Ledvance biedt meer dan 400 Smart+ producten, die te bedienen zijn met een app, je stem, een afstandsbediening of een bestaande lichtschakelaar. Het aanbod bestaat uit slimme verlichtings­armaturen voor indoor en outdoor, verschillende lichtbronnen (Classic, Spot, ledstrips) en een aanvullend assortiment, waaronder plugs en afstandsbedieningen. Met maar liefst drie protocollen biedt het merk enorme keuze­mogelijk­heden.

Bij Ledvance zien ze een aantal trends bij verlichting. “Er is vraag naar een steeds hogere lichtopbrengst, dat komt deels door de vergrijzing van de bevolking. Van 60 Watt gaan we vaker naar een 1055 lumen lamp, ofwel 75 Watt”, verduidelijkt Account Manager Retail Ronald van der Reijden. “Nieuw is dat we daarbij een fullglass-variant uitvoering aanbieden, met als voordeel dat deze een chiquere uitstraling heeft. En wil je ‘s avonds op de bank lezen of handwerk doen? Dan kun je ook kiezen uit een 1521 lumen (100 Watt) uitvoering. Daarbij heb je keuze uit fullglass, kaarsen en kogels, clear, gold of smoke. Was tot twee jaar geleden goud de trend, nu is dat smoke.”

Drie protocollen: WiFi, Bluetooth en ZigBee

Voor de connectiviteit van hun Smart+ lichtbronnen en armaturen maakt Ledvance gebruik van drie verschillende soorten bedieningsplatformen. Hiermee biedt het merk voor iedere vraag een passende oplossing. Elk platform heeft een eigen prijsklasse en beveiligingsniveau, waarbij wifi de instap vormt. “Logisch ook, want 99% van alle huishoudens in Nederland heeft internet”, legt Van der Reijden uit.

  1. Voor WiFi heeft Ledvance een eigen cloudopslag, waarbij de gegevens extra veilig zijn opgeslagen en niet gedeeld worden.
  2. Bluetooth is een verbinding die heel weinig energie verbruikt. Dankzij het 5.0 mesh systeem wordt het signaal altijd doorgeven, ook al is het apparaat uitgeschakeld.
  3. Het ZigBee-protocol is een draadloze standaard die verbeterde veiligheid en versterkt datatransport biedt. Apparaten van andere merken zoals Bosch, Homey en Somfy kun je dankzij deze universele taal combineren. Met slechts één internetadres sluit je maar liefst 50 producten aan op één hub.

“De meeste slimme lampen zijn er in drie uitvoeringen”, zegt Van der Reijden. “1) dimbaar van 1% tot 100%, 2) tunable white (TW), waar je zelf de lichtkleur kunt bepalen. Dat gaat van koel wit, 6.500 Kelvin, tot warm wit met een gezellige 2.700 Kelvin. En 3) RGWB uitvoeringen. Hierbij heb je bovendien de mogelijkheid om licht op één van de 16 miljoen kleuren te zetten én te dimmen. Vorig jaar hebben we heldere RGB-filament lampen geïntroduceerd, die gaan we veranderen in een RGB TW lamp.”

Vier soorten bediening

Voor de bediening van smart home verlichting geeft Ledvance de consument keuze uit vier verschillende mogelijkheden.

  1. Met een lichtschakelaar. Hiervoor download je de app en kun je de slimme verlichting aan het netwerk toevoegen. Plaats deze in je favoriete stand, de muurschakelaar onthoudt je keuze.
  2. Via de gratis app voor Android of IOS, op een smartphone of tablet.
  3. Via een slimme speaker, die alle functies van de app over kan nemen. Deze is sterk in opkomst, zowel van Google of Amazon.
  4. Met een afstandsbediening voor het wifi-assortiment.

Beyond lighting

“Wat we zien is dat er meer verlichtingsproducten komen met toegevoegde waarde. We noemen dat beyond lighting; denk daarbij aan bewegingsmelders of raam- en deurcontacten voor meer veiligheid in huis tijdens je afwezigheid. Deze kun je direct toevoegen in de app en ieder Smart+ product hierdoor laten schakelen. Daarnaast zijn ze via USB-C oplaadbaar, dus is de vervanging van batterijen niet noodzakelijk. Je kunt hiermee alle slimme Smart+ producten inschakelen, bijvoorbeeld de verlichting in de hal bij de voordeur als je met je handen vol binnenstapt”, legt Van der Reijden uit. “Nog meer beveiliging en comfort heeft het oplaadbare raam-deurcontact. Gaat een raam of deur open binnen de ingestelde periode? Dan schakel je de vooraf ingestelde Smart+ producten in op de gewenste lichtsterkte of kleur.” Aan het assortiment zijn ook slimme stekkerblokken toegevoegd. Buiten gewone stekkers is er plek voor twee USB-A en twee USB-C aansluitingen gecreëerd, die onafhankelijk van elkaar geschakeld kunnen worden.

Outdoor verlichting is groeimarkt

Naast een uitgebreid indoorassortiment biedt Ledvance ook outdoor verlichting. Een groeimarkt, volgens de producent. Buitenverlichting geeft namelijk sfeer en zorgt voor meer veiligheid. Deze buitenverlichting is op WiFi gebaseerd, verduidelijkt Van der Reijden. “Daarbij zijn ze voorzien van een stijlvolle vormgeving die terug te vinden is in wand- en paalarmaturen in dezelfde lijn. Echt leuk is de muziekfunctie in de app, waardoor je verlichting op het ritme van de muziek meegaat. Bijvoorbeeld met de nieuwste outdoor ledstrip of lichtsnoer, ideaal voor een gezellig feestje.”

Met outdoor pluggen kun je bestaande verlichting snel en gemakkelijk ‘slim’ maken. Hiervoor biedt Ledvance twee uitvoeringen, waaronder een versie met een verlengsnoer om bijvoorbeeld een heater slim te schakelen op de plek waar jij dat wilt. Van der Reijden: “Daarnaast is er een compacte versie waarmee je bijvoorbeeld je huidige tuinverlichting slim kan maken, zonder verdere aanpassingen aan de installatie te hoeven doen.”

Slim licht en veiligheid

Ledvance heeft het assortiment armaturen met slimme camera’s uitgebreid. Het instapmodel gaat tot 1.800 lumen en biedt beveiliging dankzij een roteerbare camera en microfoon en heeft een ingebouwde sirene. Een subtielere versie heeft 900 lumen en een roteerbare camera, deze uitvoering is dan ook meer voor de sfeer. In totaal biedt Ledvance vijf soorten buitenverlichting met een camera.

Sun@Home: haal het zonlicht in huis

Sun@Home van Ledvance staat voor een geheel nieuw, uniek lichtconcept. Het verhoogt het welzijn, de prestaties en de kwaliteit van slapen. Sun@Home lampen en armaturen simuleren automatisch en bijna identiek het zonlicht gedurende de dag en ondersteunen zo het natuurlijke bioritme van de mens. ”Omdat thuiswerken nog steeds is en blijft, is investeren in een goede werkplekverlichting noodzakelijk. Dat kan eenvoudig met een monitorclip op je computer, met een goede bureaulamp of een staand armatuur dat met indirect licht, bijvoorbeeld via het plafond, de ruimte verlicht. Inbouwspots, ledstrips, een gezellig wandarmatuur en een plafond­armatuur vervolledigen het aanbod armaturen.”

Naast deze armaturen zijn er ook diverse Sun@Home lichtbronnen die in bestaande armaturen passen waarmee je kunt profiteren van de Sun@Home technologie.

POS-concepten met heldere uitleg

Om de verkoop te stimuleren heeft Ledvance een uitgebreid assortiment van diverse POS concepten, die op locatie besproken kunnen worden. Deze bevatten een duidelijke uitleg en een stappenplan voor de startende Smart Home gebruiker. Voorbeelden laten zien hoe je slimme verlichting makkelijk en snel aansluit. “Vaak wordt Smart+ geïntegreerd in het assortiment met wifi. Daarom leggen we ook de vier manieren van schakelen en de samenwerkingsverbanden met andere partijen uit.” Voor smart home biedt Ledvance een eilandopstelling die modulair is tot wel zes meter. Digitaal geeft het merk ondersteuning met verschillende soorten content, banners, video’s en beeldmateriaal.

Ledvance, Capelle a/d IJssel, +31 (0)10 750 14 14, benelux@ledvance.comwww.benelux.ledvance.com