Een dag na de opening van de 10e Hornbach in Geleen hebben Karwei, Praxis en Bouwmaterialenhandel VNG Hasco hun hoop gevestigd op een rechtszaak die donderdag bij de Raad van State dient.

Ze maken er bezwaar tegen de omgevingsvergunning, die door de gemeente is verleend voor de bouw van Hornbach Best, aldus het Eindhovens Dagblad.

Bestemmingsplan
Het krantenbericht meldt: Volgens Praxis zou de vestiging niet passen in het huidige bestemmingsplan. Karwei, dat tegenover de toekomstige bouwmarkt Hornbach gevestigd is, mocht indertijd niet groter dan 6.000 vierkante meter worden. "En nu komt daar Hornbach met zo'n 20.000 vierkante meter oppervlak", zegt woordvoerder Anusha Bruitzman. "Ook de ligging van de bouwmarkt aan de snelweg motiveert mensen niet om na een bezoek aan Hornbach door te rijden naar het centrum. Dat was indertijd wel de insteek van de gemeente." Hornbach maakt zich niet druk, aldus de krant. "We hebben eerder met dit soort rechtszaken te maken gehad. Er is een rechtsgeldige vergunning én bestemmingsplan. Stel dát de RvS anders beslist, dan zal er op zijn hoogst wat moeten worden gerepareerd aan de vergunning."

Gelegenheidsoppositie
De concurrentie die nu samenspant is een curieuze combinatie van partijen.
De Karwei ter plaatse is eigendom van Bricorama. VNB Hasco is een kleindochter van CRH. En CRH is de moeder van Van Neerbos Bouwmarkten, een van de grootste franchisenemers van Gamma en Karwei. Anusha bruitzman kennen we als woordvoerdster van het hoofdkantoor van Praxis.

De Raad van State-procedures passen goed in de harde lijn van Intergamma's Harm-Jan Stoter.