De pers gaat weer los rond Maxeda vandaag. 'Aasgieren de baas' kopt de Telegraaf. 'Maxeda-eigenaar wil van dhz-ketens af' toetert Retailnews na. Reden tot zorgen? Dat Maxeda in handen is van een stel bijzondere Private Equity-partijen is in ieder geval oud nieuws.

In juli 2015 schreef MIX al een reconstructie over de 'overname' van Maxeda. Een korte samenvatting: In een chickengame kwam het er op aan wie het langst zijn adem in durfde te houden. Maxeda's leningen liepen af en het concern had nieuw geld nodig om oude leningen mee af te lossen. Als dat er niet zou komen, zou dat het einde van het concern kunnen betekenen. Uiteindelijk kozen de geldverstrekkers ervoor om hun oude leningen om te ruilen voor aandelen (meerderheid) in Maxeda. Zo voorkwamen ze het verdampnen van hun uitgeleende geld en werden zij de nieuwe eigenaren van Maxeda. Eigenlijk tegen wil en dank.

Geen cent meer investeren?
Het gaat inderdaad om Ardian en Goldentree; geen gewone Private Equity-partijen maar zogeheten Distressed Debt Funds. "Deze fondsen komen pas in beeld komen als een bedrijf in hoge nood zit", aldus de Telegraaf van vandaag. "Ze gaan dan niet zachtzinnig om met het conceren. Vaak wordt het zittende management vervangen en worden keiharde saneeerders aangesteld. Die gaan met de botte bijl door het bedrijf op zoek naar renderende bedrijfsonderdelen." Een voormalig bestuurslid van een retailbedrijf zegt zelfs in De Telegraaf: "... Duidelijk is dat deze fondsen geen cent meer zullen ivesteren in de winkels..."

Formules stomen door
Management vervangen en geen cent meer investeren, is dus het recept.
Wel, op het eerste vlak is er onlangs heel wat gebeurd. Maxeda-directeur Roel van Neerbos verdween van het podium en werd vervangen door een Fransman. Ook vertrok Roy van Keulen, maar dat stond volgens Maxeda los van het afscheid van Van Neerbos.
De investeringen in de winkels lijken echter volop door te gaan. Onder de nieuwe eigenaren werden diverse Mega-Praxis'sen vernieuwd. Nog maar kort geleden ging de derde Praxis Om de Hoek open en het negende Praxis Tuincentrum. En er wordt gewerkt aan een geheel nieuwe Praxis in Maastricht. Ook uit Formido-kringen horen we positieve berichten: de omzet ontwikkelt zich veel positiever dan verwacht, mede dankzij een gematigd kortingsbeleid.

Van 'geen cent investeren' is dus geen sprake en daarmee lijkt het Telegraaf-bericht een storm in een glas water.

Maxeda zelf herkent zich niet in het Telegraaf-artikel en meldt het volgende: "We winnen marktaandeel. We zijn gezonder dan voorheen en hebben onze schuld verlaagd in juli vorig jaar. We investeren in onze winkels." Waarvan akte.