“Bij smarthome kijken we vooral naar toepasbaarheid van producten die op afstand te bedienen zijn. Met je smartphone onderweg zorgen voor een aangename omgeving, nog voordat je thuiskomt. Dat is comfortabel, slim en handig, maar we letten daarbij natuurlijk ook op de veiligheid.”

“Onze app is heel handig, ook omdat je er meerdere producten mee kunt bedienen.” Wycher Bakker is directeur bij Eurom, een dynamisch bedrijf dat elektrische apparatuur produceert en distribueert in Europa. “Om behaaglijk te kunnen wonen heb je smarthome nodig. En wanneer je smarthome combineert met de beste verwarmingstechnieken, dan ben je heel energiezuinig én efficiënt bezig. Straks moet iedereen af van gasverwarming, wat betekent dat je elektrisch gaat verwarmen. Daar sorteren we al 1,5 jaar op voor waardoor we nu al klaar zijn voor de veranderingen in regelgeving en de strengere eisen voor het milieu.” Bakker heeft het over de combinatie van kansen van smarthome en de energietransitie. “Straks heeft ieder huis in iedere ruimte een op afstand bedienbaar infraroodpaneel hangen. De warmtepomp is in onze ogen niet voor iedereen, en zeker niet voor iedere ruimte, een alternatief.”

Altijd al slim wonen

“Eigenlijk is Eurom eigenlijk altijd al smarthome geweest, omdat we probleemoplossend denken. Daarbij willen we wonen veraangenamen en dat kan nu ook met je smartphone.” Volgens Bakker volgt het bedrijf ontwikkelingen en toepassingen bij elektrische apparaten al bijna 45 jaar en is smarthome één van de meest vernieuwende toepassingen. “We blijven innoveren, zowel voor smarthome als bij de ontwikkeling van onze producten.” Eurom zet digitale koppelingen alleen in daar waar ze het van toegevoegde waarde vinden. “Ik heb thuis ook een app op mijn telefoon om de tv te bedienen, alleen gebruik ik eerder de afstandsbediening. Tegelijkertijd zie je nieuwe toepassingen, zoals met spraak. Binnenkort komen de eerste Eurom-apparaten op de markt die met Alexa gekoppeld zijn. Ook ik weet niet precies wat de nieuwste ontwikkelingen zullen zijn, maar ik weet wel dat we erbij moeten zijn. Daarvoor investeren we fors in kennis bij ons bedrijf.”

Kachels: moeilijk product

Eén van die specialisten is Gert Erdsieck, inkoper bij het bedrijf uit Genemuiden. “We weten veel van onze producten en de toepassingen ervan. We zijn geen ICT-bedrijf, dus voor onze app hebben we een specialist ingeschakeld.” Samen ontwikkelden ze de app, waarbij de bouwer al de nodige ervaring had opgedaan met verlichting en airco’s. “Met kachels hadden ze nog geen ervaring. Het is ook best een moeilijk product, want het gaat over stroom, warmte en veiligheid. Vooral het laatste is belangrijk. Het moeilijkste was dan ook om de kachel op afstand te bedienen, we passen de app dan ook alleen toe op kachels die vast gemonteerd staan.”

Een ander probleem was dat de wifi weg kan vallen. “Stel dat je een timer hebt en dat kachel aangaat om 8 uur en uitgaat om 9 uur. Maar valt in de tussentijd de wifi uit, dan moet de kachel wel om 9 uur uitgaan. We hebben dat opgelost door het geheugen niet in de cloud te zetten, maar op de kachel zelf. Daarmee hebben we misschien wel meer kosten gemaakt, maar we wilden absolute veiligheid. We wilden ook de temperatuur in een ruimte van een afstand zien. Een thermostaat kan deze temperatuur doorgeven, waarbij we ook een kachel in een bestaande groep kunnen zetten, door deze te koppelen. Daarmee gaan ze tegelijk uit en aan.”

Eurom startte vorig jaar in de kachelperiode met de verkoop. Erdsieck: “Het gaat goed, we volgen de feedback nauwkeurig. We krijgen weinig vragen van gebruikers, dat is positief. Het was voor ons ook nieuw. Deze ontwikkeling gaat goed, daarom gaan we langzaam uitbreiden.” Airco’s met een app zijn al aan het assortiment toegevoegd en de volgende introducties zijn een luchtbevochter en luchtontvochtiger. “Een eis is dat producten met een app toegevoegde waarde hebben, niet alleen om te bedienen op afstand.”

Elektrische verwarming met gemak en comfort

Wanneer straks de cv naar de achtergrond verdwijnt, moeten er ook alternatieven komen voor applicaties als Toon en Nest. “Dat moet ook kunnen met elektrische verwarming, bijvoorbeeld met infraroodverwarming. Het voordeel daarvan is dat het een fijne en aangename warmte is. Het verschil met andere kachels is dat objecten waar de straling opkomt worden verwarmd, niet de lucht zelf. Het is vergelijkbaar met de zon. Zonnestralen voel je pas als ze op huid komen, zonder verlies van warmte onderweg. Daardoor hoef je niet de hele lucht te verwarmen. Een ander groot voordeel is dat je geen bewegende delen hebt en geen slijtage. Je hebt met infrarood geen stof en geen stank. Door een driedubbel uitgevoerde oververhittingsbeveiliging is de veiligheid gewaarborgd.”

Infraroodverwarming is toekomstbestendig, hoewel het nu nog ietsje duurder is. Je kunt het prima combineren met zonnepanelen. Bovendien heb je geen leidingen door je huis lopen zoals bij een cv-installatie. Volgens Erdsieck is het de meest voor de hand liggende keuze voor moderne verwarming. “Het plafond is daarbij het meest effectief. Deze warmte kun je goed doseren door de panelen aan het plafond te hangen boven bijvoorbeeld de zit- en eethoek.”

“Voor de plafondmodellen van de infraroodpanelen hebben we een klein kastje ontwikkeld voor in een stopcontact op de muur, deze maakt automatisch verbinding met het paneel aan het plafond. Het is een draadloze oplossing. Zo kan eenvoudig het paneel worden bediend via dit kastje of via de app. De muurmodellen infraroodpanelen hebben een extra temperatuursensor. Zo kan de temperatuur worden gemeten op enige afstand van het paneel voor een betere temperatuur regeling van de ruimte. Voor ons is het allerbelangrijkste dat het veilig moet zijn. Daarom volgen we ook goed welke feedback we krijgen.”

“Bij een mechanisch of digitaal probleem repareren we zelf. Een storing is vaak eenvoudig in de app op te lossen. Een dealer heeft er niet veel werk mee, omdat wij alle vragen rechtstreeks voor ze oplossen.” Eurom kan geen data zien van gebruikers. “We kunnen alleen zien hoeveel kachels aanstaan, maar niet specifiek. Zo weten we hoeveel van onze app gebruikgemaakt wordt. Vragen stellen en feedback krijgen gaat ook via de app.”

Groen verwarmen

“Jaren geleden dachten we dat elektrisch verwarmen misschien ooit zou verdwijnen. Het was duur en niet goed voor het milieu. Maar door de afschaffing van het gas is de situatie heel anders geworden”, zegt Bakker. “Elektrisch verwarmen is dé enige manier om groen te verwarmen in de toekomst. Daar gaan we graag in mee, het biedt onze branche veel verkoopkansen. Je maakt verwarming klaar voor de toekomst, waarbij het er ook beter uitziet. Het gaat niet meer alleen om de functionaliteit. De komende periode gaan we de omschakeling krijgen van tijdelijk gebruik naar permanent gebruik van elektrisch verwarmen en daar zijn onze producten op aangepast.”