Gamma-compact7.jpg

Eerste Gamma Compact geopend

Morgen, 5 november, ziet de eerste compactwinkel van Gamma het levenslicht. De pilotstore is gevestigd aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam en speelt, volgens formulemanager Lennart Broere, in op de inspanningsbehoefte van de consument voor wat betreft dhz-producten.

De geruchten deden al een tijdje de ronde: Gamma zou bezig zijn met het ontwikkelen van een ‘kleinere’ dhz-winkel. Die geruchten bleken juist. Sterker nog: Broere vindt de ontwikkeling van het nieuwe format een logische stap: “We krijgen steeds meer te maken met internet. Als je vanuit de consument denkt, ga je het aankoopgedrag relateren aan inspanning: welke moeite moet ik doen om dat product te krijgen? Voor een bankstel ga je echt een stuk rijden, ga je dus shoppen en het maakt niet uit of de levertijd een paar weken bedraagt. Bij kopen heb je de producten snel nodig: stel je bent bezig met een klus en je komt schroefjes tekort, zoek je de dichtstbijzijnde winkel en speelt prijs nauwelijks een rol. Met de compactwinkel richten we ons op de kleine klus in de breedste zin van het woord: van eenvoudige dingen als het vervangen van een batterij tot het verhelpen van een lekkende kraan. Ook voeren we verf én zijn we het afhaalpunt voor internetbestellingen.”

De nieuwe winkel kent ook nieuwe assortimenten, zoals bijvoorbeeld stationery. Dat wordt door branchedeskundigen vaak afgedaan als branchevreemd, maar Broere vindt het prima passen in de Compact-filosofie. “Natuurlijk, je treft batterijen toch ook aan in supermarkten? Dat zijn ook winkels die dicht bij de consument staan. Ook wij willen juist inspelen op die inspanningsbehoefte. Daarom hebben we ook een opvallend segment ‘huishoudelijk’ dat groter is dan in onze reguliere Gamma’s.”

De winkel in Amsterdam is gevestigd aan de Willem de Zwijgerlaan, tussen de grachtengordel en de A10, midden in een woonwijk. Op de 1.000 m2 vloeroppervlak staan lage stellingen in het midden, à la Hema, en zijn de kassa’s aan de zijkant gepositioneerd. Een zogeheten catwalk fungeert als aorta tussen de afdelingen. “De winkel bevindt zich in het voormalige Tetterode-gebouw. In de belendende parkeergarage kun je voordelig parkeren, maar dat is voor ons minder relevant.  Je moet door de winkel naar een medisch centrum: daar verwachten we een enorme impuls door. Onze doelstelling is, dat we bij de compactwinkel niet van het parkeren afhankelijk zijn. We voeren namelijk geen grote producten en géén grote verpakkingen. Ook ontplooien we geen service-activiteiten, zoals een zaagafdeling. Alles is puur gericht op het oplossen van kleine klusproblemen. We zijn nu in de testfase en bij succes rollen we het concept verder uit. Met onze nieuwe Gamma Compact richten we ons op steden met een grotere bevolking en eventueel ook het platteland: daar zie je namelijk ook steeds meer winkels wegtrekken. Maar ook daar is er behoefte aan een winkel waar je voor het snel oplossen van kleine problemen terecht kunt.”

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee