In Corona-tijden zie je veel creatieve oplossingen. Zo zagen we ze bij Qlima hun afvulstation voor kachelbrandstof ombouwen voor het afvullen van desinfecterende handgel. En Prestop zet een aantal van zijn zuilen belangeloos in voor collectes voor het Rode Kruis.

Qlima-fabrikant PVG paste meteen – om aan het tekort aan desinfecterende handgel voor hulp- en overheidsdiensten te voldoen – in Gent meteen een deel van haar productielijn aan op verzoek van de Belgische Civiele Bescherming.  Deze afvullijn heeft de afgelopen weken weken minimaal 100.000 liter desinfecterende handgel afgevuld. De handgel wordt exclusief ter beschikking gesteld aan Belgische hulp- en overheidsdiensten - zoals de politie, brandweer en noodcentrales - en zal niet gecommercialiseerd worden.

Rode Kruis-zuil

En dan de actie van Prestop, leverancier van point-of-sale presentatiezuilen. Dat had vanwege beperkende maatregelen in veel retailkanalen veel bestelzuilen in het magazijn stilstaan en besloot die in te zetten voor het Rode Kruis. Die organisatie kan niet meer collecteren op straat of aan de deur, terwijl ze daar nu juist iedere euro hard nodig hebben. Prestop stelt de Rode Kruis-zuilen gratis ter beschikking voor bouwmarkten zodat klanten op die high-traffic-locaties contacloos donaties kunnen doen. Prestop en Adyen benadrukken dat ze dat geheel belangeloos doen.

Wachtrij-management

Toen we met Prestop spraken, kwam ook hun contactloze en snelle wachtrij-management-systeem ter sprake. Dat zou je als bouwmarkt kunnen gebruiken om mensen toegang te geven tot je parkeerplaats of je winkel. Waarbij je op locatie een plaats in de wachtrij geeft en/of bij online 'voorintekening'.