Vakmannen en dhz’ers hebben vaak te maken met vochtgevoelige bouwmaterialen in de badkamer. Zonder deugdelijke bescherming van de ondergronden kan schade aan het tegelwerk en aantasting door indringend vocht ontstaan. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde Forbo Eurocol het Waterdicht Tegelwerk Systeem, dat inmiddels al zo’n 35 jaar op de markt is.

Het systeem is bewezen succesvol, aan- gepast aan deze tijd en beschikbaar voor zowel de professionele als de incidentele klusser. “De opbouw van het Waterdicht Tegelwerk Systeem vormt een gegaran- deerde bescherming van alle soorten ondergronden en rekent voorgoed af met vochtproblemen” zegt Robert van der Laan, Sales Manager Benelux, Productgroep Tegeltechniek. “Het is bruikbaar op elke ondergrond en voor iedere tegel.”

Vrij van schade door vocht

Daarmee kan het Waterdicht Tegelwerk Systeem ondertussen wel een ‘evergreen’ in de bouw genoemd worden. Want aan de opzet is in die afgelopen jaren niet heel veel veranderd, alleen op productniveau zijn enkele aanpassingen gedaan. Zo kunnen bijvoorbeeld de producten al geruime tijd stofarm aangemaakt worden. En het Waterdicht Tegelwerk Systeem van Forbo Eurocol heeft het EC1 PLUS-keur- merk. Dit betekent dat de desbetreffende producten bijdragen aan een gezonder binnenklimaat in de woning.

“Maar wat je wel ziet veranderen, is dat men vergeten is waarom het systeem destijds op de markt is gebracht”, zegt Dino Brouwer. Hij is Productmanager Tegeltechniek en hij vertelt dat zij destijds de uitvinders waren van het zogenaamde coatband-systeem. “Het systeem zorgt er namelijk voor dat je jarenlang de zekerheid hebt van een badkamer zonder schade door vocht, mits je geen stappen overslaat.” Tegelijkertijd constateren ze dat badkamers tegenwoordig ‘halve wellness’ zijn geworden. “De intensiteit is in de afgelopen jaren veranderd en producten moeten daaraan voldoen.”

Overall uniek

“Met het Waterdicht Tegelwerk Systeem zijn we overall uniek. Ga maar na: we bieden een uitstekend product, het systeem heeft zich goed bewezen en we bieden kennis aan. Via de chat, met online video’s en op de winkelvloer. Daar zijn we bijzonder in. En wat we zien is dat een dhz-er steeds professioneler wordt. In de afgelopen maanden zijn dan ook veel klus- sers aan de slag gegaan met hun badkamer. Het is weliswaar een grote klus die zij als dhz-er aanpakken, maar met de juiste voorbereiding en kennis slagen zij daarin. Soms wordt daarbij het leidingwerk uitbesteed. En ook professionals weten het Waterdicht Tegelwerk Systeem te vinden. Zij waarderen de voordelen zoals tijds- besparing, de kwaliteit en de garantie. Het is dan ook heel logisch dat we met dezelfde producten zowel de dhz-er als de professi- onal kunnen bedienen.”

Advies, hulp en bevestiging

Daarbij weten zowel klussers als professio- nals Forbo Eurocol te vinden voor advies of met vragen, vaak via persoonlijk contact. Van der Laan: “Sinds een maand hebben we een chatbox online staan, die enorm veel gebruikt wordt. Op onze website hebben we ook veelgestelde vragen, maar we merken dat klussers toch veel ‘last-mi- nute’ vragen hebben. Via onze chat krijgen ze dan een persoonlijk antwoord of advies. En komen we er echt samen niet uit? Dan sturen we eventueel een vertegenwoordiger langs, dat gaat overigens altijd in overleg met de dealer. En die ondersteunen we op hun beurt weer met trainingen, schappenplannen en POS-materiaal.”

“Het merk Eurocol verkoopt zichzelf goed, we hebben een goede naam en landelijke dekking. Maar vaak zoekt een klant nog de bevestiging van zijn of haar aankoop en die kun je met de juiste kennis makkelijk geven.” Brouwer vult aan: “Met de online video’s kunnen we nu ook heel goed laten zien hoe je het Waterdicht Tegelwerk Systeem moet verwerken. Dat is echt niet ingewikkeld. Bovendien vind je op de verpakkingen ook QR-codes, die naar het stappenplan verwijzen. Een badkamer verander je maar een paar keer in je leven. Dan wil je vooraf wel de zekerheid van waterdichtheid. Dat is namelijk de belangrijkste eigenschap van een badkamer.”

------

Stappenplan bij het Waterdicht Tegelwerk Systeem van Forbo Eurocol

Stap 1: Ondergrond voorbereiden/ afdichten
Wil je een optimale hechting van de lijmen en afdichtpasta? Dan is een droge, vuil-, stof- en vetvrije ondergrond nood- zakelijk. Met 099 Dispersieprimer strijk je alle vochtabsorberende en enigszins afzandende ondergronden voor. Voor de wand-/vloeraansluiting en de verticale douchehoek(en) gebruik je 685 Eurocoat, waarna de kimband 063 Euroband in de nog natte 685 Eurocoat wordt geplaatst. Het 063 Euroband smeer je hierna dekkend af met 685 Eurocoat. De totale droogtijd? Die bedraagt zo’n twaalf uur.

Stap 2: Vochtgevoelige plekken voor- bereiden en afdichten
Voor het afdichten van kieren – zoals bij de leidingdoorvoeren en een afvoerput – gebruik je 685 Eurocoat. Strijk gipsge- bonden ondergronden en hout binnen het sproeibereik (tot 1.10 m uit de douchehoek) voor met 685 Eurocoat. De droogtijd hiervan bedraagt zo’n twee uur.

Stap 3: Wandtegels verlijmen

Bij het verlijmen van de wandtegels is de keuze afhankelijk van de wand- constructie en het type tegel. Forbo Eurocol heeft hiervoor verschillende blijvend elastische en vochtbestendige pastategellijmen in het assortiment. De droogtijd? Die is zo’n 24 uur.

Stap 4a: Vloertegels verlijmen

De vloertegels verlijm je met 705 Speci- aallijm. Daarvoor breng je eerst een gesloten laag aan met bijvoorbeeld een vlakspaan, waarna je nastrijkt met de vertande lijmkam.

Stap 4b: Vloertegels in de specie

Worden de tegels in de specie geklopt? Voeg dan per 50 kg cement drie kilo 055 Eurodicht aan het aanmaakwater van de specie toe. Voor een goede waterafvoer moet de vloer onder voldoende afschot van 1 cm/m1 aangebracht worden.

Stap 5: Voegen

Zowel wand- als vloertegels voeg je met de snelafbindende, waterdichte en flexi- bele 706 Speciaalvoeg WD of 717 Euro- fine WD. Laat bij verlijmde tegels de lijm altijd minimaal 24 uur drogen.

Stap 6 en 7: Afkitten

Kit de horizontale en verticale in- en uitwendige hoekvoegen, de aansluiting tussen tegelwerk en de naden rond leidingdoorvoeren af met de blijvend elastische, schimmelbestendige 880 Euoseal Silicone. De voegen rondom de afvoerput of drain kit je af met 881 Euro- seal PU. De aansluitingen moeten schoon, droog en vrij zijn van voegmateriaal.

Wanneer je al deze stappen doorloopt, dan ben je ervan verzekerd dat de badkamer of natte ruimte deugdelijk is beschermd tegen schade aan het tegel- werk en waarbij de aantasting door indringend vocht wordt voorkomen.