Gamma test het nieuwe Focus-concept in drie winkels. Eerst de nieuwbouw-winkel van de Hoop en Van Neerbos Bouwmarkten in Bergen op Zoom. Daarna die in Leiden van franchisenemer Goedhart. En in juli in De Meern een winkel van Rova. Later dit jaar gaan er nog twee open en voor 2018 staan er al twee op de rol. Verschillend van grootte en franchisenemers, de een nieuwbouw, de andere verbouwing. Kunnen andere franchisenemers nog wachten? Of is die tijd voorbij?

Gamma-directeur Ron Kloos: “We willen de drempel voor uitrol over de 166 winkels van onze franchisenemers zo laag mogelijk houden. Daarom hebben goed gekeken naar herbruikbaarheid van elementen uit bestaande winkels. Vaak hebben we op kosten bespaard. Soms maakten we bewust meer kosten om die herbruikbaarheid te vergroten.” De vestiging in Bergen op Zoom is een nieuwbouw, die in Leiden een verbouwing. De testwinkels zijn er om te zien of de begrotingsindicaties gehaald worden. Die staan in een matrix van klein-middel-groot en de vorige generaties SPP-SRP-Next. Kloos: “Als je op Next-niveau zit, is dit meer een evolutie. Zat je nog op het oudste - SPP-niveau - dan zijn de kosten te vergelijken met een nieuwbouw.” Hoeveel winkels zitten er nog op dat niveau? “Meer dan twintig, vooral in het segment klein en middel.” Verspreid over meerdere franchisenemers? “Beperkt”, zegt Kloos. Eerder in het interview zei hij al dat ‘het tempo omhoog moet’. Nu zegt hij: “Die winkels mochten nog even wachten, maar er komt een moment dat we niet meer wachten.”

In MIX 2017-4 verscheen een uitgebreid interview met Gamma-directeur Ron Kloos en een impressie van Gamma Focus in Bergen op Zoom.