Kippen.jpg

Chickengame rond Maxeda

In plaats van een strategische zet van de nieuwe eigenaren, lijkt de overname van Maxeda meer de uitkomst van een Chickengame. Een soort Grexit.

Maxeda, moeder van Praxis, Formido en Brico is overgegaan in andere handen. Een verrassende deal omdat het concern  eind vorig jaar de winkelformules nog uit de verkoopetalage haalde en flink leek te investeren in de toekomst. Flarden van informatie geven eerder het beeld van een chickengame dan van een bewuste overname. Een soort Grexit waarin Maxeda van zijn schulden af wilde en schuldeisers de nieuwe eigenaren werden. MIX schetst hoe het gegaan kan zijn.

Nieuw Private Equity = eigenaar
De kopers zijn geen retailers, de doelgroep waaraan Maxeda eerder haar formules Praxis, Brico en Formido dacht te verkopen. Het zijn gewoon twee durfinvesteerders die waarschijnlijk minder lang de adem in durfden te houden dan de eigenaren van Maxeda zelf.

Grexit-scenario
Als we puzzelen met de info die we hebben, lijkt het er op dat zich een soort Grexit-scenario heeft afgespeeld rond de herfinanciering van het concern. Met uitzicht op de voorgenomen verkoop van vorig jaar was Maxeda waarschijnlijk gefinancierd met leningen die rond deze tijd afliepen. Maar die verkoop ging niet door omdat niemand de gedroomde € 800 miljoen wilde betalen, Maxeda bleef dus met een flinke schuldenlast zitten en de schuldeisers keken aan tegen een schuldenaar zonder kasgeld. De oplossing: schulden ruilen voor aandelen. Eieren voor je geld kiezen, heet dat.
Maxeda heeft voorafgaand aan publicatie inzage gehad in dit bericht, maar wilde er niet op reageren.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee