Veilig, flexibel, gecontroleerde en geregistreerde toegang en snel en gemakkelijk te monteren en configureren. Dat is ENTR, de nieuwe elektro-mechanische motorcilinder van Nemef. Gemakkelijk te monteren en te bedienen met je smartphone. Voor particuliere (thuiszorg-)situaties, maar ook geschikt voor toepassing in een professioneel systeem van zorginstellingen en verpleegtehuizen.

Mensen worden ouder en de zorg wordt duurder. Dus zal de vraag naar extramurale zorg explosief toenemen: verpleging binnen de muren van je eigen woning. Om die zorg mogelijk te maken, is het nodig dat een woning toegankelijk is voor verplegend personeel of thuishulp. Maar dan wel veilig, flexibel en binnen vastgestelde tijdsperioden.

Sleutelkluis exit
Sleutelkluisjes golden lang als oplossing, maar die zijn intussen omstreden: sleutels raken kwijt en je kunt niet ‘loggen’ wie er precies wanneer binnen is geweest. Bovendien is een sleutelkluisje aan de voordeur zichtbaar en dat maakt de bewoner extra kwetsbaar. Elektronische cilinders of sloten zijn de oplossing, maar dan moeten ze wel flexibel, betaalbaar en gemakkelijk te monteren zijn. En uiteraard heel gemakkelijk in gebruik.

Aan al die wensen kan Assa Abloy voldoen met Nemef ENTR-oplossing. ‘Key Free, Be Free’ is de slogan van dit nieuwe concept. Een sluiting die je niet alleen kunt bedienen met een reguliere sleutel maar ook met je smartphone, code, afstandsbediening of met biometrie. De ENTR werkt samen met de NF3-cilinder van Nemef die op zichzelf al beveiligd is tegen kerntrekken en uitboren.

Eenvoudig en snel
Assa Abloy had natuurlijk al het zorgslot en Aperio en Radaris Evolution. Allemaal goede oplossingen voor specifieke situaties. Maar ze hebben ook nadelen: sommige oplossingen zijn bekabeld of vergen veel bouwkundige aanpassingen. Heb je tijdelijk een zorgsluiting nodig? Of wil je er eentje aanbrengen in een bestaand pand zonder hak- en breekwerk? Dan is ENTR de oplossing (leverbaar eind januari 2015). Om hem te monteren zijn een schroevendraaier en een paar minuten tijd voldoende. De configuratie gaat daarna vrijwel automatisch. In een handomdraai heb je je smartphone als ‘master’ gekoppeld aan de unit en kun je mobieltjes van derden autoriseren. Die maken via bluetooth-smart contact met de deur en kunnen hem via een code ontgrendelen. Wil je de toegangsrechten intrekken? Dan gaat dat heel eenvoudig via de master-smartphone.

Zekerheid van wereldspeler
Dit product staat niet op zichzelf. Voor professioneel gebruik is het nodig dat er service is bij storing, dat de beschikbaarheid ook de komende jaren gegarandeerd blijft omdat het gaat om een hogere investering die je over meerdere jaren terug moet verdienen. “Met de wereldwijde kracht van Assa Abloy achter het Nemef-merk zit dat wel goed”, verzekert Rene Gieskes. Voor woningbouwverenigingen en verzorgingstehuizen bieden onze integratiepartners bijvoorbeeld ‘pay per use’ om de investering te beperken en de business-case aantrekkelijk te maken. Maar dat gaat alleen op als je als leverancier je eigen continuïteit kunt waarborgen en die van je product. Neem alleen al de veiligheid: wij hebben wereldwijd 1.200 engineers die continu bezig zijn met elektromechanische ontwikkelingen. En voor professioneel gebruik maken zij integraties mogelijk met de systemen van derden. Een zorginstelling wil de ENTR bijvoorbeeld integreren in het toegangscontrolesysteem. Wij maken dat mogelijk.”

Slimmigheden
De ENTR heeft van zichzelf diverse slimmigheden. Van binnenuit heb je de ‘Slide touchlock’-functie waarmee je het slot heel snel en zonder veel kracht kunt ontgrendelen of vergrendelen. Zijn voeding krijgt hij uit een intern accupack. Dat kun je laden via een snoer of via een hanging charger. En of je hem nu in een particuliere situatie kosteloos offline bedient via de app of in een intramurale situatie online via het zorgbeheersysteem, de telefoon is de gateway. Je hebt dus geen extra box of internetverbinding nodig op het zorgadres. Dat scheelt een heleboel techniek, geld en gedoe.