Al sinds de oprichting van het merk in 1901 heeft hansgrohe waterbesparing en duurzaamheid als speerpunten in hun bedrijfsstructuur. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten speelt duurzaamheid een belangrijke rol. “Gebruikers moeten eerst een ervaring van kwaliteit en comfort hebben, met daarnaast zekerheid dat het product duurzaam is. In die volgorde”, zegt Philip Rosenboom van hansgrohe.
“Het merk hansgrohe is leader in innovatieve producten. We bouwen verder aan verbreding van ons assortiment en de daarbij bijbehorende noviteiten. Uniek is dat we als kwaliteitsfabrikant alles zelf vervaardigen”, zegt Managing Director Philip Rosenboom. “Duurzaamheid is daarbij belangrijk, waarbij we ons afvragen hoe we producten duurzamer kunnen maken; zowel bij het verminderen van materiaal als bij het waterverbruik. Ook hergebruiken we daarbij vaak materialen voor nieuwe producten. Maar de meeste impact wordt gemaakt door minder water te verbruiken, uiteraard zonder verlies van comfort.
Afhankelijk van het type douche, hoofd- of handdouche, hebben we het waterverbruik van douches in stappen teruggebracht van 15 liter naar 8 of zelfs 6 liter per minuut, absoluut zonder comfortverlies,” zegt Rosenboom. “Neem Pulsify, dat was een strategische keuze. Deze milieuvriendelijke douches hebben minder water en energie nodig voor optimaal douchecomfort en dat in combinatie met een geheel nieuw design binnen het douchesegment. Zo verbruikt de Pulsify Planet Edition handdouche minder dan 6 liter water per minuut en bestaat deze uit 28% gerecycled kunststof.
Hansgrohe onderneemt diverse initiatieven om haar impact op het milieu te verkleinen. Philip Rosenboom legt uit dat ze daarbij continu kijken hoe ze hun bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken. “Dat is essentieel bij verduurzaming. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze productiefaciliteiten in Europa en China – die elk produceren voor hun eigen regio. Hierdoor verkorten we transportlijnen, vergroten we onze flexibiliteit en kunnen we sneller inspelen op de behoeften vanuit de markt.” Daarnaast zet het bedrijf stappen in verpakkingsmateriaal, waarbij het sanitairmerk eind dit jaar volledig van plastic naar papier is overgestapt. Tenslotte speelt duurzaamheid voortdurend een belangrijke rol bij het innovatieve karakter van het merk. “Net als veel consumenten beseffen we dat grondstoffen niet eindeloos zijn. Daarbij kijken we naar verschillende alternatieven, zoals zink en kunststoffen. Daarmee willen we een lagere footprint behalen.”
Volgens Rosenboom lopen innovatie en duurzaamheid parallel aan elkaar, waarbij comfort en kwaliteit prioriteit zijn voor het merk. “Dat moet in lijn zijn met de verwachtingen van onze klanten,” zo benadrukt hij. “En mensen willen nou eenmaal lekker en comfortabel douchen zonder concessies te moeten doen.” Het kwaliteitsmerk kijkt daarbij naar verschillende functionaliteiten en het design, dat een samenspel moet vormen. “Duurzaamheid is belangrijk, maar een hansgrohe-product moet in eerste plaats kwaliteit en comfort bieden. Duurzaamheid volgt als vanzelfsprekend onderdeel daarvan.”
De overstap naar duurzame productieprocessen brengt uitdagingen met zich mee. “De hele keten wordt geraakt en het heeft veel impact op de organisatie,” stelt Rosenboom. “Daarom blijven we dynamisch en kijken we naar elke schakel in de productieketen.” Communicatie met de markt is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Het merk brengt daarbij hun duurzaamheidsvisie ook over op de winkelvloer. Volgens Rosenboom is het een uitdaging voor de markt om duurzame keuzes niet ten koste te laten gaan van ervaring. “Mensen kopen om de vijf tot tien jaar een sanitairproduct, waarbij comfort en design vooropstaan, gevolgd door duurzaamheid. Met storytelling laten we zien hoe onze expertise zich vertaalt in duurzame en gebruiksvriendelijke producten. Dat doen we succesvol, onder andere door meer beleving op de retailvloer te creëren. Daarnaast bieden onze experience centers consumenten de mogelijkheid om duurzaamheid zelf te ervaren.”
Philip Rosenboom: “Bij duurzaamheid kijken we niet alleen upstream in onze hele productieketen, we communiceren daarbij ook naar de markt.”
Om klanten en partners actief bij hun duurzaamheidsstrategie te betrekken, is het merk continu in dialoog met het retaillandschap. “We willen traffic naar de stores brengen. Daarbij bekijken we met diverse retailpartners wat de juiste tools en trainingen zijn. Duurzaamheid vormt daarbij een belangrijk speerpunt,” vertelt Rosenboom. Daarbij ligt de focus op het informeren van de eindgebruiker, bijvoorbeeld met nieuwe POS-materialen. Volgens Rosenboom zie je op de winkelvloer de transitie van standaard naar green-producten, die minder water gebruiken. “We laten mensen zelf het verschil voelen tussen eco- en niet-eco-producten,” aldus Rosenboom. “Dit doen we onder andere via trainingen in Amsterdam en met beleving op de winkelvloer. Daar kun je verschillende waterstralen voelen om het verschil tussen eco en niet-eco zelf te ervaren. De techniek komt dan tot leven.” Bij hansgrohe streven ze ernaar dat al hun 8.000 SKU’s in 2030 groen – en dus waterbesparend zijn, zonder in te leveren op comfort. Daarbij hanteert het sanitairmerk een duidelijke ‘good-better-best’-strategie. Volgens Rosenboom is op dit moment 60% van dit doel bereikt. “We lopen voorop met EPD- en LCA-certificeringen voor een groot deel van ons productassortiment. Daarnaast heeft hansgrohe recentelijk ook de EcoVadis-onderscheiding ontvangen. Dit is de hoogste onderscheiding voor duurzaamheidsprestaties. Hiermee behoren we tot de top 1% van de 130.000 beoordeelde bedrijven wereldwijd en lopen we wederom voorop in de sanitairindustrie,” zegt Rosenboom, die daarbij aangeeft dat het merk hun partners stimuleert om meer duurzame producten aan te bieden.
Volgens Rosenboom moet duurzaamheid de norm worden in de badkamer- en keukenindustrie. “De wereld kijkt naar de schaarste van water. Het gaat niet alleen om minder gebruiken, maar ook om hergebruiken.” Daarbij speelt hansgrohe een actieve rol in deze transitie, ook met strategische partnerships. “Zo ontwikkelden we met een Nederlands bedrijf een systeem voor huishoudens om water op te vangen en te zuiveren. Denk aan reservoirs en filters die restwater hergebruiken voor het doorspoelen van toiletten. Deze innovaties passen goed bij locaties waar veel water wordt verbruikt en bij modulair bouwen”, zegt Rosenboom. “Daarnaast bieden we ook veel oplossingen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat onze meubels en keramiek op elkaar zijn afgestemd. Daarbij kunnen onderdelen van producten, zoals de frontjes van badkamermeubels, eenvoudig vervangen worden. Dit zorgt voor een nieuwe ervaring met minder verspilling. Dat is duurzaamheid in de praktijk.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl