese zich ook op de professionele markt te richten en start hij Ecodim. “Onze dimmers werden door consumenten goed ontvangen en dankzij de verdere ontwikkeling ervan, hadden we op dat moment een assortiment waarmee we ons ook op de installatiemarkt konden meten. Zoals een universele LED-dimmer met een bereik van 0 tot 450 Watt en duo-dimmers.”

Smart dimmen

Sinds enkele jaren voert Ecodim ook smart dimmers in het assortiment. “Bij de ontwikkeling van die smart producten gold voor ons wat voor al onze dimmers en andere oplossingen geldt: ze moeten universeel en gebruiksvriendelijk zijn. Want daaraan is – zeker onder consumenten – grote behoefte.” Universeel houdt voor Vriese in dat alle dimmers achter alle afdekmaterialen bevestigd moeten kunnen worden. “Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor de verschillende dimtechnieken en moeten ze een groot bereik aan wattage kunnen dimmen.” Bovendien biedt Ecodim dimmers voor verschillende smarthome protocollen, zoals Zigbee en Z-Wave.

Niet te moeilijk

Gebruiksgemak vertaalt zich volgens de ondernemer onder andere in het eenvoudig kunnen installeren van de dimmers. “Over het algemeen geldt voor consumenten dat het werken met elektra toch altijd spannend blijft. Mede daarom zijn onze dimmers tweedraads aan te sluiten zodat het zelf aansluiten erg eenvoudig is.” Overigens geldt niet alleen voor de installatie van de dimmers dat deze zo eenvoudig mogelijk moet zijn, ook voor de presentatie en communicatie geldt dat die gemak en helderheid moeten uitstralen. “Er is in bouwmarkten nog veel onwetendheid over conventioneel én smart dimmen en de mogelijkheden. Bij zowel medewerkers als bij consumenten. Door daar gericht iets aan te doen, voorkomen we dat die onwetendheid resulteert in het beeld dat LED-verlichting slecht dimbaar is”.”

Stappenplan

Aan de hand van een helder stappenplan zou Ecodim de consument in het schap graag aan de hand willen nemen in de voordelen van (smart) dimmen, de installatie en het gebruik van verschillende dimmers en aanverwante artikelen. “Op een soortgelijke manier zoals we bij een aantal groothandels al jaren succesvol doen”, zegt Vriese, die meldt dat de dimmers van Ecodim de afgelopen twee jaar bij Oosterberg tot de bestverkochte dimmers behoorden. Een succes dat volgens Vriese niet alleen te danken is aan de kwaliteit van de producten en de communicatie richting de verwerkers. “Wij zijn ook erg actief als het gaat om het opleiden en trainen van medewerkers van onze wederverkopers. Daarop krijgen we vanuit de handel eveneens veel positieve reacties.” 

Focus op doe-het-zelf

Voor Vriese en zijn team staat de komende periode in het teken van verdere groei binnen het gehele assortiment dimmers, zowel smart als conventioneel. “Wel zien we een duidelijke trend naar smart en die vraag zal de komende jaren alleen maar verder groeien. Er gebeurt momenteel zo veel op het gebied van smart home en in zo’n hoog tempo, dat we daar als fabrikanten en handel niet omheen kunnen. Ook de doe-het-zelf niet.”

Omdat Ecodim met name in die branche nog veel kansen ziet, zal Vriese zijn pijlen meer gaan richten op de dhz-retail. “Vooral omdat wij een partner kunnen zijn die dit assortiment op een transparante en laagdrempelige manier in de bouwmarkt kan presenteren. Voor de ondernemer en zijn personeel en voor de consument. Gekoppeld aan onze kennis en uitgebreide service kunnen onze dimmers en andere producten zichzelf verkopen zonder vragen en hoofdbrekens van de ondernemer.”

Ecodim, Doetinchem, 0314.84.46.91, info@ecodim.nl, www.ecodim.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

MIX nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in de DHZ-etail. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van MIX.

Word abonnee

  • Ontvang het vakblad MIXpro
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot alle MIXpro-content
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Inclusief marktdata en details van groothandels
  • Reageren op artikelen
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIXpro
Word abonnee