Justitia.jpg

Rollebollen in Zwolle

Ditmaal rollen de concurrenten over elkaar heen in Zwolle. Kijk mee in de rechtszaal.

De Stentor keek mee in de rechtszaal. De advocaten van bouwmarkten Hornbach, Praxis en Gamma kennen elkaar inmiddels aardig goed. Maandagmiddag troffen ze elkaar weer eens in Zwolle. Ditmaal bij de bestuursrechter.
Gemeente aanpakken
Van Neerbos Bouwmarkten (eigenaar van Gamma's en Karwei's), Praxis en enkele omwonenden hadden een zaak aangespannen tegen de gemeente Zwolle die een waslijst van bezwaren tegen de komst van Hornbach grotendeels ontvankelijk had verklaard. De gang naar de rechter kwam niet uit de lucht vallen. Gamma en Praxis hebben zich sinds de aangekondigde komst van Hornbach naar Zwolle op alle mogelijke manieren tegen dat feit verzet. Tot nu toe zonder veel succes.

Marathonsessies
De juridische marathon die de bouwmarkten met elkaar aan het lopen zijn, was gisteren ook aan de rechter niet voorbij gegaan. "Ik zie aan de jurisprudentie dat u elkaar wel vaker treft." De advocaat van Hornbach antwoorde gevat: "We komen nog net niet op elkaars verjaardag." De rechtszaken en bezwaarprocedures tegen de komst van Hornbach in Zwolle zijn inmiddels niet meer op een hand te tellen. En bijna altijd zijn concurrenten Gamma en Praxis de afzender.
Protest tegen mast
Ook ditmaal, waarbij de advocaat van Van Neerbos ook namens een groep omwonenden sprak. Die bewoners kwamen vooral in het geweer tegen de veertig meter hoge attentiemast die Hornbach langs de snelweg wil plaatsen. "Het bord is vier bij 21 meter groot", zei hun advocaat. "Dat zijn twee vrachtwagens naast elkaar. En dat in je zichtlijn." Maar volgens Hornbach is er al tegemoet gekomen aan de bewoners. "De kant van de bewoners wordt niet verlicht. Ze kijken hooguit tegen een grijs vlak aan."

Hornbach heeft buik vol
Hornbach heeft de buik inmiddels goed vol van alle weerstand tegen zijn komst. Tijdens een Raad van State-zaak enkele weken geleden (wederom Van Neerbosch en Praxis versus Hornbach) haalde de advocaat van Hornbach al eens uit: "Ze halen met juridisch figuurzagen alles uit de kast om een concurrent buiten te houden. Meestal met argumenten die nergens op slaan."
Files als bij Ikea?
Ook dit maal wist de raadsman zijn ergernis maar met moeite onder controle te houden. Toen de advocaat van Praxis zijn zorgen uitte over files bij de inrit naar Hornbach, lukte dat even niet. "U kent de files van Ikea", begon de jurist van Praxis die op de Marslanden is gevestigd. "Die kan op een slechte dag zo'n 3 kilometer lang zijn. Als dat bij de inrit van Hornbach gebeurt, dan kan het ook Praxis raken. Die zit aan dezelfde weg." Opzichtig gegniffel werd zijn deel. "Ik heb een printje met de route van Hornbach naar de Praxis", zei de Hornbach-advocaat terwijl hij een A4-tje in de lucht hield. "Die route is zes komma zoveel kilometer. Het moet wel heel goed gaan met Hornbach wil een file effect hebben op Praxis", voegde hij er met enig cynisme aan toe.

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee